Home ReviewsAlbum Reviews SABASABA – Unknown City (Maple Death)

SABASABA – Unknown City (Maple Death)

by Patrick Bruneel

Andrea Marini (synthesizer, gitaar, elektronica, tapes) en Gabriele Maggiorotto (drums, percussie, effecten, programmering) uit Torino (Italië) deden er vijf jaar over om een opvolger in te blikken voor hun naar zichzelf genaamde debuut SabaSaba uit 2018, de cassette Metabasi (2020) niet meegeteld.

Die lange tijd zorgt ervoor dat het duo ruimschoots zijn tijd heeft genomen om de dystopische vertelling die ze met Unknown City in klank willen omzetten, heel erg geslaagd is te noemen. Donkere, heel donkere, dark ambient gemengd met isolationisme en gebaseerd op het boek The City & The City van China Miéville. Speculatieve fictie of weird fiction zijn de termen die worden gekleefd of het werk van Miéville, die met dit boek onder meer de Arthur C.Clarke Award, De Locus en de Hugo Award in de wacht sleepte. Het boek werd tevens omgevormd tot een vierdelige televisieserie die in 2018 het levenslicht zag en redelijk goed werd ontvangen.

Unknown City kan dan ook beschouwd worden als een soort soundtrack voor een dystopische wereld, die het duo verklankt in ambient, doorspekt met wat industrial dub invloeden, digitale raga, trage, als het ware op half toerental spelende techno en spookachtige exotica.

De gecreëerde sfeer past prima bij het onderwerp van het boek: grenscontroles, onbekende steden met mensen zonder persoonlijkheid die als geesten door de straten dwalen en niet communiceren, in het oog gehouden door overheden van divers pluimage.

De stemmen die hier en daar opduiken en de viola van Ambra Chiara Michelangeli maken de sfeer grimmiger. Op het trancy Wrists Free duikt Jerome op, een Brits industrial techno-duo. Hun bijdrages zorgen voor nog meer dreiging, al moet gezegd, hier en daar flikkert een sprankeltje hoop. Hoop op weerstand, op verzet, hoe minimaal ook.

Unknown City is dan ook een prima soundtrack die zeker past tijdens het lezen van het boek waarnaar de muziek verwijst en waarop die is gebaseerd.

Bandcamp / Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More