Home Grensverleggers Uitheems Geduister #96

Uitheems Geduister #96

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Van verstilde hoop tot stormachtige wanhoop vult de nacht zich hartstochtelijk met muziek. In stukken vol trauma’s, dreigende ritmes tot het plukken aan de snaren in de vleugel. Miniaturen vol onbestemde emoties leiden schaduwrijke poëzie in noten. Zoals een parel rinkelt in een gouden vaas, klinkt het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van The Reuters, Cosmopolis, Black Angel, The Funhouse Collective, Near Earth Orbit, Echoberyl en Marilyn Manson.

THE REUTERS

Who? Hu! Want het Nederlandse duo belandde van op de planet Hu op de aarde om hun punkrawgeluid te verspreiden alsof het het meest infectueuze virus was. Na hun debuutplaat We Are From Hu is hun eigenzinnige old school punk terug en wel op hun nieuw album Incubation, dat net uit is. We kregen daaruit deze week de nieuwe videosingle Song 19 (Break Out) te horen. Ideaal om de innerlijke rebel in jezelf te voeden met diepe bassen, lawaaierige gitaren, brullende drums en heerlijk warse vocals. ‘You know what I mean?’

Incubation is digitaal en op smokey vinyl bij de labels Seja Records en Noize Hunit.

COSMOPOLIS

Internationaal en kosmopolitisch is het muziekcollectief Cosmopolis, met een kern van 3 leden uit Australië, Engeland en België en geïnspireerd door het gelijknamige Europese literaire tijdschrift dat in de jaren 1890 in Londen, Parijs, Berlijn en Sint-Petersburg verscheen. Hun muziek nemen ze op verschillende locaties ter wereld op en wordt gemixt en gemastered in ‘the cloud’.

Esthetische artrock met heel wat duistere kanten en heerlijk gitaarwerk. David Hussey, Gavin Kendall en Nicholas Platten brachten in juni de single God Hotel uit, waarna nu Sécheresse weerklinkt, een track met dromerige synthpopelementen, verstevigd door weelderige gitaren.

BLACK ANGEL

Men zegt dat de Britse gothrockband Black Angel het geluid en gevoel uit 1985 vastlegt. Voor Matt Vowles is het wat hij nù doet en al de rest is geschiedenis. Hij houdt van het proces van musiceren en heeft misschien wel af en toe het gevoel dat hij net wat te laat op dat feestje aankwam, want pas in 2018 verscheen hij met Black Angel in de gothic-/postpunkscene. Ondertussen is Black Angel na zijn debuutalbum The Widow (2018) toe aan een  tweede album Kiss Of Death, dat net verschenen is. Hier wou Vowles de sound van de jaren tachtig vatten, waaraan hij een nieuwe, eigen toets toevoegt. Tien pure gothrocksongs met wat psychobilly en punk, over 1 thema: liefde. Onbeantwoord, verloren, buiten bereik… helemaal de liefde.

Website / Bandcamp / Facebook / Instagram

THE FUNHOUSE COLLECTIVE

Johnathan Mooney (New Creature / Johnathan Christian) werkt momenteel samen met Adrian Auchrome (Machinery Of Desire) als The Funhouse Collective.

Hun eerste release is een ​​donkere cover van Golden Earring’s Twilight Zone geworden. Het nummer uit 1982 is geschreven door Golden Earring-gitarist George Kooymans, die zich liet inspireren door een boek van Robert Ludlum, The Bourne Identity. De heren dropten deze nieuwe, donkere, postpunkversie op een zeer aangrijpende tijd in de wereld.

“Toen ik opgroeide tijdens de Koude Oorlog en volwassen werd toen het origineel uitkwam, had ik onuitwisbare herinneringen aan die tijd. Voeg de gebeurtenissen van de afgelopen maanden toe aan de mix en het leek erop dat dit nieuwe relevantie zou kunnen hebben.”, zegt Adrian Auchrome.

NEAR EARTH ORBIT

In een track van bijna 9 minuten laten Artaud Seth en Jawa ons aankomen in de donkere sferen die de planeet aan nam. Blackmosphere laat de klanken horen van misantrofie en onbewoonbaarheid. Het uitsterven van het bestaan klinkt als Near Earth Orbit, vertrekkend vanuit 4 realistische bedreigingen: een meteoorinslag en invasie van buitenaardse wezens, nucleaire oorlog, kunstmatige intelligentie en de opwarming van de aarde.  In de sound van Blackmosphere  hoor je de aliens even opduiken (en jammer genoeg is dit wellicht de minst realistische bedreiging), maar vooral de compromisloze eenzaamheid. Wat is onze rol als mens nog? Een buitenaards scenario, intrigererend verklankt!

Blackmosphere verschijnt op Outerworld, het laatste hoofdstuk van het eind van ons bestaan, op 6/10/2020 bij het label Solar Lodge. Voorbestellen kan nu al.

ECHOBERYL

Echoberyl is een alternatief rock-/ coldwaveduo uit Parijs (FR), opgericht in september 2018 door Adriano Iacoangeli en Cecilia Dassonneville. Hun muziek wordt beïnvloed door enkele klassiekers zoals New Order en Depeche Mode, maar ook door soundtracks als You and the Night van M83, de sfeer van David Lynch-films en de lichte stem van de Franse jaren 60-zanger France Gall.

Als een science fiction B-film zonder beelden, brengt Echoberyl binnenkort het nieuwe album The Awakening of a Mutant Girl uit. Een verhaal over marginalisering en hoop, over het overwinnen van persoonlijke angsten, het verlangen om te ontsnappen en een verklaring van het anders zijn.Elk nummer komt overeen met een hoofdstuk van het verhaal. Stap voor stap wordt een pad van bevrijding onthuld.

Het verhaal van een meisje dat een mutant van een andere planeet blijkt te zijn, wilde in het begin een metaforisch verhaal zijn, maar tijdens de acht maanden dat aan het album werd gewerkt, besloten Iacoangeli en Dassonneville om een groot deel van de muziek – n.a.v. persoonlijke en dramatsiche gebeurtenissen op wereldvlak – te herwerken. Het resultaat werd iets dat heel anders is dan hun vorige werk: oprechter, elektronischer, eclectischer.

The Awakening Of A Mutant Girl verschijnt op 21/8 digitaal en op cd bij het label Cold Transmission. Wanneer je nu reeds voorbestelt, ontvang je meteen al 2 tracks.

MARILYN MANSON

Mr. Manson liet net een nieuwe videoclip op de wereld los, bij de titelttrack We Are Chaos van zijn nieuwe, elfde album dat verschijnt op 11/9/2020. Een ietwat vreemd aanvoelende track omdat het vrij akoestisch start, ietwat van een ‘strijdlied’-ballade weg heeft en de tekst (wél naar goede gewoonte) niets hoopvols betekent. Hoewel hij op dat vlak toch niet onervaren is, want ook de titeltrack van Holywood (2001) klonk akoestisch. Maar al bij al wel knap en passend bij de tijd waarin we moeten leven. “If you say that we’re ill, just give us your pill. Hope we’ll just go away. But once you’ve inhaled death, everything else is perfume.”

Het tienkoppige album belooft in het geheel een akoestische sound te hebben, met zelfs wat country-elementen. Manson gaf in een verklaring aan Stereogum het volgende hierover aan: “I told to himself: ‘tame your crazy, stitch your suit. And try to pretend that you are not an animal”.

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More