Home Grensverleggers Uitheems Geduister #85

Uitheems Geduister #85

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Hier zijn we weer. Alleen. Opnieuw. We voelen hoe het doek zich sluit en wachten tot de podia weer openen. Tot het zover is, blijft het Uitheems Geduister paraat om al je donkerste muzikale noden te bevredigen. Deze week met nieuws van Wisborg, Pullo, Within Temptation, Lacrimosa, Fin Del Mundo, IAMTHESHADOW, ŽEN, Je t’aime en All Gone Dead.

WISBORG

De gothrockband Wisborg toont de herinneringen aan tijden op het podium in de nieuwe videoclip bij hun nummer Beautifull And Broken. Live-optredens… het lijkt lang geleden, maar dat is het niet, want deze beelden werden opgenomen in januari en februari tijdens hun tour met Eden Weint Im Grab in Berlijn, Hamburg, Brunswick en Nuremberg. De track Beautifull And Broken vindt je op hun tweede album From The Cradle To The Coffin terug. Sensuele duisternis uit Berlijn…

PULLO
Het viertal bracht in 2017 zijn eerste ep The Age Of New Life uit, waarna vorig jaar hun tweede ep A Dark Belief volgde. Een donker staaltje snaarwerk in stevige postpunkstijl kregen we de voorbije week van de Indonesische gothrockband te horen, met hun nieuwe track Tenebrous. Traagdiepe, uitgerokken vocals contrasteren met het uptempo ritme van het nummer. Postpunkritmes gecombineerd met steviger gothrockgitaren kunnen wij altijd wel appreciëren en ook hun eerder werk is zeker de moeite om te ontdekken.

WITHIN TEMPTATION
Within Temptation is een band die onze aandacht eerlijk gezegd wat minder trekt sinds hij onder Amerikaanse labelvleugels terechtkwam, wat toch wel gepaard ging met een hele verandering van sound. De Nederlanders van Within Temptation laten weten dat ze hun fans missen en willen niets liever dan zo snel mogelijk opnieuw voor hen kunnen staan. Ook om hun nieuwe single Entertain You voor te stellen. Entertainen is altijd hun ding geweest, als we terugdenken aan de prachtige liveshows die we van hen steevast te zien kregen. En deze single is meer dan onderhoudend. Een afgelikt (over?)geproducet nummer, waarin we de mannelijke vocals sterker vinden dan de zanglijnen van Sharon den Adel, die ondertussen zo poppy klinken, dat er nog maar weinig over lijkt te blijven van de prachtige klassieke stem waarmee ze ons in het verleden steeds wist te verbazen. De single brengt ook een uitgebreide merchandise-reeks mee: van t-shirts, tags, mokken tot glazen.

LACRIMOSA

Ieder zwartgetint zieltje kent Tilo Wolf wellicht van zijn band Lacrimosa, die al zo’n 30 jaar lang een bijzondere plek inneemt in de donkere muziekscene. Omdat Wolf vreest dat iedereen zich nu wel erg eenzaam voelt, bracht hij het titelnummer van de tweede, erg succesvolle Lacrimosa-cd (1992) in een nieuwe versie uit: Einsamkeit in zijn naakte versie, enkel met pianobegeleiding!

FIN DEL MUNDO
Het contrast met Within Temptation kon niet groter zijn… Niet helemaal correct kunnen zingen is het einde van de wereld niet. Integendeel. Het brengt soms knap rebelse tracks naar boven. Een heerlijk stukje psychedelische darkpunk krijgen we van Fin Del Mundo uit Californië met een kordaat rebels klinkende zangeres en psychedelische gitaarlijnen, op de voorgrond van postpunkritmes en -bassen in hun nieuwe track Parálisis Del Sueño.

IAMTHESHADOW
Pikzwart! Waauw… Pitchblack van de Portugese darkwaveband IAMTHESHADOW is net verschenen en werd een prachtig album, gevuld met een rijkdom aan pikzwarte warmte. De stem van Pedro Code, de gedrevenheid van de ritmes en de parelende synths: alsof je meegezogen wordt in een verboden liefde waarvan je vooraf weet dat ze niet goed afloopt, maar zo verslavend mooi aanvoelt. Op het album vind je ook 3 tracks terug waarin je Kadri Sammel (Bedless Bones), Yvette Winkler (Vaselyne) en Diego Merletto (The Frozen Autumn) hoort. “Pitchblack is een liefdesmanifest in je botten en je bloed. Elk nummer en elke noot is gevuld met waarheid en duisternis. Een spiegel, een projectie van ziel op geest, een reeks beelden die ons naar de acceptatie van ons ware zelf leiden, de acceptatie van onze ware betekenis, een onovertroffen diepte die bij elke ademhaling bereikbaar is”, aldus het trio dat bij deze voorgoed op ons verlanglijstje staat.

ŽEN
“Honesty is special”, zingt ŽEN op hun debuutalbum I Onda Je Sve Počelo. Sinds de eerste dag creëert de Kroatische feministische LGBTQ postrock-, indie-, dreampopformatie muziek die vertrouwt op oprechtheid, kwetsbaarheid en authenticiteit. Om het 10-jarig jubileum van de band en het 7-jarig jubileum van hun eerste release te vieren – met de steun van Moonlee Records, Unrecords en Vox Project – heeft ŽEN hun debuutalbum uitgebracht op het meest authentieke muziekformaat: vinyl!

Eva, Sara en Ivona doen echt hun eigen ding. ŽEN’s meerlagige muzikale expressie, die gitaarliks, ruimtelijke synthpartijen en etherische shoegaze-zang combineert, geeft een dromerige en hartverwarmende sfeer in een mix tussen melancholie, verlangen en hoop.

JE T’AIME
Je t’aime, opgericht in Parijs, bracht in het voorjaar van 2018 hun debuutsingle The Sound uit. Na de enthousiaste publieke ontvangst van deze eerste opname, koos de band een afgelegen plek aan de kust van Bretagne om zich te concentreren op groter werk. Weken van slapeloze zomeravonden in het streven naar nieuwe geluiden resulteren in de creatie van elf nieuwe nummers. Een coldwave-, postpunksound, vol met hints naar The Smiths kon je vorig jaar horen op hun zelfgetitelde debuutalbum. Om de eerste verjaardag van dat debuut te vieren, krijgen we een lockdown-live-opname JE T’AIME – Alive In Confinment te horen, omdat een band ook in deze tijden nog steeds zijn muzikale creaties wil blijven delen.

Fuck art, let’s dance!

ALL GONE DEAD
All Gone Dead is terug en wel met een nieuw album! In 2006 brachten Stich (Tragic Black) en Darlin’Grave hun plaat Fallen & Forgotten uit, waarna het stil bleef. In 2018 konden we hen aan het werk zien op wat een ‘reünieoptreden’ genoemd werd op het Wave-Gotik-Treffen in Leipzig, waarna ze opnieuw inspiratie vonden om zich aan nieuw werk te wagen. Het nieuwe album Exquisite & Unsuited verschijnt binnenkort, maar de pas verschenen track Inadequate triggert nu al!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More