Home Grensverleggers Uitheems Geduister  #310

Uitheems Geduister  #310

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Kies. Kies goed. Wees selectief. En als zwart jouw kleur is, heb je alvast een goede keuze gemaakt deze zondag, met het Uitheems Geduister! Deze week met nieuws van Dual Analog, Metamorph, Hiemis, The Search, Nature Of Wires, Our Graves en Demonwarp.

DUAL ANALOG
Ze noemen zichzelf de ’turbowaveband’ uit Seattle en laten opnieuw van zich horen. Deze keer presenteert Dual Analog een verzameling nummers, waaronder de singles die je de afgelopen maanden hebt gehoord, en een paar die je nog niet hebt gehoord op hun tweede album The Wheel.  

Het concept draait om het boeddhistische symbool van het ‘dharmachakra’ of ‘Wiel van de Wet’, waarbij de verteller gevangen zit in een oneindige cyclus van dood en wedergeboorte in hetzelfde leven, waar ze dezelfde fouten herhalen, om vervolgens opnieuw geboren te worden en zo de cyclus voort te zetten.

The Wheel laat een duister sonisch tapijt draaien met suggestieve soundscapes en aangrijpende teksten. Donkerder dan hun vorige plaat, waarbij gitaren met een groter bereik, koude baslijnen en nihilistische lyrische thema’s worden geïntegreerd in een broeierige sonische soundscape.

The Wheel is digitaal en op cd beschikbaar.

Facebook Bandcamp

METAMORPH
Ofschoon ze meestal als productieve koninging van de gothpop wordt aanzien, hoor je de New Yorkse Margot Day (die we vanuit het verleden ook kennen van bij The Plague, Slow Walk 13 en Sacred) in haar nieuwe single met haar project Metamorph deze keer toch meer richting gothrock neigen.

Al sinds de jaren 80 schrijft ze haar nummers zelf, speelt ze fluit en zingt ze met haar typerend brede stembereik. Bij Metamorph, staat Kurtis Knight haar bij voor de weelderige dansvibes, donkere synths en backings.

Met Rock The Shadows Roll The Moon nodigen ze hun luisteraars uit in een middernachtelijke wereld van magie, waar pijn verandert in kracht en schaduwen tot leven komen.  Een onweerstaanbaar, duister betoverend volkslied, met hypnotiserende ritmes en krachtige zang en een bijna onvergetelijk refrein.  “Schommel de schaduwen, rol de maan – schaduwdans met mij.”

Deze witchy nieuwe single is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

HIEMIS
De Spaanse Juan Carlos Toledo (ook van voormalig darkfolkproject Silent Love of Death) sleurt ons met een nieuw album zijn dark ambientproject Hiemis opnieuw mee in donkere omgevingen gevuld met nuances en sprankels van subtiele orkestratie in minimalisme.

De Nephilim, wier naam in het Hebreeuws vertaald wordt als ‘de gevallenen’, nemen een eigenaardige en verbijsterende plaats in oude verhalen in. Op deze manier worden deze raadselachtige figuren zowel in de Bijbel (Boek Genesis) als in het Boek van Henoch of in het Boek der Reuzen genoemd.
De gevallen engelen, ‘wachters’ genoemd, zijn hemelse wezens die naar de aarde zijn afgedaald en verboden ontmoetingen met sterfelijke vrouwen hebben gehas, naast het doorgeven van hun kennis. Uit deze ontmoetingen ontstond een ras van reuzen, wezens met een enorme fysieke en spirituele status wier aanwezigheid op aarde een periode van chaos en moreel verval veroorzaakte.

De instrumentale stukken die Hiemis op dit album laat horen, zijn dan ook donker en apocalyptisch zwaar! Bevreemdend en bijwijlen ook angstaanjagend toch wel…

Nephilim is digitaal en op cd verschenen bij Noctivagant.

Facebook Bandcamp

THE SEARCH
Vijfentwintig jaar oud is de Zweedse newwaveband The Search. Johan Zeitler, Jonathan Nilsson, Tina Bergström, Tomas Svahn, Joakim Jacobsson en Razmig Tekeyan waren nog tieners toen ze mekaar ontmoetten in 1999 en The Silverslut oprichtten. In 2004 brachten ze hun eerste volledige album uit als The Search uit. Intussen won hun melancholische sound al heel wat donkere zielen. En dat doen ze wellicht opnieuw, met hun nieuwe album Indulgence.

Mildheid dus… rijk en louterend sonisch opgebouwd rond de thema’s verlangen en vervulling, kwetsbaarheid en veerkracht.  Een album vol rijke, emotionele soundscapes die gevarieerd opgebouwd zijn – van gothrocksongs tot newwaveballades – voor iedereen die op zoek is naar troost, introspectie of een reis door de complexiteit van de menselijke geest.

Indulgence is digitaal verschenen.

Website Facebook Bandcamp

NATURE OF WIRES
Van het laatste Nature Of Wires– album Digital Silence, krijgen we met Dark Waters een tweede single in de kijker, waarvoor Gary Watts samenwerkte met Luka. En Luka is behoorlijk bijzonder, want een A.I.-personage die mee creëerde. Ideaal voor een indaustrial-/ EBM-sound, toch?

“Ik gebruik al bijna 40 jaar drummachines, sequencers en samplers (het enige ‘echte’ instrument dat ik kan bespelen is een blokfluit!) en ik zie AI als een volgende technologische stap. Net als de rest van de nummers op het album heb ik Dark Waters geproduceerd in de muziekstijl waar ik zelf graag naar luister en de invloed van de vroege Combichrist is voor iedereen te horen, denk ik.”, laat Nature Of Wires-bezieler Gary horen.

“Small boats on dark waters
Risking lives for new borders
Silent cries in the night
Hope fades with each new fright
Traffickers with cold eyes
Promises built on lies
Dreams shattered, waves crash loud
Lost souls wrapped in a shroud.”

Dark Waters is een nummer over de vreselijke situatie met migrantenboten die het gevaarlijke Engelse Kanaal oversteken. Ieder jaar sterven er veel mensen in hun pogingen om een ​​beter leven voor zichzelf en hun families te vinden, waarbij ze vaak grote sommen geld betalen aan mensenhandelaars die hun veiligheid niet kunnen garanderen en die er simpelweg niets om geven.
Harde inhoud, harde beats…

Dark Waters is digitaal verschenen en vind je ook terug op het album Digital Silence.

Facebook Bandcamp Website

OUR GRAVES
Oakland’s Our Graves dropt het donker reflectief debuutalbum System Overload.
Oprichter Ron Graves heeft een intens reflecterende en duistere kijk gecreëerd op zijn recente verleden en de samenleving om ons heen.  Persoonlijke boodschappen zijn door de externe observaties heen verweven in de nummers die hij maakt met zijn electro-industrialact.

En dat klinkt als een hartstochtelijk eerbetoon aan de elektro-industrial, EBM- en aggrotechgenres. Het probeert een delicaat evenwicht te vinden: het eren van de wortels van de scène terwijl er nieuwe ideeën in worden verweven om het geluid fris en boeiend te houden.

Tekstueel put System Overload uit een tijd van verdriet en reflectie na het verlies van Graves’ vader vorig jaar. Ook qua geluid zijn de  nummers een donker intense ervaring, vol dansbare beats!

System Overload is digitaal verschenen.

Link Tree

DEMONWARP
Laat je niet misleiden door de cover van het nieuwe Demonwarp-album, want dat ademt één en al synthwave uit. En ja, dat is het ook, maar er zit ook  gothic, industrial, dubstep en nog veel meer in die dark electrodoos van Dominion.

Op het album geeft de band geluid aan de de innerlijke demon van de mens. Dominion weerspiegelt de strijd tegen de macht, de corrupte aard van de mens, het virus dat de menselijke soort voor de wereld is, en de verhalen uit het verleden, het heden en de toekomst die de nooit eindigende strijd tegen onze innerlijke demonen en toekomstige demonen vastleggen.

Zware horrorsynths, knapperige gitaren en stemgestuurde schokgolven voeden de tracks, aangevuld met bonusremixen van Slighter en Surgeryhead. Dit tweede album van Demonwarp is een reis door cyberpunklandschappen en spookachtige heuvels.

Dominion is digitaal verschenen en beperkt verkrijgbaar op cd.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More