Home ReviewsAlbum Reviews DEAD NEANDERTHALS – Ordo Dracul Demo (Eigen Beheer)

DEAD NEANDERTHALS – Ordo Dracul Demo (Eigen Beheer)

by Patrick Bruneel

Het Nijmeegse Dead Neanderthals maakt er al jaren een gewoonte van om met oudejaar een nieuw nummer op hun bandcamp te plaatsen dat via de name your price methode aan iedereen die wenst te luisteren, beschikbaar wordt gesteld.

Digitaal uiteraard, als een tussendoortje voor de fans, als een extraatje en om degenen die houden van fysieke releases bewust in de kou te laten staan. Of niet, want dat is ongetwijfeld niet de intentie. Het is eerder de fans het hiaat tussen twee releases te laten doorkomen, zeker in een periode dat de band iets minder actief is dan gewoonlijk, al zal daar dit jaar zeker verandering in komen.

Deze keer pakt het duo, bestaande uit drummer René Aquarius en minisynthspeler (en saxofonist, maar nu even niet) Otto Kokke, het anders aan: een cassette die verkrijgbaar is onder hetzelfde principe maar waar, als je dit leest, niet meer aan te komen is. De oplage van honderd stuks vlogen de deur uit, twee dagen en klaar.

Als fan van het allereerste uur, toen ze nog ultrakorte nummers brachten in de stijl van John Zorns Naked City (Torture Garden iemand) tot op heden hebben we uiteraard een exemplaar in handen gekregen. We hebben de cassette inmiddels ettelijke draaibeurten gegeven en we geven het toe: we snappen het nog steeds niet helemaal.

Het klinkt in onze oren allemaal net een beetje te gezapig, als de soundtrack voor een stille film waarin niets gebeurt. Een vriend van ons, ook een grote fan, vindt net die insteek superbe en vindt deze tape tot het beste wat Dead Neanderthals tot nu toe maakten.

In elk geval, de titel zegt het al een beetje, het is een demo die misschien tot meer kan leiden. Tot een echte soundtrack misschien, gezien we ervan overtuigd zijn dat ook dat iets is wat dit getalenteerde duo aan kan.

Voor we het vergeten, studiowizard en compagnon de route van het duo, Marlon Wolterink speelt een toefje bas op deze release.

De cassette is ook een dankjewelletje voor ons, de luisteraars, van een band die in 2024 veertien jaar muzikale grenzen exploreert en waarbij ze gewoon maken waar ze zin in hebben, puur, omdat het moet. Wel, wie ze wil zien komt op 10 mei naar de Pit’s in Kortrijk, alwaar ze op hun eigenzinnige tegendraadse wijze ten dans zullen spelen.

BANDCAMP / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More