Home ReviewsAlbum Reviews ANTZAAT / RONARG – Madness / Morgen (Eigen beheer)

ANTZAAT / RONARG – Madness / Morgen (Eigen beheer)

by Patrick Bruneel

Antzaat is een kwartet uit de Vlaamse Kempen dat sinds 2015 een ferme lap blackmetal over de mensheid kiepert, black geënt op de Finse leest en daar is uiteraard niets mis mee. Ronarg is dan weer de zanger en gitarist van Antzaat die met deze split zijn vinyldebuut maakt met zijn soloproject, dat – wat hadden we anders verwacht – nog fellere blackmetal laat horen, in het Nederlands ook nog.

Antzaat mocht tot nu toe zijn platen uitbrengen op Immortal Frost. Het zal ergens niet gepast hebben in een of ander schema, want deze schijf wordt in eigen beheer voor de verzopen zwijnen gegooid, gelukkig met de lieftallige handen van het Consouling-team onder de gebroken geitenpoten om mee wat promotie te voeren. Daar zijn we alvast heel blij mee want een beetje liefhebber van het genre moet dit Madness / Morgen zeker eens beluisteren.

De drie stukken die Antzaat, met behalve Ronarg Nihil op gitaar, Isaroth op bas en Eenzaat op drums, zijn namelijk heel erg vet en rauw tegelijk. Omdat ze wat afwijken bij het reguliere materiaal van de band, kozen ze om deze nummers bij te dragen aan de split. Geïnspireerd door het werk van H.P. Lovecraft, Shores Of Madness voorop, dat duidelijk de mosterd haalde bij het verhaal At the Mountains of Madness. De drie nummers vormen samen geen eenheid, wat ze nog net dat beetje anders maakt dan de rest van het oeuvre van Antzaat.

Ronarg, met zijn vier nummers die wel één geheel vormen, doet het in het Nederlands en net ietwat anders dan hij meestal doet bij Antzaat. Ze gaan over de Eerste Wereldoorlog, vanuit de verhalen die bij het overlijden van zijn grootmoeder naar boven kwamen via allerlei teruggevonden memorabilia. Het familiearchief, de oorlog en het werk van Max Ernst vormden de hoekstenen voor zijn verhaal, die nummers opleverden die net iets feller klinken dan die van Antzaat, wellicht door het onderwerp en de historie rond zijn eigen familie.

Maar ook zonder deze weetjes weet Ronarg (die alles zelf deed), net als Antzaat, te overtuigen. Blackmetal zoals we die graag hebben.

FACEBOOK RONARG / FACEBOOK ANTZAAT

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More