Home ReviewsAlbum Reviews CALIBRO 5 – Decade  (Record Kicks)

CALIBRO 5 – Decade  (Record Kicks)

by Patrick Van Hauwaert

Het Italiaanse cultcombo, Calibro 35 laat maar weer eens van zich horen.  Met Decade zijn ze al toe aan de zesde langspeler, en dat in amper 10 jaar tijd. Het is opnieuw eventjes wennen, want ook deze is weer van een heel andere soort dan wat we de vorige keer kregen.  De band begon met het naspelen van oude, voornamelijk Italiaanse filmmuziek uit de door ons soms minder gekende lokale genrefilms, van de jaren 70 en 80 maar gaande weg veranderde het concept en waar ze de vorige keer nog met een soort synht/prog werk afkwamen, brengen ze nu voor de eerste keer een volledig orkest mee.  Wel zoals steeds volledig in de stijl van en met ode aan de filmmuziek.

Uiteraard zijn de helden van weleer er nog steeds.  Ennio Morricone, David Axelrod en Luis Baclov klinken nog steeds door in de muziek van Calibro 35, maar je vindt er ook Afro-beat en cosmic jazz in terug. Denk ook maar gerust Sun Ra, Tony Allen, Yusef Kamaal,  Oddisee en zo meer, het zit er allemaal in.

Ook terug van de partij en een vaste waarde voor de muziek van Calibro 35 is Tommaso Colliva, die ook deze keer weer tekende voor de muzikale afwerking.
Decade, refereert uiteraard naar het 10-jarige bestaan van Calibro 35 en brengt eigenlijk alle voorgaande invloeden een beetje samen.  Het is hun complexe manier om een “time capsule” te presenteren aan al de fans van vroeger en nu.

Dat de band vol klinkt hoeft geen betoog meer, maar dat het deze keer voller is dan anders mag wel gezegd worden.  Naast de traditionele instrumenten uit de vorige albums, voegen ze er nu nog een resem nieuwe aan toe en wordt dit alles nog eens ondersteund door een heus orkest waardoor de band als het ware kan gaan experimenteren met hun composities.

Decade werd opnieuw een album om je vingers van af te likken en net zoals bij de vorige plaat is het nu ook weer hoog tijd om de volledige back-catalogue op de platenspeler te gooien want iedere release blijft gewoon van zo’n hoge kwaliteit dat je er zelden genoeg van krijgt.  Decade sluit op dat vlak 200 % aan op aan voorgaande en opnieuw zijn we nu al nieuwsgierig wat het volgende album ons gaat brengen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More