Home Grensverleggers Uitheems Geduister #41.

Uitheems Geduister #41.

by Nel Mertens

Na Robert Smiths passage in Werchter met The Cure, toch even nagaan of er tussen dat Uitheems Geduister van de voorbije week niets zit dat dat kan evenaren! Met verzengende beats, smorend heet gitaarwerk en diffuus verhitte sounds van New Model Army, Crowhurst, The Noise In Silence, Crystal Soda Cream, Porn, Boytronic, Liya, Aesthetische, Pink Turns Blue en I Ya Toyah.

NEW MODEL ARMY

Muzikale luiheid kan je een band met bijna 40 jaar achter de kiezen niet verwijten. Met End Of Days brengt de Britse postpunk-/rockband New Model Army hun eerste nummer uit van hun nieuwe album From Here dat deze zomer verschijnt. In de videoclip krijgen we knap artwork te zien dat bij het album hoort.

From Here verschijnt op 23 augustus bij earMUSIC. Het is digitaal verkrijgbaar of op cd, dubbel-lp op zwarte of splattered vinyl, apart of in verschillende – al dan niet gesigneerde, in luxe-versie, met media-boek – bundels. Nu al bestellen kan via deze link.

Facebook / Website

CROWHURST

Begeesterend hard tussen lawaai, noise en metal. Rauw artistiek. Hun album III is net verschenen! “Can’t you hear the whimpers?” Nee, die horen we niet in The Drift, de nieuwste single met videoclip van de Amerikaanse band Crowhurst, waarin we ook Tara Vanflower (Lycia, Type O’ Negative) aan het werk horen. Wel alweer een rijke combi van noisy  gitaren, chaotisch ritmewerk en dieprauwe vocals die je naar de onderwereld lokken. Het album is pas uit bij het Prophecy Productions label en is verkrijgbaar op cd en vinyl.

Facebook / Website

THE NOISE IN SILENCE

Het Deense duo The Noise In Silence bracht in de lente hun knappe album Framing uit, waarop we poëtische geluidslandschap te horen kregen. Kim Holm (CrackDown) en Magnus Karmarks modulaire project brengt nu een nieuwe videoclip uit bij het nummer Inside Treatment, dat verscheen op hun debuutplaat. Het belang van hoe we onze binnenkant behandelen, met ons ‘eigen zijn’ omgaan lijkt een evidentie, maar is het niet. We horen onrustig gewroet, dat zich wriemelend door de gloomende modulaire klanken wroet. Framing is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

Facebook

CRYSTAL SODA CREAM

De Weense punkwaveband Crystal Soda Cream stelt met hun nieuwste nummer met videoclip  A Drill ook hun pas verschenen album Things Don’t Talk voor. Gothische romantiek in een onheilspellende soundscape waarbij Theresa Adamski, Sebastian Ploier, Philipp Forthuber ons meenemen in het geluid van duister, ontroerende en minimalistische postpunk uit de jaren tachtig. 

Dit derde album met acht tracks is digitaal verkrijgbaar en op cassette, verschenen bij het cassettelabel KIM & Wilhelm show me the Major Label.

Facebook / YouTube

PORN

Alles is Porn… ook jij. En ook de nieuwe single  met erotische videoclip Evil Six Evil [Evil Seeks Evil]! Bij het Echozone label bracht Porn een trilogie uit, waarin hoofdpersonage Mr. Strangler zichzelf omarmt op het in februari verschenen album The Darkest Of Human Desires – Act II. In Evil Six Evil  heeft hij het donkere pad uitgekozen om te kunnen zijn wie hij altijd al geweest is: een moordenaar. Deze track gaat over de afwijzing door zijn familie, wanneer ze beseften wat voor iemand hij is: een slechte man. Waarop hij hen achterliet en op zoek ging naar andere ‘evil ones’ om zijn cult des dood te vervoegen.

Een uitdagend gothrock-/ industrial metalnummer, dat je kan vinden op het tweede deel van de trilogie The Darkest Of Human Desires – Act II en op single. Op de single vind je ook een  coldwave remix door de godin van de darkwave: Hante.

Facebook / Spotify / Deezer / Instagram

BOYTRONIC

Het gebeurde nooit voorheen dat een voormalig frontman samen gaat werken met zijn vervanger, maar na een stilte van tien jaar, doen Holger Wobker en James Knights dit gewoon met Boytronic. Ze brachten net de nieuwe single All You Can Eat uit, dat het album The Robot Treatment aankondigt.

Holger en James besloten elkaar te ontmoeten in Berlijn. Ze beseften al snel dat ze muzikaal veel meer gemeen hadden dan ze beseften. Een liefde voor Hi NRG, Italo Disco, Divine, The Flirts en zelfs Fleetwood Mac om er maar een paar te noemen. Beiden waren enthousiast om het oorspronkelijke geluid van Boytronic terug te brengen en wisten dat 2019 het juiste moment was.

Bij de single krijg je ook een energetische dance remix te horen door Ant-People. The Robot Treatment verschijnt in september bij het label Wuff Records.

De single All You Can Eat en het album kan je reeds bestellen via Bandcamp. Er zijn een aantal speciale cd-paketten, vinyl en t-shirts beschikbaar.

Facebook / Website / Twitter / Instagram

LIYA

Ze zou muziek maken voor de fans van The Birthday Massacre en Depeche Mode. Voor de liefhebbers van diepdonkere melodieën die je uit jouw wereldje sleuren. Op een bepaalde manier doet de Israëlische dark electro-artieste Liya dit wel met No Meaning. Hoewel haar sound ‘nog veel groeimogelijkheden’ heeft en nog wat moet ‘opgroeien’. De videoclip is opgenomen in de straten van Tel Aviv. No Meaning vind je terug op Liya’s pas verschenen debuut-ep Listen en is digitaal verkrijgbaar bij het label Blind Mice Productions via Bandcamp.

Facebook

AESTHETISCHE

Het Braziliaanse dance electro-duo Aesthetische is terug met hun nieuwe dubbel-cd Co3xist3ns3: op de eerste cd vind je tien nieuwe nummers, waaronder ook een esthetische samenwerking met zanger Sascha Mario Klein van Neuroticfish. Van dit nummer vind je ook een clubmix en een remake door labelmaatjes Psychix Force. De bonus-cd bevat tien nummers die eerder uitsluitend digitaal verschenen: eerder clubstyletracks, met remixes door Neuroticfish, DK Simon Carter en Aestetische zelf en songs in samenwerking met Mari Kattman, Noemi Aurora (Helalyn Flowers), Diana S. (Junksista) and Xev (Diffuzion).

Co3xist3ns3 is digitaal verkrijgbaar en op cd bij het label Alfa Matrix.

Facebook

PINK TURNS BLUE

Het was in Keulen (1985) dat de klank van atmosferische darkpop zich mengde met Europese postpunk en Hüsker Dü-invloeden bij de start van Pink Turns Blue. Een kleurrijke naam voor een donkere band, maar eigenlijk gewoon gebaseerd op de Zen Arcade song.

Van de legendarische Duitse postpunkband worden de wel gesmaakte albums If Two Worlds Kiss en Meta heruitgegeven door het Dais Records label. Voor de eerste keer zullen deze twee eerste albums verkrijgbaar zijn op vinyl, geremastered door Jodh Bonati. In september trekken ze ook door Noord-Amerika op tournee.

If Two Worlds Kiss en Meta komen opnieuw uit op 9 augustus en kan je nu reeds vooruit bestellen.

Facebook / Website

I YA TOYAH

De one-woman industrialact I Ya Toyah uit Chicago bracht een nieuwe video uit van de remix door Rhys Fulber (Front Line Assembly, Delerium) van het nummer Flashback. Het originele nummer verscheen op het album Code Blue in 2018. Stevige beats, maar toch één en al verdriet op de dansvloer… De innerlijke strijd en het gevoel van eenzaamheid in de grote stad worden bedekt door de gloed van het beloofde land.

Facebook

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More