Home ReviewsAlbum Reviews BELATED PROMISE RING – Black Bible (Eigen Beheer).

BELATED PROMISE RING – Black Bible (Eigen Beheer).

by Bart Verlent

Belated Promise Ring is niet enkel een nummer van Iron & Wine maar ook een Leuvense indie band die net hun debuut ep Black Bible hebben uitgebracht. De nummers zijn allemaal opgenomen in hun eigen repetitielokaal. Gitarist Matt Swanton nam de technische kant voor zijn rekening samen met Laurens Grossen, die ook recording engineer was bij Kurt Vile en The National.

Vorig jaar in september kregen we het titelnummer al te horen uit deze ep, waar wij het label kwalitatieve luistermuziek op kleefden. Deze song handelt over transmigratie en is ontstaan uit een banjo-riff waarin Syrische en Mexicaanse invloeden terug te vinden zijn. Het is een bijzonder donkere song, wat ook met de thematiek te maken heeft, waarin de samenzang toch wel indrukwekkend is.

Ook bij Gone Gone Gone is er een duistere kant. Het nummer gaat over het verlies van iemand. De band merkt op dat hoe langer dat het overlijden geleden was, hoe abstracter het nummer werd. Het zou allemaal bombastisch kunnen zijn maar dat is het niet. Alles wordt mooi opgebouwd met fabuleuze arrangementen.

We Call The Night klinkt wat lichter dan de vorige songs. Maar ook deze song gaat over het donkere: in de eerste strofe is dat wat na de dag komt, maar later gaat het over de eeuwige nacht. Ja, vrolijke jongens zijn Belated Promise Ring blijkbaar niet. Maar ze weten wel hoe ze pakkende songs kunnen schrijven, die echt wel raken.

Ook de afsluiter van deze ep, Battle I Can’t Win gaat over moeilijke tijden. Dit nummer is geschreven na een aanslag van extremisten, het gaat ook over de hoop in die zware tijden. De song is één take opgenomen, zo hoor je de band op zijn puurst.

Dat de band op details let, is duidelijk te horen in hun muziek. Maar dat is ook te zien aan het artwork op het hoesje, dat ze zelf ontworpen hebben. Het is te merken dat de band met hart en ziel aan deze plaat heeft gewerkt, zodat ze dit mooi pakketje afleveren waar ze zeker trots op mogen zijn.

Belated Promise Ring heeft met deze Black Bible een mooi donker visitekaartje afgeleverd. Waaruit blijkt dat deze vier muzikanten samen indrukwekkende magische songs kunnen maken. Wij zijn zwaar onder de indruk!

Belated Promise Ring kan je aan het werk zien op:
13/02 – Café Archipel, Brussel
09/03 – Cultuurhuis Station Balder, Berlaar
06/04 – Lo Rock Festival, Leuven
16/05 – Café Cabron, Antwerpen
18/05 – Sluispark, Leuven
23/06 – Café De Loge, Gent

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More