Home Belgisch CAPITAL SCUM – Clutch The Flag (Hageland Hardcore)

CAPITAL SCUM – Clutch The Flag (Hageland Hardcore)

by Bart Verlent

Wie dacht dat The Kids en The Scabs in de jaren 80 de enige Belgische punkbands waren, zit er totaal naast. Ook Capital Scum uit het rustige Scherpenheuvel werd eind jaren 70 gevormd. De band werd opgericht door de broers Larrie en Peter Laeremans. Zij zijn vandaag de  nog enig overgebleven originele bandleden. Capital Scum verscheen op de legendarische, Belgische verzamelplaat uit 1985 Alle 24 Goedvan het Punk Etc.label, waar ook klinkende namen als Zyklome A, Wulpse Varkens, War Risk 3, Vortex en Koyaanisquatsi op stonden.

Hun goeie vriend Werner Excelmans richtte zijn eigen platenlabel Hageland Hardcore op en tekende de groep onmiddellijk. Het resultaat was de ep Clutch The Flag uit 1986 waarvan het gelijknamige nummer de titeltrack is. Clutch The Flag laat de band op zijn best horen. Invloeden van de Amerikaanse hardcore bands uit de jaren 80 zijn duidelijk merkbaar. De ep werd opgenomen in het legendarische Amsterdams kraakpand Emma, waar ook The Ex regelmatig verbleef.

Werner, van Hageland Hardcore, organiseerde in diezelfde periode diverse optredens in Scherpenheuvel, van onder andere van Suicidal Tendencies en Scream (met een jonge Dave Grohl als roadie!) waar Capital Scum dan regelmatig het voorprogramma kwam verzorgen. In 1987 verscheen het tweede album Tsjerno Kills eveneens op Hageland Hardcore Records. Na de opnames stapte Peter uit echter de banden, hij werd vervangen door Vark. Twee jaar later splitte de Capital Scum.

In 2002, na 14 jaar stilte, startte de band echter opnieuw en wel in de originele line-up. In 2003 kwam de ep Freakshow uit op Rocknrollradio en in 2005 verscheen de lp 100% Guilty op hetzelfde label. Capital Scum treedt nog steeds op in binnen- en buitenland. Zij houden Hageland Hardcore in leven want helaas overleed vorig jaar hun vriend en de bezieler van Hageland Hardcore Werner aan de gevolgen van kanker.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More