Home ReviewsAlbum Reviews STEPPENWOLF – The Epic Years 1972-1976 (Cherry Red)

STEPPENWOLF – The Epic Years 1972-1976 (Cherry Red)

by Patrick Bruneel

Brexit en labels die promo’s willen opsturen overzees, het is een ramp. In die mate zelfs dat sommige pakketjes maanden onderweg zijn alvorens de imbecielen bij douane of Bpost door hebben dat het om een gift gaat, een geschenk waarvoor niet hoeft te worden betaald en waar niet noodzakelijk werd om gevraagd.

Dat is wat er gebeurde met het drie cd’s tellende boxje The Epic Years van Steppenwolf. Wel leuk eigenlijk, want deze albums uit de latere periode van de band, alvorens de naam werd veranderd in John Kay & Steppenwolf, bevatten best wel aangename bluesrock.

De band, genaamd naar het gelijknamige boek van Herman Hesse, is uiteraard het best bekend door de twee hitjes die op hun debuutplaat prijkten: Born To Be Wild en The Pusher. Beide nummers werden wereldhits, die zelfs nu nog tot de verbeelding spreken, omdat ze op de soundtrack van de invloedrijke film Easy Rider terechtkwamen.

De meesten onder ons, stervelingen, zullen waarschijnlijk niet meer kennen dan deze twee liedjes. En misschien ook het feit dat de zinsnede “Heavy Metal Thunder” voorkwam in Born To Be Wild. De voorbode van de jaren 1970 hardrock en latere heavy metal.

Slow Flux, Hour Of The Wolf en Skullduggery zijn de platen die in deze box, uiteraard met uitgebreide liner notes in het bijgeleverde boekje, te beluisteren zijn. Latere Steppenwolf dus, waar de psychedelica en hardrock grotendeels verdwenen zijn ten faveure van oerdegelijke bluesrock die soms een beetje te braaf klinkt voor onze verwende oren.

Het is pas bij Caroline (Are You Ready For The Outlaw World), een mono promosinglemix en een extra die niet op de reguliere albums staat, dat onze oren echt genieten. Skullduggery laat een andere kant van Steppenwolf horen. De band speelt heel erg funky, waardoor er zelfs van de bluesrock nog weinig valt te bespeuren. Net als het merendeel van de muziek in deze box kabbelen de nummers lekker door. Ze vervelen zelden maar boeien evenmin.

CHERRY RED

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More