Home ReviewsAlbum Reviews DEAD CAN DANCE – Dionysus (PIAS).

DEAD CAN DANCE – Dionysus (PIAS).

by Yves Van der Straete

Als een magistrale groep zoals Dead Can Dance een nieuwe plaat uitbrengt dan zijn de verwachtingen natuurlijk enorm hoog gespannen. Soms zo hoog dat het resultaat alleen maar kan tegenvallen.

Sedert 1981 is Dead Can Dance bezig, weliswaar met een paar tussenstops. De groep splitte en het echtpaar Lisa Gerrard en Brendan Perry ging uit elkaar, maar keer op keer verrees de groep als een feniks uit zijn assen. Het solowerk van beiden is trouwens ook van buitenaards niveau, toch is het samenspel van de twee altijd net een dimensie hoger.

Lisa en Brendan zijn twee artiesten die je iedere keer terug bij het nekvel pakken en je doen sidderen van genot. Je voelt dan de oxytocines en endorfines vanaf de eerste noot langs uw centrale zenuwstelsel lopen. Als muziek een religie was, dan waren we extremisten zonder weerga. Dionysus is onze übergod, onze drank zijn de opzwepende noten van Brendan, de etherische stem van Lisa onze spijs.

Dionysos is een werk van twee akten die uit zeven nummers bestaan.De cultus van Dionysus wordt hier op deze plaat uitgebeeld. Dionysos is de zoon van Zeus en de Griekse god van de wijn en levenssappen, Langs de ene kant de vegetatieve godheid, langs de andere die van de fatalistische godheid. Beiden kunnen tot razernij en extase leiden. De vereerders van Dionysos dansten en dronken tot ze in goddelijke trance vertoefden. Tribale ritmes en bachante gezangen van een nymfe laten onze geest verlaten. Dionysus geneest je ziel en verrijkt uw geest.  Mens en natuur versmelten, culturen worden één geheel.

Dead Can Dance blijft gewoonweg keer op keer goddelijke muziek maken.

Dead Can Dance tourt in Europa in mei en juni 2019, er zijn ook twee data in het Koninklijk Circus in Brussel.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More