Home ReviewsAlbum Reviews DANIEL.B. PROTHESE – HollEKtroKraut​​/​​HellEctroKraut (db2fluctuation)

DANIEL.B. PROTHESE – HollEKtroKraut​​/​​HellEctroKraut (db2fluctuation)

by Patrick Bruneel

Wool-E Discs zendt zijn zonen uit, zo zou je het parcours van Daniel B. Prothese kunnen noemen. Waar opperhoofd Dimitri Cauveren in eerste instantie het werk van Prothese uitbracht, heeft Prothese ondertussen geleerd hoe hij het allemaal zelf kan doen. Een beetje uit noodzaak ook, want de man blijft onvermoeibaar releases uitbrengen. En die zijn dan ook nog eens allemaal heel erg de moeite, toch als je een beetje liefhebber bent van synthesizermuziek die dicht aanleunt bij de zogenaamde Berlijnse School.

Daniel Bressanutti, zoals de man echt heet, had dit project al in gang gezet nog voor Front 242 op de rails werd gezet in 1981. Hem beschuldigen van meespringen op een hippe trein is daardoor sowieso onzin. Hij was toen al een fervent bewonderaar van mensen als Klaus Schulze en Tangerine Dream. Hier en daar horen we in zijn werk ook gelijkenissen met het minder frivole werk van Jean-Michel Jarre. Het zijn meteen de belangrijkste invloeden die we te horen krijgen op de dubbel-cd HollEKtroKraut​​/​​HellEctroKraut.

We kunnen zijn werk trouwens ook wat breder situeren, als we er een label als Bureau B bijhalen, dat zich specialiseert in het heruitbrengen van diezelfde Berlijnse School en aanverwante synthesizervirtuozen, en van nieuw werk van diezelfde telgen uit hun alsmaar groter worden familie. Net als op dat label, voegt Prothese heel wat krautrock en psychedelisch aandoende invloeden toe aan zijn nummers, waardoor eenvormigheid, waarvoor zou kunnen worden gevreesd, ver te zoeken is.

Zelf beschouwt Prothese deze dubbelaar als een eerbetoon aan vooral Faust en Can, als een eigenwijze versie van EBM die door krautrock wordt bestoven. Hij gebruikt net zo goed stukjes die hij ooit voor of tijdens de gloriedagen van Front 242 schreef als volledig nieuwe melodieën, wat de tien nummers een heel breed spectrum aan geluiden en klanken oplevert. In zoverre zelfs dat sommige fragmenten bijna uitnodigen om de dansvloer te betreden. Net ietwat anders klinkend dan zijn project Nothing But Noise klinkt deze twee keer drie kwartier heerlijk bevrijdend, voor zowel maker als luisteraar.

https://danielbprothese.bandcamp.com/album/hollektrokraut-hellectrokraut

http://www.prothese.one/

https://db2fluctuation.bandcamp.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More