Home ReviewsAlbum Reviews FEU FOLLET – IV (Blackjack Illuminist Records)

FEU FOLLET – IV (Blackjack Illuminist Records)

by Nel Mertens

De Franse Alban Blaising liet zijn vierde album los op de wereld, met zijn synthwaveproject Feu Follet. Hij nodigde hierbij ook enkele gastvocalisten, waaronder Alexander Leonard Donat (Vlimmer), Isabelle B. Baumann en Pat Aubier uit, die één voor één zijn glimmende composities voorzien van beklijvende, betoverende, catchy sferen die raken aan genres als postpunk, dreampop, wave, folk goth en witch house.

Een sereen glinsterende instrumentale Intro opent het album met klokjes en belletjes, die in al hun eenvoud ook iets theatraals uitstralen. Instrumentale details die in donkerdere sfeer ook opduiken in On The Switch. Op deze track en Somebody Else voorziet Vlimmer de vocals, die hij in darkwavestijl brengt in deze twee electropop-/synthpoptracks. Er zitten genoeg newwave- en indierockelementen verweven om een eigen stijl te nuanceren van wat we in de eighties al hoorden en Alexander Leonard Donat weet een urgente sfeer te creëren in een reeds erg mooie, verlangende nummers. Een premature Cure-sound weerklinkt in Second Chance. Een explosief postpunknummer!

De zang van Baumann kruipt onder onze huid. In het zachte dreampopnummer Speed Of Life, maar ook in het luchtige, electrorefrein in Into The Night waarin ze een sereen giftige triphopsound neerzet.

In Under The Trees en In The Depth Of The Wave werd haar zang door effecten gehaald, wat beide tracks een retro electrosfeer meegeeft.

Pat Aubier horen we in het in scifi gedompeldeThe Pillar en het spookjesachtige Tamamo en hij laat daarin zijn stem met brede reikwijdte klinken.

Feu Follet creëerde op IV 10 fantasierijke, vrijgevige, elegante electrosongs met lichte noten op donkere zang. Een hemels mooi en donker getint album, waarin we nog even willen blijven rondwalen.

IV is digitaal, op cd en op cassette verkrijgbaar via Blackjack Illuminist Records.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More