Home ReviewsAlbum Reviews PHILEMON – Familiar Stranger

PHILEMON – Familiar Stranger

by Bart Verlent

Twee jaar geleden debuteerde Anton De Boes met zijn project Philemon met de prachtige ep Hourglass die hij inblikte met Pascal Deweze in de productiestoel. Intussen werd Philemon een band met Michiel Balcaen (Balthazar, Warhaus) op drums en Kim Van Elsen op gitaar en heeft het trio een nieuwe ep klaar die ze weer opnamen met Deweze. Waarom zou je ook veranderen als de eerste ep zo magisch knap klonk.

© Philemon

Blijkbaar heeft het groepsgevoel Philemon deugt gedaan. Want op Familiar Stranger komt hij met een breder geluidspalet en wordt er meer geflirt met psychedelica die in elke song wel even om de hoek komt kijken. Het openings- en tevens titelnummer is zo’n knappe, opgewekte indiesong die erg catchy klinkt. Ook al komt er midden in de song een bijzondere break die in de lijn ligt van de laatste platen van The Beatles.

Dan volgt het opzwepende Try A Little Harder waar je onmogelijk op kan stilzitten en we lichtjes heupwiegend ons volledig laten meeslepen. Horseflies gaat over een zwoele zomeravond in Frankrijk, zonder zorgen en dat is er dan ook volledig aan te horen. Het is een dromerig pareltje waar het songschrijftalent van De Boes volledig naar voor komt en dat levert een compositie op die doet denken aan Lennon & McCartney songs.

De voortuitgeschoven single Getaway is een combinatie van de indiefolk van Eliott Smith en het sprakelende van Badly Drawn Boy en dat levert de perfecte feelgoodsong op. Dan zijn we spijtig genoeg al bij het laatste nummer beland. Afterglow begint als een ingetogen nummer maar bouwt dan mooi op en zo neemt Philemon ons mee op een intense trip tot in de ruimte. Wat wil je met zo’n sterk refrein: “We aim for the start, but hit a black hole”.

Wij waren zwaar onder de indruk van de debuut ep van Philemon maar met deze Familiar Stranger gaan De Boes en co nog een stap verder. Alles klinkt mooier, psychedelischer en nog indrukwekkender. Wij durven zelf het woord “meesterwerk” in de mond nemen na de beluistering van deze ep.

FACEBOOK – INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More