Home ReviewsAlbum Reviews Les Nuits Blanches – Noyeux Joël (Afterfurcht)

Les Nuits Blanches – Noyeux Joël (Afterfurcht)

by Nel Mertens

Zijn het vijgen na Pasen om na Kerst nog een kerst-ep te reviewen? Nee. Het is toegestaan om deze het hele jaar door te draaien. En al zeker als het om deze Noyeux Joël  van Les Nuits Blanches gaat.
Nog niet van gehoord? Het is het project dat Tom De Mette en Mika Goedrijk vorig jaar opstartten. De twee universiteitsvrienden – die ook samen bij This Morn’ Omina (de etno-industrial band van Mika) spelen – releaseden toen meteen hun debuut Bonjour à Minuit op vinyl.

Met een portie humor noemden ze hun kerstekind Noyeux Joël en die humoristische noten trekken zich door als rode draad in de vier REP-nummers. REP? Redelijk Eigenzinnige Pop. Want dat is wat ze met Les Nuit Blanches neerzetten.

Somber diepe vocals openen het trage treurlied For Every Lie, gekruid met knappe ritmes en een hoge dosis zelfkritiek. De originele versie is voorzien van de nodige ‘dingleberries à la Wham’s Last Christmas’, terwijl de shameless pop versie schaamteloos ‘The Who combineert met Erasure’, waarin de ritmes meer uitgesproken op de voorgrond treden. Wham, The Who en Erase – zoals het duo zelf aangeeft – horen we er niet meteen in, maar wat een knap opgebouwde track is dit!

“This place we shared together
Is a void no longer there
This room of ours
Became a drain forever
For every lie I hate you
For every lie I caress”

Jaguar is een bijtend sterk dansnummer, waarin zanger Tom De Mette zich in volledige weerstand laat horen, tegen de de informatie-overload en social media-nonsens die ons dagelijks overspoelen. “Sometimes, you just wanna run!” Wij rennen alvast mee op deze grimmige beats!

“Body Positive lijkt de spot te drijven met genderfluïditeit maar dat is slechts schijn. Les Nuits Blanches houdt simpelweg niet van labels en hokjes. Let the ‘freaks’ come out!”, geeft het duo aan bij deze track. Ook deze is een danstrack, waarmee wij de hokjes alvast graag mee kapotschoppen en body-positiviteit toejuichen.

Noyeux Joël is digitaal verschenen en is vanaf 7/1 op transparant blauwe cd verkrijgbaar. Dat klinkt als een collectors item!

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More