Home ReviewsAlbum Reviews STAATSEINDE – De Nieuwe Golf (Wave Tension Records)

STAATSEINDE – De Nieuwe Golf (Wave Tension Records)

by Nel Mertens

Twee Nederlandse interstellaire kosmonauten landden onlangs met nieuw werk. Het zijn de heren van Staatseinde, met hun nieuwe mini-lp De Nieuwe Golf. Nee, geen new wave. Theatraal klinkt pulserende electro met synthlijnen die zich nostalgisch, maar hoopvol aftekenen.

Sinds 2006 brengt het elektronische project hun geluid op de aarde. Ze beschrijven het als “Neue-Niederländische-Welle” (Nieuwe Neder Wave), wat je net buiten de box gevuld met wave, EBM en elektropunk kan vinden. “Kraftwerk op speed en The Sex Pistols op acid.”

Met deze release wil het duo een spiegel voorhouden aan de mensheid: “De vooruitgang heeft ons niet verder geholpen. Er is hoop… maar zal deze nieuwe golf op tijd komen? Of is het al te laat?”
Acht nummers verklanken dystopische vooruitzichten in hoopvolle geluiden.

Kleuren tekenen zich af tussen zwart en wit in Grauw. En toch krijgen we op instrumentaal vlak een kleurrijk opzwepend en enorm dansbaar italodiscosfeertje, terwijl de spoken words er grauw op gedropt worden, want: “In ons hoofd kleurt het grijs en alles… alles is gewist.” Einzelgänger laat al even grauwe, bubbelende synths horen, vergezeld van fijn ritmewerk dat het onmogelijk maakt stil te blijven zitten. Ondanks de grauwgrijze ondertoon, zijn er ook hoopvol melodieuze synths te bespeuren. Een minimal wave track die in zijn verloop fluctueert in intensiteit, ritme, ruwheid… en dus knap opgebouwd werd. Over de eenzame buitenstaander die de ontwikkelingen in de maatschappij niet kan bijbenen.

IJle vocalen in een nonchalant klinkende atmosfeer horen we in Geef Mij De Tijd. Van behoorlijk stevige ritmes voorziene synthwave, die oploopt tot een sterk eclectisch einde. De dreiging gaat vooruit, in het uptempo Doembeelden, waarin we metaalachtige industrialbeats krijgen als basis onder poppende loops van de synths. Dit doembeeld mag gerust een dark techno dansvloer vullen!
Laat ons samen dronken worden in Den Haag. Alsof het de platgebruinde Costa del Holland is, bezingt Staatseinde La Haya in een ‘botsautobeats’ nummer dat heel wat EBM-kenmerken in zich draagt.

Ruimtevaart Vooruit blijft Staatseindes epische ode aan de ruimtevaart. Deze Refix 2022 versie staat er opnieuw, deze keer in een versie geïnspireerd op de remix van Rude66 uit 2010. Een heerlijk verhalend nummer blijft dit, waarin de spanningsboog opgebouwd wordt onder bonzende beats, nostalgische samples uit de ruimtevaartverslaggeving en spoken words die met ironische ondertoon speels gebracht worden. Hét feestnummer van de plaat.
Mystiek en magisch. Isla Inutile, het donker tropisch delirium, is het meest meeslepende op De Nieuwe Golf. De dreiging fluistert tussen dystopische tonen, terwijl belletjes de dramatiek nog meer opvoeren. Heerlijk nummer.

Afsluiter Alles Is Weg laat Atari-achtige toetsen horen, voorzien van woorden van “het niet hebben”. Geen emotie, geen pijn, geen toekomst… want alles is weg. “Hé, ga je mee…?” vragen ze ons. De ondergang is een feit en wij varen graag verder mee op De Nieuwe Golf van Staatseinde en zetten het album zo meteen gewoon nog een keertje op!

De Nieuwe Golf is digitaal en op vinyl verschenen bij Wave Tension Records.

Facebook – Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More