Home Grensverleggers Uitheems Geduister #52.

Uitheems Geduister #52.

by Nel Mertens

Een jaar gevuld met muzikale duisternis uit het buitenland, bracht ons in de donkerste kelders gevuld met minimal, new wave, goth, postpunk, industrial, EBM, maar evengoed alternatieve metal en punk en liefst alles wat niét in hokjes te stoppen was… Als het maar zwartgeblakerd genoeg voor ons obscure hart was. Dank je om alvast een jaar mee te lezen en te luisteren! Maar er is meer van dit… onuitputtelijk lijkt ons, want ook deze week  een portie Uitheems Geduister, met nieuws van The Funeral March Of The Marionettes, Drose, Antipole, The Telescopes, Mnemotechnic en Zwaremachine.

THE FUNERAL MARCH OF THE MARIONETTES

Met al 32 jaar op de teller, bewandelt de Amerikaanse gothrock-/ postpunkformatie The Funeral March Of The Marionettes nog steeds het pad van de nacht. In al die jaren brachten ze heel wat limited edition singles en ep’s uit, maar slechts één volledig album.  Deze week kregen we hun nieuwe single Blood On The Wire te horen, dat gaat over de nutteloosheid om te proberen de antwoorden op een probleem te vinden als het al te laat is. Een heerlijk nummer in klassieke newwavesound alla The Cure, Joy Division en Bauhaus, dat onvermijdelijk de geur van patchouli in je hersenen zal losweken.

Facebook / Bandcamp

DROSE

Boy man machine+ is het nieuwe album van Drose dat op 18/10 verschijnt . Het is een heruitgave van het gelijknamige album uit 2016 en hun debuut 7”, waarbij  7 onuitgegeven bonustracks gevoegd werden. Veel van de opnames gebeurden in het Centre for Automotive Research in Columbus, waar men een race-auto bouwde. De stem van de machine is duidelijk te horen in een klankbord gevuld met frezen en draaibanken, robotlassen, pneumatiek en andere mechanische sonische bronnen. We kregen de single A Room te horen. Deze experimentele rockband rond frontman Dustin Rose wordt vaak binnen de metalscene geplaatst, hoewel wij het gevoel hebben dat het metal is, onttrokken aan de zwaartekracht. Intens, dik, experimenteel, heet en noisy klink t A Room.

Beluister A Room via deze link.

ANTIPOLE feat. Paris Alexander & Eirene

De Noorse Karl Morten Dahl van Antipole heeft net zijn nieuwe album klaar en gaf ons daar op vrijdag de 13de nog een nieuwe single met videoclip uit.  Samen met Paris Alexandre en Eirene bracht hij Memorial Waves. Een ingetogen, minimalnummer dat je laat meedrijven op meeslepende synthlijnen, gedreven gitaarklanken, donkerhijgende vocals en zachtdeinende backings: hypnotisch luisterrijk!

Het album Radial Glare is digitaal en op cd verschenen bij het label Young & Cold Records. Vanaf 1/11 is het ook verkrijgbaar op vinyl.

Facebook / Bandcamp

THE TELESCOPES

Shoegaze-/psych-drone-band The Telescopes bracht zijn 10de album Stone Tape reeds in 2017 uit. Buitenaardse pracht met psychedelische drones, wuivende gezangen in een trancy shoegaze-stijl. Zoals dat vaak gaat bij drone, was ook deze conceptplaat gebaseerd op een bepaalde visie: de Stone Tape Theory of de resterende achtervolging. In 1961 ontwikkelde archeoloog, parapsycholoog en ontdekkingsreiziger Thomas Charles Lethbridge het idee dat levenloze materialen energie van levende wezens kunnen absorberen. Die mentale elektrische energie, die vrijkomt tijdens emotionele of traumatische gebeurtenissen, kan op één of andere manier in dergelijke materialen worden “opgeslagen” en onder bepaalde omstandigheden worden “gereproduceerd”. Net zoals in het cult-tv-scenario van Nigel Neale (1972) dus.

Stone Tape was in 2017 reeds verkrijgbaar op lp bij Yard Press, maar nu ook op cd bij het label Cold Spring. Deze editie bevat ook een 14 minuten durende bonusversie van The Living Things.

Soundcloud

MNEMOTECHNIC

Sinds 2009 brengt Mnemotechnic een wel erg noisy rockgeluid voort, dat in alle mysterieuze duisterheid baadt. Met hun tweede album Weapons en de toenemende perceptie dat er iets flinks mis loopt, werden de thema’s en hun muziek donkerder: diepere texturen en scherpe mechanische geluiden bevestigen de eigen identiteit van deze band.

Het Franse noiserockproject brengt op 11/10 een nieuw album Blinkers uit bij de labels A Tant Rêver du Roi en Kerviniou Recordz. Het verschijnt digitaal en op vinyl.

Facebook / Website

ZWAREMACHINE

Voor de tweede keer komt Zwaremachine (USA) naar Europa voor hun Elektro Tanz Tour. En ze zullen er als band staan, want hun bassist dBot zal er bij zijn, net als de Nederlandse drummer Dein Offizier. Het wordt een gedeelde tour met de Belgisch/Franse band Vuduvox, waarmee ze al jaren bevriend zijn.

Zwaremachine werkt ondertussen ook aan een nieuw album, dat ze volgend jaar willen releasen. Daarnaast volgt er ook een heruitgave van Be A Light, hun album uit 2018, met een special edition voor de Europese markt.

Je kan hen binnenkort in de buurt zien:

20/9: Le Circus, Lille (FR)

21/9: New Wave Festival CCengis, Luik (BE)

26/9: Popradar, Den Haag (NL)

27/9: Café Bluff, Heerlen (NL)

28/9: Inpoet Reunion PNN, Heerlen (NL)

Facebook / Website / Bandcamp

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More