Home ReviewsAlbum Reviews BLUAI – Junkyard (Unday Records /N.E.W.S.)

BLUAI – Junkyard (Unday Records /N.E.W.S.)

by Bart Verlent

BLUAI begon als slaapkamerproject van zangeres en gitariste Catherine Smet maar is ondertussen uitgegroeid tot een vierkoppige band. Het was altijd een droom van Catherine om een band te vormen met alleen maar vrouwen. Niet alleen omdat vrouwen veel te weinig aan bod komen in het muzieklandschap, maar ook omdat er niks toffer is dan muziek maken met vrouwen. Zo wil ze met haar band andere meisjes en vrouwen inspireren om een instrument te bespelen, muziek te maken of op te treden. Het geeft hen een goed gevoel.

© BLUAI

Behalve Catherine bestaat BLUAI uit Caitlin Talbut op bas, Mo Govaerts op drums en gitariste Amina Parago (die Ilayda Cicek van ILA heeft vervangen nu haar eigen band zoveel succes heeft, ze is nog wel te horen op deze ep). Het viertal nam deel aan Humo’s Rock Rally, Sound Track en De Nieuwe Lichting en won alle drie de muziekwedstrijden, wat een unicum is. Er lag dus wel een zekere druk op de dames hun schouders voor deze debuutep.

Momenteel werkt de band volop aan nieuw materiaal waar ze samen aan schrijven, maar de songs op deze ep werden allemaal geschreven door Catherine. De zes nummers op Junkyard vormen een emotionele, hoopvolle schroothoop. Ze gaan dan ook over hoopvolle melancholie, gebroken harten, road trips, break-ups en doordeweekse verliefdheden. Junkyard leek dan ook de perfecte titel voor de ep.

Met de singles Hate You, Dime Store en One Night leverde BLUAI al een indrukwekkend visitekaartje af. Sprankelende, catchy liedjes met warme arrangementen en de dromerige stem van Catherine in de hoofdrol. De singles zijn terug te vinden op de ep samen met drie nieuwe tracks.

De intro van Blue Moon heeft een lo-fi vibe maar eens Catherine’s warme stem invalt, samen met de andere instrumenten, krijgen we een meer dan overtuigend nummer dat ons instant vrolijk maakt. You Again is iets donkerder dan de andere songs maar ook hier klinkt de gitaar weer lekker aanstekelijk. En natuurlijk is er opnieuw die mooie stem van Smet die ons doet wegdromen. In afsluiter Honey begint Catherine solo; eens de knappe backings invallen, ontstaat er iets magisch moois waar we kippenvel van krijgen.

Het moet voor BLUAI niet evident geweest zijn om uit deze ep singles te kiezen. Volgens ons zijn alles nummers namelijk even straf en catchy. Deze vier dames beschikken over bakken talent en kunnen liedjes schrijven die niemand onberoerd laten.

We kijken nu al uit naar het debuutalbum van BLUAI maar ondertussen zijn we al zeer tevreden met deze ep. Je kan het viertal aan het werk zien op:

16/11 – Charlatan, Gent
24/11 – Cactus, Brugge
30/11 – Trix, Antwerpen
03/12 – De Warande, Turnhout
04/12 – Ancienne Belgique, Brussel
07/12 – Cultuurcentrum, Mechelen
10/12 – Belvédère, Namen

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More