Home ReviewsAlbum Reviews ARNO – Les Duettes (PIAS)

ARNO – Les Duettes (PIAS)

by Hans Lenvain

Anderhalf jaar moeten we het intussen doen zonder de motherfucker uit Oostende. Een tweede zomer is aan ons voorbijgegaan waarin we geen enkel optreden van Arno meepikten. Op deze grijze, regenachtige en troosteloze dag van schrijven wordt de realiteit alweer pijnlijk voelbaar.

Maar niet getreurd! Want daar komt zowaar een nieuw album aan. De plaat heet Les Duettes en bevat een selectie van 18 duetten die Arno maakte doorheen zijn hele carrière. Het album komt uit op dubbel vinyl, dubbel picture vinyl en cd.

Uitgaven op verschillende media zijn een beetje een ding momenteel. Zo staat het album Vivre drie maal in onze platenkast: op witte vinyl, gele vinyl en zwarte vinyl. En op cd uiteraard. Opex hebben we tweemaal op vinyl, op de ene staat Arno op de hoes met een feesthoedje, op de andere zonder feesthoedje. En er was dan nog de box en de cd.

Als fan wil je natuurlijk niets missen want anders is je verzameling niet meer compleet.
Als fan heb je tegelijk het album Les Duettes niet echt nodig want je hebt al die songs al op de originele albums.
Je zou je zelfs de vraag kunnen stellen wie er eigenlijk beter wordt van die nieuwe albums nu de heer Hintjens er niet meer is.

Maar voor je dit doet, raden we je aan om de plaat toch eens te beluisteren, te ruiken en te voelen.
Ten eerste omdat het een hele klus zou zijn deze 18 tracks achter elkaar te beluisteren als je ze moet gaan opsnorren tussen de vele albums in de platenkast. Ten tweede omdat niet iedereen al die platen heeft en zo toch toegang krijgt tot deze prachtige songs. En tenslotte, en misschien wel de belangrijkste reden: voor de beleving.

Mirko Banovic en Danny Willems keken toe op de samenstelling van het album. Mirko waakte over de muziek, Danny over de foto’s en het grafische gedeelte. En dat merk je.
Het is geen hoopje bij elkaar gegooide nummers. De opbouw van het album, de emotionele rollercoaster, daar heeft iemand over nagedacht. Ook de selectie moet verschrikkelijk moeilijk geweest zijn. Want in zo’n opdracht is kiezen altijd een beetje verliezen. Vooral dan als een nummer het album niet haalt.

Het lijken wél allemaal duetten die niet echt verrassen. We vinden er bijvoorbeeld geen The Partisan op met Jane Birkin. Nochtans moeten daar opnames van bestaan van uit de Koko Club in Londen, destijds uitgezonden door France Inter. YEW en Arno met het nummer Between Up & Down vinden we ook niet terug.
Wij hebben er natuurlijk geen benul van hoe het zit met rechten om zulke nummers uit te brengen. En begin er maar eens aan: kies 18 duetten uit het gehele oeuvre van Arno. Dan mogen we blij zijn met mensen als Mirko die zo een taak op zich nemen.

En met wie we ook blij mogen zijn, is met Danny Willems. Want hij zorgde ervoor dat het album heel wat foto’s mee kreeg. En niet zozeer de beelden die iedereen al kent maar meer verrassende foto’s.
Een fotograaf die bezig is met zijn archieven te organiseren is steeds een meerwaarde voor zulke albums. Het doet ons al halsreikend uitkijken naar zijn foto-expo in december rond Arno. Want daar zullen ongetwijfeld pareltjes tussen zitten. Een kleine preview krijgen we reeds in dit album te zien. Als dit de voorbode voor de expo is, weten we wel zeker dat wij in december een uitstapje maken richting Oostende waar de expo plaatsvindt.

Het is makkelijk gezegd dat zulke albums alleen maar goed zijn om de platenfirma rijk te maken. Moest er niets meer verschijnen zouden we enorm ontgoocheld zijn. Wij werden hier bijzonder goed gemutst van het album; de muziek én de foto’s. We werden terug gekatapulteerd naar de tijd dat Arno er gewoon nog was, er voor altijd zou zijn, en we ons daarover geen vragen stelden. Alleen daarvoor al heeft deze plaat bestaanswaarde. En omdat er 18 zalige nummer op te (her)ontdekken vallen.

1            Elisa – Arno / JaneBirkin         
2            Ils ont changé ma chanson – Arno/ Stephan Eicher  
3            La Paloma Adieu (Remix) – Arno / Mireille Mathieu
4            Jean Baltazaarrr – Arno / Bj Scott  
5            Moments – Arno / Ray Davies           
6            Putain Putain (Remix) – Arno / Stromae
7            Les Paradis Perdus – Arno / Christophe          
8            Just as You Are – Arno / Yael Naim L’ONJ 
9            J’aime La Vie – Arno / Triggerfinger       
10         L’Amour Suze – Arno / Starflam
11         Lèche Botte Blues – Arno / Eddy Mitchell    
12         Je Me Repose – Arno / Ibrahim Maalouf
13         Non, je ne regrette rien – Arno / Zwangere Guy   
14         De Mots – Arno / Julien Doré   
15         Supermarket – Arno / Brigitte Fontaine
16         Au Cœur De Mon Pays – Arno / Hugues Auffray 
17         Brussels – Arno / Karavan 
18         Le Téléphone Pleure – Arno / Alice on the roof

Facebook Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More