Home ReviewsAlbum Reviews THE BACKLASH – Rise (Shore Dive Records/Dirty Beach)

THE BACKLASH – Rise (Shore Dive Records/Dirty Beach)

by Bart Verlent

Het Italiaanse viertal The Backlash heeft een grote liefde voor Britpop uit de jaren ’90. Op hun debuutep 3rd Generation uit 2014 horen we een combinatie van The Charlatans, Oasis en The Stone Roses. Door deze ep mocht de band gaan toeren met Engelse postpunkduo The KVB. Na die tour namen ze rustig de tijd om hun debuutalbum Mindtrap in te blikken; die zag in 2018 het licht. Op Mindtrap etaleerde The Backlash een manchestersound die kon tellen, mooi, alleen was die muzikale rage al bijna dertig jaar uitgestorven. Twee jaar later verscheen de ep Passing By waarop het viertal wat shoegaze invloeden verwerkte.

© The Backlash

Nu brengen de italianen hun tweede langspeler Rise uit waar de volledige ep Passing By op staat, deze keer echter gemasterd door Frank Arkwright (The Smiths, Joy Division, New Order…). Het album werd aangevuld met songs die ze opnamen tussen 2019 en 2021. De nummers van de ep hebben een totaal andere vibe dat die “nieuwe” songs. Terwijl de ep duidelijk een combinatie is van 90’s Britpop en shoegaze horen we op de andere tracks meer een rockend Oasis-geluid.

Het klinkt allemaal heel strak en ijzersterk maar het blijft helaas bij een kopie van wat Oasis en Noel en Liam Gallagher nu uitbrengen. Als je niet beter weet zou je gewoon denken dat het een nieuwe plaat is van één van de Gallaghers. We kunnen dan ook moeilijk zeggen dat The Backlash erg origineel klinkt en een eigen geluid heeft. Dat staat trouwens los van het feit dat de band wel straffe songs schrijft.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van Oasis of van Noel en Liam is deze plaat zeker een aanrader. Wie een bloedhekel heeft aan de broers uit Manchester of toch liever gaat voor het origineel, kan deze Italiaanse band beter mijden.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More