Home Grensverleggers Uitheems Geduister #56.

Uitheems Geduister #56.

by Nel Mertens

Muziek geeft kleur! Er is duister, grijs, zwart, donker en dan hebben we het Uitheems Geduister. Te bedenken dat er mensen zijn die diversiteit niet als meerwaarde kunnen zien… Het Uitheems Geduister laat je deze week alle hoeken van de donkerste kamer zien, met nieuws van Dilk, S Y Z Y G Y X, October Burns Black, Chabliz, Culttastic, Stoneburner, Caput Medusae, Black Marble, Scary Black, Esses en Chmcl Str8jckt.

DILK

Hun allereerste nummer verscheen zo’n 2 maand geleden al, maar deze Spaanse postpunk-, coldwaveband vond nu pas de weg naar ons Uitheems Geduister. Hoe zonnig Madrid ook kan zijn, Dilk zet meteen een ijskoude sound neer met hun debuutsingle Graveyard Orbit, waarin we donkerelektronische syntwaveritmes horen, onder de ijle stem van zanger Carlos Esteban. Hun debuutalbum zou er binnenkort aankomen.

Bandcamp / Soundcloud / Facebook / Instagram

S Y Z Y G Y X

Het nieuwe, derde album Fading Bodies van het Amerikaanse duo SYZYGYX is er (Negative Gain Productions)! En die stuurden Luna Blanc and Josh Clark de wereld in met een videoclip bij Hold Tight, dat op het album prijkt. Sterk elektronisch zwevend, met fluisterende, kreunende, mystieke vocals, leidt het nummer ons in een koud sfeertje naar de rest van de nummers toe die je op Bandcamp kan beluisteren en waar je het album digitaal en op cd kan bestellen.

Het album is geboren uit het bestaan van de menselijke lichamen. Van de geboorte tot de woede van het einde van onze lichamen en alles daar tussen in. “We willen dat je voelt, we willen dat je danst, we willen het je eigen maken, in je eigen lichaam en ziel. Geef het de betekenis die je wezen verlangt. Terwijl onze lichamen vervagen”, is de boodschap van het duo.

Facebook / Bandcamp

OCTOBER BURNS BLACK

October Burns Black is een nog erg verse gothrockband, hoewel ze zo niet klinken. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de ervaren muzikanten die erachter zitten. Oprichter/bassist James Tramel (The Wake) omringde zich met zanger Rod Hanna (ex- Return to Khaf’ji), gitarist Lars Kappeler (Sweet Ermengarde en Atomic Neon), gitarist Tommy Olsson (Long Night en ex- Elusive And Morendoes) en drummer Simon Rippin. October Burns Black bracht net hun nieuwe nummer The Predator  uit en de heren blijven hiermee trouw aan een stevig klassieke gothrocksound. Omdat ze maar al te graag weigeren hun muzikale stijl te veranderen om de massa te sussen. Ons hoor je alvast niet klagen! The Predator is het eerste nummer van vier dat op 25 oktober op hun ep Reflections verschijnt.

Facebook / Website

CHABLIZ

Als een bijna bitterzoete wijn, brengt het popnoir-, gothicjazzensemble Chabliz uit Den Haag ons het met strijkers bezaaide nummer When Sirens Call. Zangeres Petra De Winter blijft daarbij steeds verbazen met haar stembereik van maar liefst vier octaven. En de heren… die zorgden opnieuw voor het meest wonderlijke, duistere avontuur als instrumentale achtergrond in dit meer dan 7 minuten durende nummer.

Facebook

CULTTASTIC

Wat ze produceert, beschrijft ze zelf als donkere, ijzige synthpop en witchhouse voor gothnerds. Culttastic is een Oekraïens-Amerikaanse muziekproducente en opnamekunstenares. Met een achtergrond in ritmische gymnastiek en kunstschaatsen begon ze liedjes te schrijven voor haar soloproject terwijl ze herstelde van een trainingsblessure. Haar eerste album  Culttastic is net verschenen en kan je via Bandcamp beluisteren en digitaal en op cd bestellen. De sound die we te horen krijgen is futuristisch clean. Veel te clean voor ons. We zijn goths, maar geen nerds?

Facebook / Bandcamp

STONEBURNER

Een ander elektronisch project waar we dan wel voor vallen is het Amerikaanse Stoneburner. Steven Archer (Ego Likeness) combineert elektronische dance met experimentele sounds in zijn industrieel soloproject. Abstracte, alternatieve elektrosounds die ons zonder twijfel de dansvloer op zullen jagen! Hij heeft net zijn album Massdriver uit, dat negen uitzinnige tracks aanlevert.

Facebook / Bandcamp / Website

CAPUT MEDUSAE

Met zangeres Tina Mar op gitaar en bas en zanger Stefan Scott aan de keys is er nog een Duits syntwaveduo geboren. Hun synthesizers beschouwen ze als volwaardige bandleden en ze krijgen dan ook een prominente rol in hun sound. Minimalistisch koud kregen we deze week hun debuutsingle Angerona te horen.

Facebook / Bandcamp

BLACK MARBLE

Hun album Bigger Than Life verschijnt op 25 oktober bij Sacred Bones Records op vinyl, maar Black Marble laat met hun nieuwste single Private Show al een stukje van een iconische eightiessound horen. “Everybody’s on their way to Heaven. Everybody’s gotta die to get there. Everybody knows, the only way to go, it seems to have a private show.”

Diezelfde kwaliteit als we in de vorige nummers van dat aankomende album al konden beluisteren: Feels en One Eye Open. Een release waar we naar uitkijken!

Facebook / Twitter / Instagram

SCARY BLACK

Het Amerikaanse soloproject Scary Black bracht net een nieuw, begeesterend nummer uit met Starlightdancer. Radio Nostalgie? Absoluut! De afgemeten synths van de jaren tachtig, met mystieke sounds en een ijle stem. Dansen onder de sterren heeft nog nooit zo aantrekkelijk geklonken.

Zijn album Shadow Dwellers verscheen reeds digitaal, maar komt er binnenkort bij het label Secret Sin Records aan.

Facebook / Bandcamp

ESSES

De  bandleden van Black Ice, Red Voice Choir, Phantom Limbs en The Holy Kiss stonden vorige week samen nog in de Kinky Star in Gent en dit klinkt schoon en creepy. Onze favoriet van de week is Esses uit Californië! Met diepe bassen, donkere drumslagen en een psychedelische stem van zangeres Miss Kel. Intens en intiem intimiderend brengt deze Canadese postpunkband met lef hun nieuwe single Pierce The Feeling. Kunstig!

Facebook / Bandcamp

CHMCL STR8JCKT

Black Vulture is één van de nummers op hun laatste album Wrtchd Thngs en daarbij kregen we deze week een videoclip. De industrial rockband Chmcl Str8jckt vertelt het verhaal van een man die iets verschrikkelijks op zijn geweten heeft: hij vermoordde zijn geliefde. Dan dwaalt hij af naar de plaatselijke distilleerderij en verzacht de pijn met wodka. Vodka als religie, omdat het hoop en troost geeft, waarna een dronken razernij volgt.

En dat brengt ons ook bij de naam van het nummer. In de geboorteplaats van zanger Kevin Snell, in Branchville, staat er zo’n geweldige distilleerderij: Milk Street Distillery. Ze maken Black Vulture Vodka en serveren er ook een drankje dat naar de band genaamd is. De videoclip werd dan ook op die locatie opgenomen.

Facebook

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / InstagramYou may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More