Home ReviewsAlbum Reviews DIE ANARCHISTISCHE ABENDUNTERHALTUNG – Hineininterpretierung (Waste My Records)

DIE ANARCHISTISCHE ABENDUNTERHALTUNG – Hineininterpretierung (Waste My Records)

by Didier Becu

Die Anarchistische Abendunterhaltung, vijf jaar later gemakshalve tot DAAU omgedoopt, heeft altijd een zeer aparte rol gespeeld in de Vlaamse muziekscène. Populair door zijn intense schoonheid, maar tevens een band die je niet in een hokje kon duwen. Gewoon omdat ze de normen van de populaire muziek wisten te ontvluchten. Voor de ene was het jazz, anderen hoorden er avant-garde in en voor sommigen was het dan weer gewoon klassiek die het goed deed in rockkringen. Zelfs het label wist niet wat ze moesten aanvangen met de band van Roel Van Camp, Han Stubbe, Hannes D’Hoine, Simon Lenski, Jeroen Stevens en een resem anderen die een tijdje bij DAAU waren.

Hoewel nooit gesplit, werd het stil rond de band. Tot op vandaag, want het is precies 25 jaar geleden dat de Antwerpenaars België veroverden (nou ja, het deel met goede smaak toch!) met hun cover van de dEUS-klassieker Suds & Soda. Samen met Rudy Trouvé herinterpreteerde DAAU twintig songs uit de periode van 1992 tot en met 2013.

Verwacht je aan geen al te grote stijlbreuken op Hineininterpretierung, DAAU blijft gewoon zichzelf, maar doordat de Belgische muziekscène anno 2017 heel wat ruimdenkender is geworden (denk aan Dans Dans of Black Flower) lijkt het wel alsof er opnieuw een deur wordt geopend voor deze toch wel legendarische band die 7 albums en 700 concerten op zak heeft. Er is een nieuwe toer, en deze zomer delen ze met Einstürzende Neubauten het podium op Gent Jazz en als je sommige songs op deze plaat hoort (opener Aufhören bijvoorbeeld) is dat niet zo’n verwonderlijke keuze.

Die Anarchistische Abendunterhaltung is een band die zowat uit alles tapt, behalve uit het gewone, zonder dat het al te arty wordt, want uiteindelijk blijft het te gebruiken adjectief voor de muziek gewoonweg dat van wondermooi. Zowat alles zit er in verwerkt: klassieke en free jazz, neoklassiek, avant-garde en zeer veel wereldmuziek waaronder bijv. die uit de Balkan. Maar ook een kopstoot als Delete Alt And Undo dat op de latere Talk Talk-platen kon staan, zo goed dus!

Apart, maar net niet te apart, want als er één iets wat wat DAAU niet doet, dan is dat moeilijke muziek maken. Gewoon luisteren, en je laten meeslepen naar een net iets andere wereld.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More