Home Grensverleggers Uitheems Geduister #67.

Uitheems Geduister #67.

by Nel Mertens

“Op haar zevende moest ze een tekening maken van haar ziel. Haar dagelijkse zonden moest ze weergeven als stippen op de witte ballon van haar ziel. Als een razende kleurde zij haar hele ballon zwart. Zo was ze van binnen. Gitzwart.” Muziek die je misschien rechtstreeks naar de hel brengt, maar het muzikale hart doet bonzen van genot. Gitzwart, maar een zonde van goud: het Uitheems Geduister met nieuws van Qyburn, IAMTHESHADOW, Bragolin , White Mansion, Spankthenun, Then Comes Silence en Schonwald.

QYBURN

Het klinkt lo-fi en DIY en dat is het ook helemaal, maar dat is helemaal geen reden om je dit te onthouden, want wij vonden het best een fijne ontdekking. Qyburn is een amateur darkwave-, gothrockproject uit Los Angeles (USA).

Deze anonieme muzikant werd geïnspireerd door de huidige synthwave-opleving en laat zijn teksten – die gaan over de dingen waar hij van houdt – weerklinken in een eigen darkwavesound. Hij heeft net zijn eerste ep The Tormentor online gezet via Bandcamp, waarop we twee tracks vinden: Bandith Keith met zijn lichtzwevende synthlijn, knap grauwe vocals en sterk aanwezige ritmeslagen en het tragere Seto Kaiba dat verleidelijk meeslepend trekt aan iedere emotie. “Did you think you’d be first with an insatiable thirst? Did you think this would last?”

Bandcamp

IAMTHESHADOW

De filmische darkwave-act IAMTHESHADOW laat met een knappe videoclip de eerste single van hun aankomende album op ons los. Pitchblack is daarmee de titeltrack van hun nieuwe plaat die in de lente van 2020 digitaal, op cd en vinyl verschijnt bij het label Cold Transmission Music.

Pitchblack is donker. Omdat het zo mooi en zo donker in je ziel is. Engelen en demonen dansen samen. Het nummer ademt een somberheid uit, waarin licht hier en daar verschijnt. Alweer een schaduwrijk mooie track van Pedro Code (zang, synths, gitaar), Rui Geada (bas en gitaar) en Vitor Moreira (synths).

Facebook / Bandcamp

BRAGOLIN

De Nederlandse postpunk-, darkwaveduo Bragolin uit Utrecht haalde voor hun bandnaam inspiratie in de schilderijen van wenende jongetjes door de Italiaanse kunstenaar Giovanni Bragolin. En dat zijn beelden die nauw aansluiten bij hun sound, gekenmerkt door het orgelgeluid, de op horrorfilms geïnspireerde teksten en de ontroerende stem in een onvoorspelbaar, spookachtige geluid. Ze kondigden fijn nieuws aan, want hun debuutalbum I Saw Nothing Good So I Left , dat in 2018 verscheen bij Young & Cold Records., is aan een derde en vierde persing toe. Daarbij viel de keuze op een nieuwe, volledig oranje lp (ex. 601-900) en een speciaal gouden exemplaar (ex. 901-1000). Ook hun tweede album Let Out The Noise Inside, waarop ze samenwerkten met Adam Tristar, is nog steeds verkrijgbaar op cd.

Facebook / Website

WHITE MANSION

De alternatieve Amerikaanse darkpopband White Mansion brengt een eerste album uit. Op Bandcamp kan je al drie nummers van het album Human beluisteren. We krijgen rijke hypnotische synths, nagalmende gitaren, precieze ritmes en een knap ijle stem te horen in een duel tussen melancholie en verlangen. Het duistere vijftal over het aankomende album: “De kern van het werk komt van binnenuit, een langzame verbranding in de gemartelde relaties, het verlangen, de lust en erotische wanhoop die voortkomt uit liefde en het verlies van het zelf. Mens zijn is doorzichtig zijn en dit album is een beschrijving van hoe het is om uit gratie te worden geworsteld.”

Human verschijnt op 24/1 digitaal en op cd bij het label Cold Transmission.

Facebook / Bandcamp

SPANKTHENUN

Het Amerikaanse electro-EBM-project Spankthenun heeft net zijn nieuwe album Initial Decay Control uit. Digitaal kan je het reeds verkrijgen via Bandcamp, op de cd’s is het nog even wachten tot 28 januari. Bij de release hoort ook een videoclip bij de ‘leading song’ Glitch. In Glitch horen we het geluid van de vroege jaren 90 terug: de oldschoolvibe laat zich horen in de samples, maar ook in de keuze om het tempo te verlagen naar 88-100 bpm. Knap, want hierdoor worden we niet zomaar overspoeld door bonzende beats, maar haalt de agressieve groove het van snelheid.

Facebook / Bandcamp

ERDLING

Het zat eraan te komen, aangezien de wereldasboom, Yggdrasil, in het bandlogo verwerkt zat… De Duitse paganrockband Erdling heeft zijn vierde album uit en die klinkt alvast als hun zwaarste album. Ze kwamen nooit dichter bij vuur als nu… Nachtelijk magisch in donkere metalhymnes, als Yggdrasil die zijn bladeren bij een storm verliest. Frontman en songwriter Neill merkt op: “Onze rijkdom zorgt ervoor dat we veel dingen wegduwen. De dood verrast en stoort ons. Het is tijd om terug te keren naar de basispatronen van de aarde en het leven waar de dood deel uitmaakt van het bestaan.”

Ook Chris Pohl van Blutengel en Robse Dahn van Equilibrium werkten mee aan nummers. Het album is verkrijgbaar op dubbel-cd, maar voor de echte fans ook in zeer beperkte oplage in de ‘Wooden Box Edition’. In dit houten kistje ontvang je het dubbelalbum, de exclusieve bonus-cd 2015-2020 – The Demos met ongepubliceerde demoversies, een recyclingpen en een met hand genummerd echtheidscertificaat. Maar de wereldasboom moet ook zijn geschenk ontvangen: met een zak aszaad kunnen aardse fans iets teruggeven aan de natuur en de vernietiging van de aarde tegengaan met een sprankje hoop. Een album dat de luisteraar een actief deel van een betere wereld wil maken…

Facebook / Website

THEN COMES SILENCE

We Lose The Night is het voorproefje dat we van de Zweedse postpunkband The Comes Silence krijgen. Deze song prijkt op hun nieuwe album Machine, dat verschijnt op 13 maart bij Oblivion en Metropolis Records.

Je kan het album voorbestellen via onderstaande link. Met We Lose The Night laat het viertal ons hart alvast opnieuw smelten en ons bloed koud vloeien… Op 25 april kan je hen (samen met een heel aantal andere donkere bands) live het album zien voorstellen op Black Spring Festival Liège.

Facebook / Website

SCHONWALD

Ieder moment van zonde telt… Hynotiserend clean en koud klinken de zanglijnen van Alessandra Gismondi, gedreven door diepe bassen en drijvende riffs door Luca Bandini. Het Italiaanse darkwaveduo Schonwald heeft hun nieuw nummer Inner Sin klaar, waarin we meegezogen worden in de kilte die de zonde kan meebrengen, maar evenzeer in het uitdagende van de innerlijke zonde die het fysieke overstijgt. Soms zit duistere schoonheid echt tussen de oren!

Bandcamp / Facebook / Soundcloud / Twitter

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More