Home ReviewsAlbum Reviews PSY’AVIAH – Bittersweet (Alfa Matrix)

PSY’AVIAH – Bittersweet (Alfa Matrix)

by Nel Mertens

Twintig jaar doet volwassen worden. Hét ogenblik om vooruit te blikken – met een nieuw album bijvoorbeeld – én terug te kijken. En zo viert Yves Schelpe ook de 20ste verjaardag van zijn elektronische project Psy’Aviah.

Hij bezielt Psy’Aviah als songwriter, componist en multi-instrumentalist en wist daarmee de voorbije twintig jaar in samenwerking met heel wat gastartiesten een indrukwekkend sonisch portfolio op te bouwen. Hij schuwt geen genres, maar weet steeds de rode draad  te trekken in een frisse combinatie van electro met trip hop, waarbij ook synthwave uit de 80ies en darkpop hun invloed achterlieten.

Het nieuwe album Bittersweet is de afronding van de trilogie die begon met Lightflare (2018) en Soul Searching (2019). Het conceptuele drieluik schets zijn persoonlijke proces, waarbij hij zich door de nuances van de meedogenloze wereld een eigen weg worstelt. De weg werd minder hobbelig en leidde met Bittersweet tot het punt waar zowel het goede als het slechte van het leven vatbaar werd en omarmd kan worden.

Het is psychiater/schrijver Dirk De Wachter die het album opent met zijn gedicht Rainy Repertoire. Deze intro zet het mooie van een regenbui centraal in erg natuurlijk klinkende ambientsfeer, waarin de woorden van De Wachter verlossing beloven in een dreigend sfeertje.

Samen met Oliviya Nicole klinkt Sunbird ritmisch bezield en groovy met licht gedropte synths. Mari Kattman van Helix leende haar stem in Can We Make It Rhyme, wat een zwoel meeslepend nummer oplevert, met pittig synthwerk.

In Cold Summer Nights horen we Saydi Driggers, een nummer waarvan de stofes in Hooverphonic-stijl gehuld zijn en het refrein poppy klinkt. De synths echoën in het dansbare Turn Up The Stereo met Lumi. “Over and over…”

Eén van de herwerkte nummers op het album is Ok (rediscovered), waarinHuong Su de zanglijn subtiel en met voorzichtigheid laat horen. Een nummer vol emoties, met een melancholisch mooie backing-lijn laat breekbaarheid sonisch glinsteren.Ook Tired (rediscovered) is zo’n vernieuwde versie, met Addie Nicole van Halocene. Een dame met metal-pit wordt dan ook voorzien van het nosige gitaar- en drumwerk. Hier wordt niet meer getwijfeld: dit is absoluut ons favoriete nummer van de plaat, dat zich ondertussen in ons muzikale brein nestelde om er urenlang te blijven hangen!

Energiek klinkt Pretender en daar zit de zang van Maysa voor veel tussen, hoewel ook de synths sterk door klinken en de drummachine er op bepaalde momenten ook helemaal voor gaat.

Overstuurde elektronische elementen klinken ijzersterk in My Secrets waartussen Marieke Lightband haar vocale geheimen prijs geeft, terwijl het triphopritme de track ook de nodige aademruimte geeft. Een knap staaltje songopbouw in combinatie met een vocaliste die even veel dramatiek in haar zanglijn weet te leggen als Yves Schelpe dat instrumentaal weet te doen.

Zacht en etherisch zuiver, klinkt Healing met Tina Forlorn van Sorrow Stories. Bitterzoete soberheid die raakt. Eli Rho horen we in The Wildness In Me, met dansbeats en tintelende toetsen melodieus aanhouden. Ook in The Book Of Life nam ze de zang voor haar rekening, een nummer waarin haar stem af en toe aan die van Björk doet denken.

Rebecca Schneider laat met een heel ander stemtimbre Moonlight Surrender in een zelfde sfeer baden. Een nummer waarin je energie en pit voelt, uitbundigheid – tot onze vreugde – beheerst en ingetoomd klinkt, maar waar toch ergens ook een onderdrukte melancholische duisternis lijkt sluimeren.

De sterke elektronische arrangementen hebben de nadrukkelijke Psy’Aviah-stempel, maar Yves Schelpe wist ondertussen een ongelofelijk groot muzikaal netwerk rond zich op te bouwen waaruit hij gastartiesten met een kostbaarheid weet uit te kiezen om zijn tracks te perfectioneren, wat een knap divers album oplevert.

Bij de release van Bittersweet krijgen we ook een retrospectief album. Nee, geen collectie van ‘The Best Off’, maar 15 coverversies / herinterpretaties op het album Rediscovered van eerdere Psy’Aviah-nummers door welklinkende namen van artiesten als 808dotpop, Cat Hall/ Dissonance, Madil Hardis, Implant, The Breath Of Life, Clairval, KC Woong, [aesthetische] ft. Lis van den Akker, IC 434, Leaether Strip, Your Life On Hold…

Bittersweet is digitaal en op cd verschenen op het Brusselse label Alfa Matrix.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More