Home ReviewsAlbum Reviews DIJF SANDERS – Puja (Unday Records)

DIJF SANDERS – Puja (Unday Records)

by Björn Comhaire

Weetje van de dag: Puja is de naam van een Hindoeïstisch ochtendgebedsritueel gericht aan één of meerdere goden. Een ritueel ook dat wel eens wordt uitgevoerd door een Hanuman, een devoot aanhanger van de god Rama. Je hoort het, we zijn nauwelijks twee nummers ver in het tweede solo-album van Dijf (David voor de vrienden) Sanders en we zitten al tot over onze knieën in de exotische, avontuurlijke wereld van deze Gentenaar en wereldburger.

Sanders trok voor Puja naar verluidt naar Nepal alwaar hij zijn digitale oor te luister legde bij menig spiritueel mens en hier en daar gorgelende keelzang (Kalhala) capteerde. Terug in België nam hij sitargod Nicolas Mortelmans, drumgod Simon Segers en saxofoongod Mattias Decraene onder de arm om samen dit ijzersterke album te maken.

© Björn Comhaire

Op Puja wisselen dansbaarheid (Hanuman, Ravana, Santoshi Mata), spiritualiteit (Kameswari, Mahakala), industrieel experiment (Citipati), bezwerende mantra’s (Jvarasura) en carnavaleske feestvreugde (Kali) mekaar schijnbaar nonchalant af. Analoge en digitale instrumenten en geluiden nemen je mee door de straten van Kathmandu op een tocht die je brengt naar plaatsen waarvan je het bestaan voordien zelfs niet kon vermoeden.

Exotisme voor gevorderden. Culturele appropriatie maar met diep respect voor de ander. Een reis naar een onbekende wereld vanuit je luie zetel. Kortom vierenveertig minuten genieten van muziek die zo uniek is dat ze wel moest uitgevonden worden.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More