Home ReviewsAlbum Reviews ALEXANDRE ALQUIER & LES ONEIROI – Le Souffle De l’Hybris

ALEXANDRE ALQUIER & LES ONEIROI – Le Souffle De l’Hybris

by Nel Mertens

Alexandre Alquier & Les Oneiroi lieten ons al eerder in hun ziel kijken, met het prachtige debuutalbum Chants d’Erèbe (2020). De dromerige, muzikale reis van Alexandre en zijn dromers zet zich voort met de komst van hun tweede album Le Souffle De l’Hybris.

Voor dit album deelde Alquier de 14 tacks op in vijf hoofdstukken, om onze verwardheid te voeden. Dit past – volgens ons – volledig binnen het coherente karakter van dit concept en versterkt de homogene rode draad doorheen de plaat.

In The Prelude horen we de melancholische pianotrack The Bear het album inleiden. Het is niet Alexandre’s stem die we hier horen, maar die van Florian Claude (Barclau) en die klinkt pijnlijk mooi. Getoornd en vol van emotie. Op het punt dat strijkers, drums en gitaar invallen, krijgt het pianonummer het elan van een prachtige rockballade mee.
Met glinstering nemen we een vlucht door het instrumentale Heavenly Flight, met zijn knap contrast tussen de donkere gitaarlijn en de lichtgevende pianotoetsen.
Het nummer Light doet zijn titel alle eer aan in ijle sfeer. Een sober, traag fragiel instrumentarium, waar je de wind doorheen hoort waaien, draagt de ijle zang van Alquier.
The Waltz Of The Erinyes neemt ons 7 min. 34 sec. mee in een dynamische track, waarin Eric Becker op leadgitaar het voortouw neemt. De onheilspellende sound neemt toe, door de donkere strijkers en het wervelend pianospel, terwijl de drums het ritme van deze zwarte wals aangeven.
De prelude sluit af, met het rustig melodische The Dawn en ook hier bulkt het van prachtige gitaarsolo’s. Naar het einde toe, komen daar ook de vocals bij, die het nummer duister laten dooien, met haaks drumwerk.

Beyond The River beslaat als nummer het tweede hoofdstuk. En achter die rivier, klinkt het verlaten stil. Teksten worden traag ijl, doch met de nodige theatraliteit, op het sobere pianowerk gebracht.

Mystiek fluisterend klinkt Mr. Alquier in You Know en daar lokt hij ons meteen zijn zwoel verleidelijke melancholie mee in. Het nummer groeit aan in warm glimmende refreinen, afgewisseld met donkere weemoed.

The Styx is met zes nummers het grootste hoofdstuk op Le Souffle De l’Hybris. Een hoopvol, ruime sound trekt dat hoofdstuk open in het instrumentale Where The Gaze Doesn’t Reach.
Een wervelend spel van de instrumenten, geeft Blooming Worlds een rijk optimistische sound, die steeds meer gaat wervelen en daarmee ook een lichte dreiging in zich lijkt te dragen.
Traag tikkend krijgen we Illusion, met een pianolijn die zich herhaalt doorheen het nummer door en de zang draagt.
Een groots arrangement opent Meadow Of Asphodele theatraal en onheilspellend, met zware drumslagen. We krijgen hier een al even prachtige theatrale zangeres te horen op dit nummer dat gerust langer had mogen duren.
De glooiende gitaarmelodie, gespeeld door Florian Claude in dit stuk, in combinatie met de piano, laten The Ivy schitteren, met melancholische zang. Het schitterende gitaarwerk – deze keer door Eric Sarrade – zet zich door in het zwaar beladen nummer Hecate’s Choice. De godin van de onderwereld stiert weelderig in de track. Ze heerste over het rijk der geesten en kon zielen laten terugkeren naar de aarde om mensen te kwellen met nachtmerries, epilepsie en waanzin. En die waanzin uit zich ook instrumentaal!

Childish Soul brengt ons bij het vijfde, het slotstuk van het album. En daarin horen we die kinderlijke ziel muzikaal knap in vertolkt. De zachtheid, het optimisme, maar vooral ook het nostalgisch terugkijken op mooie herinneringen en jonge verwondingen uit die tijd.

Artrock met glinsterende details, een pittige rocksound en verfijnde klassieke elementen. De finesse druipt van dit ongelofelijke album.

“Dit album is mijn hybris, mijn brutale trots… moge uw steun mij in staat stellen aan de aartsvijand te ontsnappen.”, laat Alexandre Alquier weten over Le Souffle De l’Hybris (de zucht der hoogmoed). En dat… kan je doen door hem te steunen en dit album aan je collectie toe te voegen. Een aanrader!
Le Souffle De l’Hybris is digitaal en op cd verschenen. En die cd ziet er opnieuw prachtig uit, met artwork en een tekstboekje dat de hele sfeer van dit album uitstraalt.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More