Home ReviewsAlbum Reviews THE GREEN MEAN MACHINE – The Engine (Eigen beheer)

THE GREEN MEAN MACHINE – The Engine (Eigen beheer)

by Björn Comhaire

We bevinden ons in het gezellige provinciestadje Gent alwaar het band/inwoners quotum stilaan ongekende hoogtes kent. Een van die (niet zo) nieuwe bands heet The Green Mean Machine, opgericht in 2019 door vier ex-conservatoriumstudenten: Werend Van Den Bossche (alt saxofoon), Warre Van de Putte (tenor saxofoon), Marcos Della Rocha (drums) en Zjef Van Steenbergen (contrabas).

© Catoo Van de Putte

Ze maken jazz; naar eigen zeggen geïnspireerd door het tweede Miles Davis Quintet, Keith Jarrett & The Bad Plus. Bands die, net als zijzelf, graag op zoek gaan naar de grenzen van de jazz, al kan je je wel afvragen wat dat precies betekent. De grenzen van de jazz zijn ondertussen al zo vaak gezocht en nooit gevonden, en ook nu weer lijkt de zoektocht eerder vruchteloos.

Opener Blib Blob houdt zich in ieder geval netjes aan de spelregels van de klassieke jazz, inclusief obligate solo voor ieder bandlid. Het lijkt wel het tweelingbroertje/zusje van Monks Straight, No Chaser. Omèr moet het hebben van een heerlijk luchtige, swingende ritmesectie die de weg effent voor improviserende saxofoonsolo’s en heerlijk samenspel tussen de alt en tenor blazers.

Zelden kreeg een instrumentaal nummer zo’n misleidende titel mee als in Kinderliedje. Gecontroleerde chaos met een Della Rocha die helemaal loos gaat terwijl de blazers ruziënd over de vloer rollen. Don’t try this at home kids!

In Brugje keert de geciviliseerde dialoog tussen de blazers terug. Een klein applausje ook voor Zjef Van Steenbergen die met zijn lyrische contrabaswerk mooi weerwerk biedt aan de tenorsax die soms alle aandacht naar zich toe wilt trekken. Afsluiter Mutamal begint ingetogen maar ontpopt zich al snel tot een heerlijk swingende compositie.

Zoekt The Green Mean Machine de grenzen van de jazz op zoals ze op hun Bandcamp pagina beweren? Niet echt, en da’s prima wat ons betreft. De band beweegt zich, zeker naar Werend Van Den Bossche normen, mooi binnen de krijtlijnen van de behapbare jazz en doet dat erg goed.

Het album werd opgenomen door Rebecca Driesmans, gemixt door Cyrille Obermüller en gemasterd door Jonas Everaert. Check hun Bandcamp pagina en steun de band door hun muziek aan te kopen!

BANDCAMPFacebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More