Home Grensverleggers Uitheems Geduister #95

Uitheems Geduister #95

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Sla mijn duistere toetsen van de donkere piano die mijn ziel heet aan. Tokkel me, snaar me, raak me met het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Provision, The Cure, RiotLegion, Ashton Nyte, LTC (Lights That Change) en Myuu.

PROVISION
Na zeven jaar breekt de Amerikaanse darkpopband Provision opnieuw de stilte en laat harten donkerder worden. Met hun langverwachte, zesde album Hearts Turn Dark brengen ze een muzikaal verhaal over pijn en genezing. “Wat betekent het echt pijn te doen? En om echt te genezen?”

Een band met enkele turbulente jaren achter de rug. Want wat na hun vijfde album in 2012 volgde, was interne destructie van de band zelf. Terwijl elke poging werd gedaan om opnieuw op te bouwen en vooruit te komen, was het duidelijk dat Provision in vlammen zou opgaan. “Ik wil geen spijt hebben als dit uit elkaar valt. Omdat ik alles opgeef”, klonk het. Dit album is de nieuwe start, van oprichter Breye 7x, nu vergezeld door Ian Sol (toetsen, schrijven, backings). Bereid je voor op een verhaal over doorzettingsvermogen, moed, liefde, verraad, spijt, zonde, introspectie en totale absolutie, want met Hearts Turn Dark neemt Provision je mee op een emotionele reis op basis van feitelijke gebeurtenissen, terwijl Ian & Breye je vragen: “Zijn we niet langer mensen?”

Het album is digital en op cd verschenen bij het label Dreamstreet Records en is verkrijgbaar via Bandcamp.

THE CURE
Sinds vorig jaar waait er vanalles rond nieuw werk van The Cure: ze zouden aan drie nieuwe platen bezig zijn, een volgende album zou bijna af zijn, we zouden eind 2019 misschien al een release mogen verwachten, ondertussen misschien nog in 2020…

Laat ons duidelijk zijn: iedereen zit er op te wachten, want hun laatste album 4:13 Dream dateert van 2008. Toch is het niet duidelijk wanneer we een nieuw album mogen verwachten. Wel laat de band weten dat het hun “meest intense, droevigste, meest dramatische en meest emotionele plaat” wordt. Toetsenist Roger O’Donnell onthulde dat hij en frontman Robert Smith geen ander album wilden uitbrengen tenzij het aan hun hoge verwachtingen voldeed en hij is ervan overtuigd dat hun nieuwste release de fans zal bevallen.

Hij vertelde in het tijdschrift Classic Pop: “Vier jaar geleden zei ik tegen Robert: ‘We moeten nog een plaat maken. Het moet de meest intense, droevigste, meest dramatische en meest emotionele plaat zijn die we ooit hebben gemaakt, waarna we er gewoon kunnen van weglopen.’ Hij was het daarmee eens. Als ik luister naar de demo’s is dit die plaat. Ik denk dat iedereen er blij mee zal zijn. Het probleem is dat het 12 jaar geleden is sinds het laatste album, dus het wordt kostbaar. Als je een backcatalogus hebt zoals The Cure, moet er veel waargemaakt worden. Robert heeft gezegd: ‘Als The Cure nog iets zegt, kan het maar beter belangrijk zijn en het kan maar beter goed zijn’. Het zal een geweldig album worden. Ik suggereer gewoon een beetje geduld.”

RIOTLEGION
Sinds 2008 heeft Riotlegion (Seatle, USA) een unieke plek in de industriële scene veroverd met een geluid dat is gesmeed in vervorming en agressie. Achter het project staat Michael Coultas, wiens teksten in die tijd het politieke en sociale landschap van de Verenigde Staten voortdurend weerspiegelden in de woede en chaos. Met tracks volledig in overdrive, aangedreven door tracker-sequencing en analoge apparaten om intense ritmes en verschroeiende statische geluiden te creëren, brengt Riotlegion zijn nieuwe album Machine Liberation uit. Pittig en meedogenloos.

Het album is digitaal beschikbaar via Bandcamp bij het label Blind Mice Productions.

ASHTON NYTE
Ashton Nyte (The Awakening) heeft net zijn nieuwe album met boek Waiting For A Voice uit. Als je Ashton Nyte nog niet kent: nu gaan ontdekken. En als je hem wél al kent, ben je wellicht nu al op die ‘buy’-knop aan het drukken. Deze week kregen we een videoclip bij de knappe titeltrack, waarbij Nyte zijn warme gitaar laat klinken bij zijn donker diepzwoele tristesse.

Bij het album komen enkele knappe releases die naast een muzikale aanwinst op cd of vinyl, ook verwennerij zijn voor de fans, zoals handgeschreven teksten, gesigneerde exemplaren, privé online luistersessies… Te verkrijgen via de website.

Website / Facebook / Instagram / Twitter

LTC (Lights That Change)
Lights That Change. LTC. Een band die nog niet zo lang muziek maakt, maar wel meteen de aandacht trok met hun passie en unieke karakter van hun shoegaze-/ gothrock-/ dreampop-geluid. Met een retrokarakter horen we elektronische pop uit de jaren tachtig met invloeden van  The Cure, Cocteau Twins en Dead Can Dance.

Hun album Pure is beschikbaar via Bandcamp, maar ze hopen deze ook fysiek te kunnen uitbrengen op cd of vinyl. Daarom startten ze een fundraiser, waarbij je jouw exemplaar kan voorbestellen voor £14.

MYUU
Heel simpel benoemt hij zichzelf ‘dark music composer’. Hij is geen hitschrijver, maar brengt sinds 2006 als Myuu voor de donkere zielen een prachtige sound om te ontdekken. Met meer dan 20 jaar ervaring, maakt de klassiek geschoolde pianist Nicoloas Gasparini vooral muziek voor videogames en tv-shows, maar als je zijn werk luid door je living laat knallen, beland je steevast in een donkerzoet horrorsprookje… Alsook in zijn nieuwste track Dark Creatures, een origineel donkere fantasie in een magisch bos. Vol mysterie, voegde hij snaaarwerk, windorgels en slagwerk toe. Alice in Wonderland in het zwart. Ontdek zeker ook ander magisch werk van deze bijzonder duistere romanticus.

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More