Home ReviewsAlbum Reviews DE HAVILLAND – S/T (Eigen Beheer)

DE HAVILLAND – S/T (Eigen Beheer)

by Bart Verlent

In 2015 ontmoet Rudolf Hecke heel toevallig zangeres Nathalie Van den Meutter. Het wordt het begin van De Havilland, genoemd naar de 100-jarige actrice Olivia en naar de vliegtuigbouwer die bijdroeg aan de bevrijding van het fascisme. Hecke had nog een berg songs liggen die perfect pasten bij de stem van Nathalie. We weten dat de songschrijver weet hoe hij knappe songs moet schrijven door zijn verleden bij onder andere Pop In Wonderland, Company Of State, The Incredible Time Machine en zijn solo werk. Het duo wordt aangevuld door gitarist Willem Heylen en Lotte De Peuter die de backings, fluit en percussie voor haar rekening neemt.

© De Havilland

Na twee singles die De Havilland opnam met producer Simon Casier (Balthazar) werd het hoog tijd voor een debuut-ep. Eind vorig jaar kroop de band de studio in met producer en arrangeur Koen Renders (Buurman, Spencer the Rover) en nog een lading topmuzikanten (Xavier De Clercq en Laurens Billiet van Buurman, Celliste Tine Anthonis, violiste Beatrijd de Klerck van o.a. DadaWaves, Isbells en Jasmien Van Hauthem op Viola) die de songs van Hecke nog meer inkleurden.

Sleep Happy bijt de spits af op een indrukwekkende manier. De song vertelt het verhaal van een mens die de nacht verkiest. Het moment waarop zij die in zijn hart vertoeven gelukkig slapen, om te verdwijnen als een zwemmer in zee. In dit emotionele nummer is de hoofdrol weggelegd voor de intense stem van Nathalie Van den Meutter die ons volledig inpakt. Deze knappe compositie doet ons wat denken aan het oeuvre van Eva Cassidy, even ontroerend mooi.

Met Seven Letter Word gaat De Havilland de smaakvolle electropop tour op. In het midden van een het nummer komt er een vrij onverwachte break die het een fijne wending geeft en Nathalie zorgt er met haar warme stem voor dat het geen koel electro nummer wordt. De zalige single The Disease kenden we al. Deze song werd uitgebracht in volle coronacrisis. De tekst bevat een hoopvolle boodschap over hoe liefde in tijden van besmetting ook wordt overgedragen. Het is ook heel dansbaar door de groovy glaspercussie.

Het vijf minuten durende Gardienne sluit deze ep op verrukkelijke wijze af. In dit spirituele stuk zingt Nathalie over de overtocht van vermeende zekerheid naar het grote ongewetene en drukt de hoop uit om die niet alleen te moet maken. Alles wordt mooi opgebouwd met eerst imposante strijkers waarna Van den Meutter invalt en we een mooi huwelijk krijgen tussen die twee. Daarna zorgt de zangeres samen met Lotte De Peuter voor prachtige vocale harmonieën. Het nummer krijgt nog subtiele aanvullingen van percussie en gitaarstreken die het af maken.

De Havilland zorgt voor kippenvel op dit debuut. Met veel variatie hebben ze een evenwichtig geheel uitgebracht. Actrice Olivia De Havilland is dit jaar op 104-jarige leeftijd overleden, we zijn er zeker van dat ze deze ep ook wel in haar hart zou genomen hebben.

Je kan De Havilland aan het werk zien op:
09/12 – CC, Lier (met Herman Brusselmans & Delphine Lecompte)
02/02 – Wagehuys, Leuven (met Herman Brusselmans & Delphine Lecompte)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More