Home ReviewsAlbum Reviews AGENT SIDE GRINDER – Jack Vegas

AGENT SIDE GRINDER – Jack Vegas

by Nel Mertens

Jack Vegas is het zesde album van de Zweedse postpunk-/eletroband Agent Side Grinder. De albumtitel verwijst naar een Zweedse keten die slotmachines maakt die Jack Vegas heten. Las Vegas, de Amerikaanse gokstad zit er dus zeker voor iets in verweven.

Het album staat voor de eerste kennismaking van de band met de Amerikaanse cultuur en is beïnvloed door beatnik sferen alla Jack Kerouac en William S. Burroughs, maar ook door de protopunk- en avantgardebeweging. En toch wisten ze ook met deze acht nieuwe tracks een hedendaagse sound te capteren.

De Amerikaanse droom werd het symbool voor wegvluchten van een door pandemieën verwoest Europa, oorlog en financiële onzekerheden. Inhoudelijk gaan de nummers over verveling, weerstand, machthebbers en fraude, mentale gezondheid… Gezegend met dat glimmende sprankeltje Agent Side Grinder-hoop. Een roadtrip gedreven door de drummachine, zich een weg banend door het wanhopige hart van het landelijke Zweden.

Overstuurde gitaren flankeren het sterke toetswerk, flitsende elektronica en wrange spoken samples, terwijl de bassen tegen zanger Peter Fristedts diepwarme stem aan rollen en Waiting Room ons meteen als een krachtig nummer de dansvloer op duwt.

In Number By Number is het het excentrieke gebruik van percussie en drummachine waar we meteen van onder de indruk zijn. De herhalingen in de tekst en de synthloops zorgen voor een hypno-effect!
Het ritme in Bloodless is dan weer erg eenvoudig, wegtikkend. Niet ons favoriete nummer. De grimmigheid komt niet volledig tot zijn recht in deze track die in vergelijking met andere nummers wel erg eenvoudig is opgebouwd.

De protopunkelementen zijn sterk uitgewerkt in Madeleine, terwijl de zanglijn melodieus, strijdvaardig weerklinkt tegen die confronterend mechanische drums. In eenzelfde ritmische chaos volgt het meer grimmige Flaws And Flames.
Titeltrack Jack Vegas laat dan weer dynamisch repetitieve toetsen horen, met gedreven postpunkritmes.

Qua opbouw is Decipher een magistraal stukje kunst. Vanuit bijna niets bouwt de track op in een rijke gelaagdheid, tot een climax die snijdt, prikt en schuurt. Afsluiten doet Agent Side Grinder in alle soberheid met het donker melancholische The Unravelling.

Agent Side Grinder onderscheidt zich met dit album toch wel van andere hedendaagse postpunkbands. Het typerende gebruik van hun drummachines draagt daar veel toe bij, denken we, hoewel ze ook met elegante melodieën wel weg weten. Een band die we live moéten kunnen zien deze zomer!

Agent Side Grinder is momenteel op tour door Scandinavië maar komt later dit jaar ook naar Europa, waarna ze door het UK trekken, samen met Then Comes Silence. Momenteel zien we enkel Parijs in hun tourlijstje staan als dichtste locatie.

Jack Vegas is digitaal verschenen.

Facebook / Instagram / Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More