Home Grensverleggers Uitheems Geduister  #308

Uitheems Geduister  #308

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

In de schaduwen van de nacht, waar het licht slechts een verre herinnering is, ontwaakt een geluid. Het is geen lieflijk deuntje of melodie die je troost biedt, maar een klank die je ziel in zijn greep houdt… Het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Sine, Cathedral In Flames, Magnetar, Rublood, Torba, Frontal Boundary, Inadream en Esoterik.

SINE
Vers gedropt, is de nieuwe single van het darkelectroproject Sine uit Texas. Sine is het ‘muzikale ei’ van oprichtster Rona Rougeheart samen met audio-ontwerper Charles Godfrey, die in zijn meer dan 20 jaar lange carrière meer dan 75 albums producete zoals o.a. voor Yeah Yeah Yeah, The Black Angels, Trail of Dead, SWANS,…
Trauma Bondage zet een sonische sfeer neer die helemaal bij de titel past. Het klinkt hard, met woorden die in alle ijlheid pijnlijk klinken, terwijl “Obsession” het woord is dat tussen de gedreven beats fluisterend weerklinkt. Een nummer om mee te nemen op duister intieme dansvloertjes. 

Trauma Bondage is digitaal verschenen bij Metropolis Records.

Facebook Bandcamp

CATHEDRAL IN FLAMES
Waarom tot tien tellen, als een sterk album slechts negen tracks biedt? De Praagse kathedraal staat in vuur en vlam, met het nieuwe album van de Tjechisch gothrockers Cathedral In Flames.  Zoals steeds, komt dit met veel diep nadenkwerk, bloed, zweet en tranen. Maar vooral met melodieus gitaarwerk, pakkende drums en donkere vocalen. Count To Nine bevat negen tracks die onderling erg divers klinken. De ene keer horen we de typische postpunkvibes doorheen de tracks. Even later dan weer meeslepend trage muziche bedenkingen en ook wat folkelementen erdenworden gretig verwekrt … Mystiek en donkerheid zijn de leidraad doorheem het albu.

Facebook Bandcamp

MAGNETAR
Geboren uit de woede en het verval van het postindustriële landschap van Noordwest-Engeland, presenteert Magnetar hun debuutalbum, gevuld met klassieke en razende extreme metal. De Britse blackened thrash metallers overspoelen ons met melodie en brutaliteit op There Will Be No Peace In My Valley.

Muzikaal horen we op het album een driemanschap van invloeden, waarbij we vooral de grote melodieuze Zweedse black-/ deathbands van No Fashion Records begin jaren 90 horen, maar ook de gespierdheid en snelheid van Noord- en Zuid-Amerikaanse thrash/death-acts uit de jaren 80 als Slayer, Sepultura en Infernal Majesty, en last but not least, de heilige Britse bands uit de jaren 80, waaronder Judas Priest, Motörhead en Iron Maiden.

Magnetar schuwt herhaling waarbij elk nummer gevuld is met nieuwe woeste riffs, die voortdurend nieuwe paden bewandelen.

There Will Be No Peace In My Valley is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Vendetta Records.

Instagram / Bandcamp / Facebook

µ

RUBLOOD
Een nieuwe lading industrial-/ gothic metal komt deze keer uit Italië van de band Rublood.
Till Death onderzoekt thema’s als de persoonlijke identiteit en de balans die nodig is in relaties. De centrale boodschap van het nummer is dat mensen er weliswaar naar streven om te veranderen en zich aan te passen, maar bij nieuwe relaties moet hun kernidentiteit des te meer intact blijven. Ware liefde moet verheffen en ondersteunen, in plaats van een last te worden.

Ruben Olinto de Carvalho (Ruben Roll, zang en toetsen), Alessandro Marangon (Alexi Nova op drums), Claudio Sturiale (Holoclauss, op bas), Christian Servidio (The Negative Cowboy, gitaar) en Lorenzo Talento (Loth Mortem, op gitaar) slagen er samen er alvast in om deze boodschap met intensiteit en emotionele diepgang over te brengen.

Till Death is digitaal verschenen in eigen beheer.

Website / Facebook

TORBA
Nog meer nieuws vanuit Italië, van de darkwaveproducer Torba, die zijn nieuwe single Wire lanceerde. Een nummer vanuit zijn aankomende debuutalbum, dat begin 2025 via numeronove verschijnt.
De producer, ook bekend als Luigi Pianezzola, en tourmuzikant van The Soft Moon maakt grimmige elektronische nummers die voortkomen uit punk-, industrial- en clubmuziek.
Een verrukkelijke grauwheid kun je horen op deze eerste teaser van zijn aankomende plaat: uitgeblazen kick, jammerende feedback en verpletterde percussie zorgen ervoor dat het nummer als een donkere omkering van een dansmelodie klinkt.

“Ik zal het verliezen als het tijd is.
Ik ben hier en ik vind het niet erg.”

Inspiratie vond Pianezzola in ‘wilde nachten’. Dat vroeg toch om wat uitleg…: “Ik bedacht me hoeveel tijd ik in een club heb doorgebracht in een superdiepe situatie. Ik vroeg mezelf af waarom ik het deed en besloot dan zou ik het allemaal, helemaal opnieuw zou doen.” Hij vertaalt die aantrekkingskracht naar hedonisme met mysterieuze en minimale teksten, gebracht met een stem verborgen achter effecten.

Instagram / Bandcamp

FRONTAL BOUNDARY
De Amerikaanse industrial-/ EBM-/ dark electrokracht Frontal Boundary heeft zijn nieuwe album Shutting Down klaar, waarbij ze zelfontdekking en empowerment centraal zetten.

Frontal Boundary begon in 2002 als het soloproject van Brendin Ross. Hun muziek combineert industrial, aggrotech, EBM en synthpop met harde zang, melodieuze leads en harde beats. Intussen groeide de act uit tot een trio, dat met Shutting Down 11 nieuwe tracks laat horen.

De band legde uit wat hen ertoe bewoog dit album te schrijven:
“Op momenten dat ze zich ontoereikend voelen, merken veel mensen dat ze zich afsluiten. Overweldigd door twijfel aan zichzelf en de druk van het leven. Shutting Down is een verhaal over deze ups en downs en de emoties die dit met zich mee kan brengen. Muziek dient vaak als krachtig tegengif dat troost biedt en een manier om emoties te uiten. De juiste melodieën kunnen de geest verheffen, veerkracht bevorderen en een gevoel van verbondenheid opwekken, waardoor we eraan worden herinnerd dat we niet alleen staan ​​in onze worstelingen, waarbij gevoelens van ontoereikendheid worden omgezet in een reis van zelfontdekking en empowerment.”

Krz Souls (zang, synths), Brendin Ross (zang, synths) en Jaysen Craves (synths) nemen ons dus mee op één van de achtbanen van het leven en laten ook muzikaal de rigide tweedeling tussen sereniteit en chaos horen.

Elf nummers die fans van bands als SITD, Grendel, Pride and Fall, Alien Vampires en God Module zeker ook zullen bevallen.

Shutting Down is digitaal en op cd verschenen bij Re:Mission Entertainment.

Website / Facebook

INADREAM
Na hun oprichting in 2016 bracht de Duitse alternatieve postpunkband Inadream hun debuut No Songs For Lovers (2019) uit. Op 18 oktober verschijnt hun tweede langspeler Strange Words via het Echozone-label.

Met hun tweede single White Light presenteert de band een volgende nummer van dat aankomende album. Grauwzoete postpunk met punch! Bovenop de nieuwe track, bevat de single een herinterpretatie van de legendarische Joy Division-klassieker Dead Souls als B-kant. Een coverversie in de eigen stijl van de band.

Facebook

ESOTERIK
Pagan synthband Esoterik bracht deze week een opwindende nieuwe single uit. Shadow is er eentje van hun aankomende ep Archetypes. Hiermee brengen ze licht in het archetype dat bekend staat als ‘de Schaduw’. De stille waarnemer die altijd van achter de schermen meekijkt en onverschillig wacht op wat er gaat gebeuren. Zonder licht dat schijnt, voedt het onderbewustzijn zich eeuwig. Bij afwezigheid van licht kan er echter geen schaduw bestaan.

Op de komende ep onderzoekt Esoterik de stijlfiguren die eeuwenlang een rode draad door samenlevingen hebben geweven: “Het is zo’n interessant onderwerp en benadrukt echt de kracht van taal, of het nu wordt geschreven of mond-tot-mond wordt doorgegeven. De legendes hebben een gemeenschappelijkheid die zich uitstrekt over tijd en cultuur. Voordat de wereld door technologie met elkaar werd verbonden, bevatten deze verhalen de ervaringen en wijsheid voor toekomstige generaties. Of ze nu doordrenkt zijn van symboliek of ritueel, de lessen zijn nog steeds doordrenkt en als ze sensationeel zijn, verzekert dat alleen maar het voortbestaan ​​​​na onze beperkte levensduur.”

Shadow is digitaal verschenen.

Facebook Instagram / Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More