Home Grensverleggers Uitheems Geduister #67.

Uitheems Geduister #67.

by Nel Mertens

“Op haar zevende moest ze een tekening maken van haar ziel. Haar dagelijkse zonden moest ze weergeven als stippen op de witte ballon van haar ziel. Als een razende kleurde zij haar hele ballon zwart. Zo was ze van binnen. Gitzwart.” Muziek die je misschien rechtstreeks naar de hel brengt, maar het muzikale hart doet bonzen van genot. Gitzwart, maar een zonde van goud: het Uitheems Geduister met nieuws van Qyburn, IAMTHESHADOW, Bragolin , White Mansion, Spankthenun, Then Comes Silence en Schonwald.

QYBURN

Het klinkt lo-fi en DIY en dat is het ook helemaal, maar dat is helemaal geen reden om je dit te onthouden, want wij vonden het best een fijne ontdekking. Qyburn is een amateur darkwave-, gothrockproject uit Los Angeles (USA).

Deze anonieme muzikant werd geïnspireerd door de huidige synthwave-opleving en laat zijn teksten – die gaan over de dingen waar hij van houdt – weerklinken in een eigen darkwavesound. Hij heeft net zijn eerste ep The Tormentor online gezet via Bandcamp, waarop we twee tracks vinden: Bandith Keith met zijn lichtzwevende synthlijn, knap grauwe vocals en sterk aanwezige ritmeslagen en het tragere Seto Kaiba dat verleidelijk meeslepend trekt aan iedere emotie. “Did you think you’d be first with an insatiable thirst? Did you think this would last?”

Bandcamp

IAMTHESHADOW

De filmische darkwave-act IAMTHESHADOW laat met een knappe videoclip de eerste single van hun aankomende album op ons los. Pitchblack is daarmee de titeltrack van hun nieuwe plaat die in de lente van 2020 digitaal, op cd en vinyl verschijnt bij het label Cold Transmission Music.

Pitchblack is donker. Omdat het zo mooi en zo donker in je ziel is. Engelen en demonen dansen samen. Het nummer ademt een somberheid uit, waarin licht hier en daar verschijnt. Alweer een schaduwrijk mooie track van Pedro Code (zang, synths, gitaar), Rui Geada (bas en gitaar) en Vitor Moreira (synths).

Facebook / Bandcamp

BRAGOLIN

De Nederlandse postpunk-, darkwaveduo Bragolin uit Utrecht haalde voor hun bandnaam inspiratie in de schilderijen van wenende jongetjes door de Italiaanse kunstenaar Giovanni Bragolin. En dat zijn beelden die nauw aansluiten bij hun sound, gekenmerkt door het orgelgeluid, de op horrorfilms geïnspireerde teksten en de ontroerende stem in een onvoorspelbaar, spookachtige geluid. Ze kondigden fijn nieuws aan, want hun debuutalbum I Saw Nothing Good So I Left , dat in 2018 verscheen bij Young & Cold Records., is aan een derde en vierde persing toe. Daarbij viel de keuze op een nieuwe, volledig oranje lp (ex. 601-900) en een speciaal gouden exemplaar (ex. 901-1000). Ook hun tweede album Let Out The Noise Inside, waarop ze samenwerkten met Adam Tristar, is nog steeds verkrijgbaar op cd.

Facebook / Website

WHITE MANSION

De alternatieve Amerikaanse darkpopband White Mansion brengt een eerste album uit. Op Bandcamp kan je al drie nummers van het album Human beluisteren. We krijgen rijke hypnotische synths, nagalmende gitaren, precieze ritmes en een knap ijle stem te horen in een duel tussen melancholie en verlangen. Het duistere vijftal over het aankomende album: “De kern van het werk komt van binnenuit, een langzame verbranding in de gemartelde relaties, het verlangen, de lust en erotische wanhoop die voortkomt uit liefde en het verlies van het zelf. Mens zijn is doorzichtig zijn en dit album is een beschrijving van hoe het is om uit gratie te worden geworsteld.”

Human verschijnt op 24/1 digitaal en op cd bij het label Cold Transmission.

Facebook / Bandcamp

SPANKTHENUN

Het Amerikaanse electro-EBM-project Spankthenun heeft net zijn nieuwe album Initial Decay Control uit. Digitaal kan je het reeds verkrijgen via Bandcamp, op de cd’s is het nog even wachten tot 28 januari. Bij de release hoort ook een videoclip bij de ‘leading song’ Glitch. In Glitch horen we het geluid van de vroege jaren 90 terug: de oldschoolvibe laat zich horen in de samples, maar ook in de keuze om het tempo te verlagen naar 88-100 bpm. Knap, want hierdoor worden we niet zomaar overspoeld door bonzende beats, maar haalt de agressieve groove het van snelheid.

Facebook / Bandcamp

ERDLING