Home ReviewsAlbum Reviews CASSETTEREEKS ZESDE KOLONNE (De Zesde Kolonne)

CASSETTEREEKS ZESDE KOLONNE (De Zesde Kolonne)

by Bootsie Butsenzeller

Jawadde, het Eindhovense Zesde Kolonne Records, gooit in één keer (hun naam eer aandoend) zes prachtige door Eric Vermeulen vormgegeven cassettes in onze richting, waaronder dus een heruitgave van de hier reeds bejubelde 161 EP van Drawings In Sound, het soloproject van Youri Van Uffelen. Die overigens ook schuilgaat achter Deadman Orchestra en hiermee nu Mixtape For Film aflevert. Die titel is niet gelogen, in tegenstelling tot de stuiterende elektronica van Drawings In Sound, zoekt Van Uffelen hier z’n heil in rustige donkere pianostukken, gitaardrones en spookachtige psychedelica die inderdaad niet zouden misstaan in pakweg een Jim Jarmush-prent.

Op Daughters mogen logischerwijs z’n dochters een riedeltje meespelen en zingen, wat erg aandoenlijk klinkt. Op kant twee wordt het al wat ritmischer in een door flageoletten en een aanstekelijke basisgroove aangedreven Too Much en haalt hij de akoestische gitaar zelfs boven om te trakteren op beklijvend ingetogen en vaak briljant openbloeiend minimalisme. Straffe release van een klasbak van een muzikant die schandelijk onder de radar schijnt te blijven.

Van een iets andere orde is Northside Noise, die melodie eerder op de linkse puinhopen van Theo Francken laten liggen en meer experimenteren met onheilspellende dreigende sferen die we zeker kunnen appreciëren, maar toch ook niet echt bij het nekvel grijpen.

Slumberland brengt ons twee stukken (Slumber On en Off) aan elke tape kant, afkomstig van een live-optreden op het Psych Lab Festival in de Effenaar in Eindhoven. Soundscapende, piepende, vibrerende en krakende gitaren die pas in een laat stadium enige ritmische ondersteuning krijgen en dan wat aan The Ex doen denken, wat aan kant twee wordt verdergezet met explosieve dansbare grooves en frenetieke zangpartijen. Zéér te pruimen dus.

De gitaar is ook de rode draad bij Fable Dust, het éénmansproject van Niels Duffhues. Hij tokkelt of soundscaped, maakt een  loop en speelt er terug andere partijen over. Soms iets teveel virtuoze notenneukerij die zelfs godbetert weleens aan Mark Knopfler doet denken, maar in de pakkende en verstilde momenten gelukkig ook aan Marc Ribot.

Hermann Blaupunkt tenslotte laat z’n experimenteerdrift hoogtij vieren met gitaren, elektronica, samples, omgevingsruis en subtiele feedback. Soms waan je jezelf in een druk bevolkt restaurant waar iemand op synhts zit te rammen en de stroom op regelmatige tijdstippen uitvalt of vragen zacht glooiende geluiden het aan met overstuurde beats. een auditief equivalent van The Beauty And The Beast als het ware. Dat zouden we gerust kunnen doortrekken naar deze hele serie tapes, die u als muzikaal avonturier nu als de wiedeweerga kan bestellen bij

DEAD MAN ORCHESTRA – Mixtape For Film 1

NORTHSIDE NOISE – 1+2

SLUMBERLAND – That Night I Realised, I Was Watching The Wind Blow (Dust Closed My Eyes)

FABLE DUST – The Light Forsaken Plains In The Cosmos Of My Thoughts

HERMANN BLAUPUNKT – Collage A Trois Et Un

DRAWINGS IN SOUND – 161 EP

http://www.kolonne.nl of digitaal kan downloaden op http://zesdekolonne.bandcamp.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More