Home ReviewsAlbum Reviews BLACK FLOWER – Future Flora (Sdban Ultra).

BLACK FLOWER – Future Flora (Sdban Ultra).

by Peter De Bruycker

Nathan Daems is een wereldreiziger in de muziek. In tal van bands (Ragini Trio, Dijf Sanders, Echoes of Zoo…) combineert hij jazz met klanken uit de Balkan, het Midden-Oosten, India en Afrika. Daarbij speelt hij saxofoon en fluit, maar ook exotische blaasinstrumenten zoals kaval, nay en washint.

Zijn voorliefde voor Ethiopische jazz kan hij kwijt in Black Flower. Een band die flirt met afrobeat (Fela Kuti), oriental en dub, en geïnspireerd is door half vergeten Ethiopische muziek in de stijl van Mulatu Astatke en Mahmoud Ahmed. Door de geografische ligging van Ethiopië, in de oostelijke punt van Afrika, versmelt het Afrikaanse gevoel voor groove er met de melancholische toets van oosterse klanken. Op de openingsavond van Brussels Jazz Festival begin dit jaar, speelde Black Flower na het concert van Mulatu Astatke, de peetvader van de Ethio-jazz.

Daems verwerkt in zijn wervelende arrangementen westerse, oosterse en Ethiopische toonladders en akkoorden. Met een laag psychedelische dub er bovenop levert deze mix verbazend dansbare muziek op. Niet voor niets gooien gerenommeerde dj’s als The Gaslamp Killer en LeFtO ze regelmatig op hun draaitafel.

Hij laat zich voor Black Flower omringen door uitstekende muzikanten: drummer Simon Segers (MDC III, De Beren Gieren, Stadt), cornetspeler Jon Birdsong (dEUS, Beck, Calexico), keyboardspeler Wouter Haest (Voodoo Boogie) en bassist Filip Vandebril (Lady Linn, The Valerie Solanas).

Je kan hun aanstekelijke cross-over ontdekken op hun derde album Future Flora. Een metafoor voor het belang van het voeden en onderhouden van krachtige en revolutionaire ideeën en initiatieven die onze wereld kunnen redden. Zoals ook de planten die tussen de tegels van onze stoep door wurmen, vechten voor hun toekomst.

Het titelnummer is onversneden psychedelische Ethio-jazz, 13 minuten lang. Maar ook andere invloeden zijn ruimschoots te horen, zoals Balkan-muziek in Hora de Aksum, bezwerende afrobeat op Clap Hands, of de maloya traditie uit La Réunion op Maloya Bud. Ohm Eye is dan weer een welgekomen rustpunt.

Black Flower creëert een sfeer waarin oude en moderne klanken zich vermengen tot een niet te versmaden portie krachtige, hypnotiserende grooves. Net als hun vorige albums (Abyssinia Afterlife, Artifacts) is Future Flora een niet-alledaagse plaat van durvers.

Je kan ze aan het werk zien op:

28/04 – Les Nuits Botanique, Brussel
17/05 – Handelsbeurs, Gent
23/05 – Arenbergschouwburg, Antwerpen
25/05 – Roeselare Jazz Festival
08/06 – Wereldfeest, Leuven
03/08 – Dranouter Festival

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More