Home ReviewsAlbum Reviews KOEN DEWULF – Zonder Te Vragen

KOEN DEWULF – Zonder Te Vragen

by Nel Mertens

Hij is zanger, muzikant, stand-up comedian, acteur, presentator, schoenmaker, ex-leraar… en daardoor valt het moeilijk te omvatten waarmee hij zijn dagen vult.

“Een bakker bakt brood. Een landbouwer verbouwt het land. Of een beenhouwer die benen ook bijhoudt? Ik vermoed van niet. Maar een steenkapper kapt in steen Een metselaar metselt. De timmerman timmert en de bloemist is de hele dag met bloemen in de weer. Een liedjesmaker maakt met veel liefde en geduld liedjes. Zomaar, omdat het datgene is dat hij voelt te moeten doen. De luisteraar luistert mogelijks naar zijn liedjes,… En dat alles, … zonder te vragen …”

Koen Dewulf uit Eeklo is dankbaar voor het meeste in dit leven en laat dat ook horen in de 14 nummers op zijn nieuwste album Zonder Te Vragen.

 “Alles kan en alles mag”, zingt hij in Kom Erbij. Licht ironisch? Misschien, als je weet dat dit nummer in mei 2021, volle lockdownperiode, werd geschreven, maar niets is minder waar. Koen wou vooral een hoopvol perspectief geven en een positieve boodschap lanceren: “We hebben elkaar nu misschien harder dan ooit nodig en ondanks de afstand is er nog altijd plaats in het hart.” Hij herhaalt de boodschap “Kom erbij” veelvuldig, in een optimistische song.

Wie is er bang van de zon? Wie draagt vleugels? Wie van ons is Icarus?
Icarus gaat over diegene die durft, die verantwoordelijkheid neemt en risico’s neemt, ook al is hij / zij bang. In een warme gloed verklaart Koen dat hij er zal zijn… om samen te vliegen.

Poppy en groovy klinkt Op Mijn Rug. Het opent met een overbodig ge-‘ohohoho’. Overbodig, omdat we weten dat Dewulf altijd de juiste woorden klaar heeft. “Ik draag je, zonder te vragen. Ik draag je op mijn rug”. Als het nodig is, staat hij klaar om te helpen. Het liedje over ‘in goeie en slechte tijden’, laat een romantisch liefdeslied horen, waarin we een mooie meerstemmige gelaagdheid horen in de zang.

Uptempo en met westernelementen, horen we Laat Me Maar Gaan, over de avonturier, die nergens lang blijft en niet uitgewuifd hoeft te worden.

Molokaï is een nummer uit zijn show God & Goed. “Over angst en graag zien, over twijfelen en zeker zijn, over jou en over mij …. Waar ligt Molokai, zou het hier kunnen zijn?”, vraagt Dewulf zich af. Een ietwat kinderlijk refrein, dat ondanks de tekst, wat maturiteit in melodie mist.

Niet Beter Dan De Rest de track die zwaarmoediger klinkt dan de rest en waarin we elementen herkennen van De Zotte Morgen van Zjef Vanuytsel en de strofes van Malle Babbe van Rob De Nijs qua opbouw.

Twinkelend klinkt Dringend & Belangrijk, terwijl Kantelen speelse elementen in zich draagt.

Heimwee zit vol wervelende ritmes, die vol spanning stilvallen en dan opnieuw losbarsten in een uitbundig refrein. “Laten we zingen in een koor, laten we dansen op een plein!”.  Bruisend!

In het Algemeen Meetjeslands zingt hij over potten en deksels in Tuupe. Een optimitisch uptemponummer met folky kleinkunstinvloeden waarbij ook de zanglijn en backings mooi complementair zijn!

Bluesy pianotoetsen openen Gelijk Elvis, en hoewel het nummer niet klinkt als alle idolen die er in aan bod komen zoals Sinatra, Shakespeare, Richard Gere, Jimi Hendrickx, … het is een mooie ode aan talenten in het Meetjeslands gezongen. Het bluesy ritme trekt zich door in Tussen Hier & Daar en om eerlijk te zijn: het A.N. in deze track maakt het toch net iets aantrekkelijker, zwoeler…

Wat goede raad hier en daar in de nummers… Doe Het Met Liefde klinkt gezwind oprecht door de boxen. Eentje dat menig Vlaamse hits-liefhebbers wel snel onder de knie zullen hebben om mee te zingen!

Over internationale diversiteit – een thema dat niet genoeg kan bezongen worden – klinkt Paëlla warm ormarmend. “We hebben al onze buren, voor zolang we hier maar zijn…”

Gemengde gevoelens houden we over aan dit album vol Vlaamse songs met hoog kleinkunstgehalte en folkelementen. Na enkele nummers hadden we het gehad, want “zo bestaan er al zoveel Vlaamse nummertjes” en “we hebben ‘de Clouseaus’ van de wereld nu allemaal wel al gehoord”. En soms werden we ook overvallen door onze persoonlijke weerstand tegen moraliserende ‘Elly en Rickert’-liedjes. Maar tegelijk… werden we ook zo hard gecharmeerd door de stem, de warme arrangementen en de juiste woorden van Koen Dewulf. Het album zal niet zo veel op staan hier, want ligt te ver van onze muzikale roots, maar kon ons bij het beluisteren dus toch wel regelmatig bekoren. Dus misschien word ook jij er wel (even of voor langer) door geraakt!

Zonder Te Vragen is op cd verschenen bij Millstreet Music en kan je aanschaffen door te mailen naar info@koendewulf.be

Facebook / Website / Spotify/ Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More