Home ReviewsAlbum Reviews FACE YOUR UNDERGROUND VOL. 27: Belgian Metal Sampler (Rotten to the Core)

FACE YOUR UNDERGROUND VOL. 27: Belgian Metal Sampler (Rotten to the Core)

by Patrick Bruneel

De reeks Face Your Underground, zo hier en daar gratis mee te nemen schijfjes vol vaderlandse en nu en dan ook Nederlandse bands in het zwaardere segment, hoort sinds kort bij het almaar groeiende imperium van de vzw Ondergrond. Een paar vrijwilligers besloten om voluit te gaan voor het promoten van Belgische bands die zich in het metalgenre begeven, ongeacht welke vertakking de bands beoefenen.

Dat gaat van het promoten van de bands, het verkopen van hun merch (platen, shirts etc) op hun website, wat het voor een koper makkelijk maakt omdat veel op een en dezelfde plaats is terug te vinden, het organiseren van een sporadisch optreden en de gratis verdeelde cd’s waarop veelal heel wat exclusieve nummers staan te blinken.

Die cd’s worden al sinds 2003 samengesteld door Filip Rottoc, die zoals eerder gemeld sinds dit jaar de krachten bundelde met de Ondergrond.

We zijn zelf zeker geen kenner van de Belgische metalunderground en veel van die bands zeggen ons muzikaal ook niet zoveel. Een beetje braaf, of te standaard of whatever. Deze keer wisten we echter dat Röt Stewart een bijdrage had geleverd, wat ons meteen onze oren deed spitsen en we de moeite namen om een exemplaartje te bemachtigen.

Nummer 27 al, dus er moet meer aan de hand zijn dan we zelf ooit hadden vermoed, ook gezien nummer 28 in de reeks, die gepland staat voor juni 2024, al helemaal is gevuld met nummers van bands die zich kandidaat hadden gesteld om hun steentje bij te dragen. Om maar te typen dat er nood is aan dit initiatief, dat voor veel bands toch al voor wat meer naamsbekendheid heeft gezorgd.

Op naar de zestien bands dan, waarvan Necrotesque (prima old skool death metal) en Der Mancha Red (een soort doom) onze Noorderburen vertegenwoordigen. Het schijfje opent met Prophecy Of Chaos van Verwilderd, een kwartet dat een forse mix van black en death brengt met een episch karakter en een superstem. Kijk, alleen al voor deze band zijn we blij dit schijfje te horen. Hier willen we meer van ontdekken.

Guilty As Charged brengt oerdegelijke trash en is meteen binnen dit segment van de betere bands op deze cd. Hunter doet het meer richting speedmetal en doet dat wonderwel. De nummers die we horen van Röt Stewart kenden we al van hun splitsingle met Freddie & The Vangrails. Machtige hardcorepunk blijft het, met drie liedjes (ze duren minder lang samen dan wat voor nummer ook op de cd) die voor het eerst op cd verschijnen en die voor menig metalfanaat wel te smaken zullen zijn.

Het Ninoofse The Dead Run blinkt uit omdat de band het net anders aanpakt dan de rest: instrumentaal en meer mathrock dan postmetal. Altijd leuk om horen dat er bands blijven opduiken die naast de traditionele lijntjes willen kleuren. Old skool heavy metal met net dat tikje moderniteit horen we bij Tyrant King. Het nummer is niet over de hele lijn geslaagd, de band probeert teveel tegelijk, maar potentie is er wel.

Neverlight Horizon uit Huy is al meer dan twee decennia bezig en dat is potverdorie goed te horen aan hun bijdrage. Bellem is supervette strak gespeelde brutale death waar we wel pap van lusten. Afsluiten doet het schijfje met twee bands die blackmetal, al is het op een compleet andere manier, hoog in het vaandel voeren. Descensus en Absolutus leveren beiden straffe nummers af, waardoor we meteen zin krijgen om van beide nog wat meer te horen.

En de rest? Goed geprobeerd en gedaan, maar niet echt ons ding.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More