Home ReviewsAlbum Reviews KLeINKiTsch – Maar Wie Ben Ik… (Eigen Beheer)

KLeINKiTsch – Maar Wie Ben Ik… (Eigen Beheer)

by Nel Mertens

Het is pure eerlijkheid, die Jan (zanger/gitarst), Andy (bas), Piet (drum) en Frederik (gitarist) van de Aalterse band KLeINKiTsch laten horen. Hun bandnaam KLeINKiTsch dekt zowat de lading van de sfeer die ze weten neer te zetten. En die heeft veel weg van kleinkunst, want de heren zingen in het Nederlands over het leven en de liefde.

Over passie, nijd en de dagelijkse werkelijkheid. Ze doen dit in de opstelling van een klassieke rockband, met bas, drum en gitaren en dat rockgehalte laten ze ook wel regelmatig opduiken. Wat maakt het dan kitsch? De teksten vol humor en het feit dat er soms ook een ballade, countrygitaar of marsritme opduikt. En dat is net wat deze band hun charmerende eigenheid bepaalt.

KLeINKiTsch heeft zijn tweede ep Maar Wie Ben Ik… uit , met 6 tracks die de diversiteit van de band laten horen. Als je de kans hebt, hen live aan het werk kan zien, moet je dit zeker eens proberen mee te pikken, want het viertal heeft ondertussen al een uitgebreide live-set, waarmee ze op fijne manier dicht bij hun publiek komen.

Een zelfzeker geluid in de felle gitaren en drums, maar een fragiele onzekerheid in de gedachten horen we in titeltrack Maar Wie Ben Ik … Wanneer “Ik wil je besproeien. Met een beetje water maak ik je nat” klinkt, weten we dat het ongetwijfeld romantische zielen zijn die de liefde met een knipoog bezingen.

Een mooie ballade is de track Tinderverhalen, waarin Jan en Frederik over de “liefde op bestelling” in duet gaan. Met zachtheid gezongen, is Tinder de realiteit waar velen induiken, in een gesloten maatschappij waarin het zo moeilijk blijkt te zijn om die ware te vinden.

Ook in Ben Jij Zoals Mij? wordt de liefde onzeker in vraag gesteld. En hier is het dat de countrygitaarlijn en ook het marsritme opduikt. Een heel andere song qua stijl, maar inhoudelijk volledig KLeINKiTsch. Het contrast tussen de hoge backing vocals en de diepe stem van Jan geven het nummer een speels tintje.

Ietwat nerveuzer klinkt De Realiteit, als een onrustige zoektocht waarbij de gitaarlijn de strijd vertolkt met de sleur van het dagelijkse, terwijl drum, bas en backings heerlijk deinend verder kabbelen. “Genieten op het dak van het wereld.”

Als een ware bard laat Jan een ingetogen liefdeslied klinken met Proef De Horizon. Met diepe stem, komt de minnestrelende zanger-poëet met het duistere kantje helemaal naar boven. We horen voor het eerst ook een synthlijn opduiken, die een knap zwevende achtergrond toevoegt aan het getokkel.

Afsluiten doen ze met het energieke Barracuda “Want als ik jou zie is het… bijten, bijten, bijten, BIJTEN!”. Een erg hoog rock ’n rock gehalte maakt dit een fijn nummer vol pit, waarin ook hier weer de samenzang van Frederiek en Jan voor heel wat dynamiek zorgt. Het mondt af en toe uit in een schreeuw en laat ons tussen al het gebijt door ook even ademen… Absoluut onze favoriet!

De ep Maar Wie Ben Ik … is digitaal verschenen en in beperkte oplage op cd. Wie een fysiek exemplaar wil, kan dit (best snel) bestellen via en berichtje op de facebookpagina van de band.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More