Home ReviewsAlbum Reviews ORPHAX – Structure (Moving Furniture)

ORPHAX – Structure (Moving Furniture)

by Patrick Bruneel

Kijk, dit vinden we nu eens een geslaagd opzet. Sarcastisch bedoeld uiteraard, zowel van ons als van Sietse van Erve, labelbaas van Moving Furniture en bezieler van zijn eigen project Orphax.

Op Structure staan namelijk twee versies. De gewone, die een minimalistisch en slechts zeer geleidelijk evoluerende drone laat horen van net geen achtentwintig minuten, en een kortere versie van net geen vijf minuten.

Die laatste kreeg als subtitel radio edit en net dat maakt het zo sterk. We zien namelijk nog niet gauw gebeuren dat één of andere doorsnee radiozender dit stuk zal uitzenden of het zou ’s nachts per ongeluk moeten zijn, als een achtergebleven kwiet per toeval op het knopje duwde waar anders iedereen vanaf moet blijven.

Structure werd live opgenomen in Factor IJ in Amsterdam tijdens een tentoonstelling van het werk van Wladimir Zwaagstra. Diens werk gebruikte van Erve eerder al eens als hoesje voor zijn cd Less Is More, een titel die ook toepasselijk is op deze Structure.

Microtonaal gaat hij te werk, waarschijnlijk deels beïnvloed door zijn grote idool Eliane Radigue. Dat neemt niet weg dat het luisteren naar dit stuk zinnenprikkelend overkomt, gericht op wegdromen, fantaserend over wat dan ook in het hoofd van de luisteraar opkomt. Als het maar los van tijd en plaats gebeurt, want dat is de bedoeling van deze verstilde, traag verschuivende klanken.

Structure is digitaal en op cd verschenen bij Moving Furniture.

BandcampFacebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More