Home ReviewsAlbum Reviews RAMSES VAN DEN EEDE – The Figure Of Speech

RAMSES VAN DEN EEDE – The Figure Of Speech

by Bart Verlent

Ramses Van den Eede startte zijn muzikale carrière als drummer aan het Conservatorium in Gent. Een plek waar hij zich nooit helemaal op zijn plaats voelde. Hij haalde meer plezier uit het verkennen van andere instrumenten dan in de techniciteit als drummer. Die grote avonturentocht leidde tot Hypchristmutreefuzz, een band die al een tijdje de muzikale speeltuin is van Van den Eede. Maar rond die band is het al even stil. Ramses werkt momenteel meer op de achtergrond als drummer van Mooneye en Teen Creeps. In zijn vrij uren schreef hij zijn solodebuut, The Figure Of Speech.

© Ramses Van den Eede

Het album is een autobiografisch, filmisch portret van een man die zachtaardigheid draagt als een last en een zegen. Het is tegelijk een ode aan de liefde.

Ramses blikte de langspeler in met zijn Hypochristmutreefuzz vrienden Jesse Maes op gitaar en Elias Devoldere op drums. Daarnaast kreeg hij ook nog het gezelschap van Renaud Audenaerde op bas, Gilles Vandecaveye op piano, Nele De Gussem op gitaar, Eva Ackerman op viool, Esther Coorevits op altviool, Hadewych Van Den Eynde op klarinet en Rob Banken op basklarinet. Hij koos ervoor om de ingetogen warme nummers in te kleden met warme klanken. Van den Eede ontpopt zich als een pure singer-songwriter en zelfs af en toe als crooner. Een kant van Ramses niet we nog niet kenden. Fijn dat hij ook die nu eindelijk laat zien.

In het openingsnummer Yet I’m Smiling zet Van den Eede ons tijdens de intro op het verkeerde been door de experimentele, Oosterse en jazzy vibe die na een tijdje volledig verdwijnt. Daarna krijgen we alleen maar warme en pure singer-songwriter liedjes met een breed klankpalet. Ramses pakt ons volledig in met zijn charmante nummers. Of hij nu alleen zingt of in duet (Flatlined zingt hij met Nele De Gussem) het klinkt allemaal ontroerend mooi en doet ons denken aan de breekbare composities van Andy Shauf en Sufjan Stevens.

Dit solodebuut vraagt alvast om een opvolger en we kijken al uit naar 17 februari wanneer Ramses zijn schitterende plaat komt voorstellen in de Minard schouwburg in Gent.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More