Home ReviewsAlbum Reviews JUNGLE – Volcano (Caiola/Awal)

JUNGLE – Volcano (Caiola/Awal)

by Bart Verlent

Josh Lloyd-Watson en Tom McFarland maken samen al tien jaar muziek onder de naam Jungle. Sinds 2013 bouwen ze een geslaagde brug tussen oude soul van de jaren ’70 en soul van nu.

Na drie succesvolle albums besliste het duo dat het tijd was voor evolutie. Op hun nieuwe album nodigden Tom en Josh gastvocalisten uit zoals Roots Manuva, Erick the Architect, Channel Tres en Bas. Daarnaast lieten ze Lydia Kitto – die deel uitmaakt van de Jungle-liveband maar ook een solo-carrière heeft – schitteren als lead vocaliste.

© Jungle

Onder de slogan “stilstaan is achteruitgaan” etaleert Jungle op Volcano een andere geluid met een grotere focus op elektronica en minder op soul. Tijdens openingsnummer Us Against The World herkennen we nog het “oude” Jungle-geluid maar bij het zenuwachtige Holding On switcht het duo volledig naar elektronische dancemuziek. Als Erick the Architect begint te rappen in Candle Flame zakt het nummer als een pudding in elkaar. Gelukkig kunnen we daarna bekomen met het soulvolle Dominoes. In de daaropvolgende samenwerking met rapper Channel Tres in I’ve Been In Love verliest Jungle zijn eigenheid echter compleet.

Het duo hield er blijkbaar rekening mee dat niet iedereen valt voor dat soort samenwerkingen el aldus krijgen we daarna, met Back On 74, weer een typische Jungle-track. Ook You Ain’t No Celebrity zou een straffe track kunnen zijn maar rapper Roots Manuva heeft daar een stokje voor gestoken. Bij Coming Back en Don’t Play neemt de elektro toch weer het voortouw en is het unieke van Jungle ver te zoeken.

Watson en MacFarland lieten Every Night en Problemz inzingen door een irritant kinderstemmetje wat ook geen meerwaarde is, maar vooral serieus irriteert. Het rustige Good At Breaking Hearts is een redelijke ballade en het lekker funky Palm Trees een typische old school Jungle track. Helaas volgt daarop Pretty Little Things dat het album afsluit in mineur.

We snappen wel dat Jungle na tien jaar eens iets anders wilde proberen, helaas verloor het duo zichzelf wat op deze Volcano. Meer elektro en hiphop invloeden vervingen het typische Jungle geluid.

Op 16 november stelt Jungle de nieuwe langspeler voor in de Lotto Arena in Antwerpen.

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More