Home Grensverleggers Uitheems Geduister #304

Uitheems Geduister #304

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Mysterieuze geluiden en diepe, donkere ritmes… Laat je meeslepen in intense sferen en ontdek muziek die de diepten van je ziel raakt. Verdwaal ook op deze zondag in de schaduwen van het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Wrach, The Bleak Assembly, Aevum, Antikvlt, Machinefabriek, Bela Goosy en The Crüxshadows.

WRACH
Uit de koude, donkere schaduwen van Wales komt de Britse blackmetalband Wrach tevoorschijn, een raadselachtig soloproject. Fans van Deathspell Omega, Leviathan en Mayhem zullen zich thuis voelen in de duistere plooien van dit nieuwe album.

Quae Infra Volo Videre is een storm van meedogenloze riffs, donderende percussie en helse zang, diep ondergedompeld in occulte doodsaanbidding. Het album omhult luisteraars met een sinistere esoterische sfeer van buitenaardse stromingen, op de grens tussen het materiële en de afgrond.

Mystiek en tegelijk dodelijk zwaar weerklinken de riffs. Drums en shouts weerklinken in de zeven rammende tracks.

Quae Infra Volo Videre is digitaal, op cd en op tape verschenen via Apocalyptic Witchcraft.

Instagram

THE BLEAK ASSEMBLY
The Bleak Assembly
is het studioproject dat Michael Smith (instrumenten) en Kimberly (zang, ook bij Bow Ever Down) in 2022 oprichtten. Twee weken na de oprichting werd hun eerste ep We Became Strangers al onthuld, waarna de ep Strangers Among Strangers volgde. Dat hoge release tempo houden de twee aan.

Het is niet de liefde, maar het leven dat ons verscheurt… Om daar wat tegenwicht aan te bieden, bracht het darkwave-duo deze week hun nieuwe album, Until The World Stops Hurting uit.

Hoewel we op dit nieuwe album geen dramatische afwijkingen horen van het gothic-/ darkwave-/ postpunkgeluid van eerdere releases van de band, zit er flink wat kracht en focus in dit nieuwe album die er nog niet eerder was. Kimberly’s stem is altijd krachtig, maar op deze release klinkt ze als een absolute Valkyrie. 

Until The World Stops Hurting blijft donkere onderwerpen bevatten, maar ook lyrische verwijzingen naar licht en de zon. Zangeres en tekstschrijver Kimberly legt uit: “Ik ben altijd uit een donkere plek gekomen, vooral met mijn teksten, want daar heb ik al mijn pijn in de muziek gestopt. Het is mijn bevrijding. Wanneer je totale duisternis hebt, moet er een vorm van licht zijn. Het gaat tekstueel op zoveel verschillende niveaus allemaal over liefde, waarvan ik denk dat dit het antwoord is op de titel van het album.”

Until The World Stops Hurting is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

AEVUM
De Italiaanse gothic metalband Aevum heeft twee krachtige singles uitgebracht. Ze zijn een voorproefje van hun aankomende album Kaleidoscope, dat in 2025 uitkomt. The Inquisition en Nightshade, laten de kenmerkende mix van gothic en symfonische metal horen van de band.

Je kan deze singles alvast digitaal beluisteren. Het album Kaleidoscope komt er op 17/01/2025 aan via DarkTunes Music Group. Voor het zover is, verwachten we op 13/09 nog de nieuwe single Be A Lady (feat. Octo Crura).

Spotify / Instagram / Facebook / TikTok

ANTIKVLT
Het Oostenrijkse Antikvlt roept de essentiële en pure rebelse geest op die ooit het vuur van black metal en zijn vuile pioniers aanwakkerde.
Het eenvoudige recept van meesterbrein Chris Marrok is gebaseerd op agressieve tracks, door beats gestuurd, die een kritisch portret van de donkerste diepten van de menselijke natuur blootleggen. Gekruid met een donker gevoel voor ironische humor en cynische maatschappijkritiek, gewikkeld rond een altijd aanwezige onderliggende ernst – niet elke glimlach komt voort uit geluk of vreugde. Ongefilterde, ongecompliceerde eerlijkheid, uitgevoerd met ongetemde woede en barstende energie. Geen politieke correctheid, geen veilige ruimte, geen onzin!

Hij legt het zelf het best uit: “Sinds ik heb gezien hoe de overgrote meerderheid van de zogenaamde blackmetalconcerten de afgelopen vijftien jaar consequent is getransformeerd in niets anders dan het zoveelste oppervlakkige ‘kwaadaardig ogende’ entertainmentcircus, voelde ik een steeds grotere drang om terug te keren naar mijn muzikale roots. Het doen herleven van de rauwe, eerlijke en onvoorspelbare essentie van een langzaam verdwijnende soort: echte karakters, op en naast het podium. Dankzij de verontrustend blinde, belachelijk bekrompen en overgevoelige wereld daarbuiten schreef ons komende debuutalbum zichzelf afgelopen winter.”

Over dat debuutalbum kregen we nog geen verdere info, maar wel al een voorsmaakje met No Rest for the Sacred. Eerlijk. Boos. Ongemakkelijk. Met strakke drums en verknipt gitaarwerk!

Facebook / Instagram

MACHINEFABRIEK
De Nederlandse Rutger Zuydervelt trekt ons opnieuw de experimenteel elektronische duisternis in, met niet één maar twee nieuwe ambientcreaties. Met zijn soloproject Machinefabriek werkte hij het album Omval uit. Eén lang stuk dat vrij snel (in een week tijd) gemaakt werd.

“Na een optreden (met serpentspeelster Berlinde Deman) raakte ik erg geïnspireerd. Thuisgekomen installeerde ik mijn live-opstelling opnieuw en probeerde de sfeer van dat concert na te bootsen. Het pakte natuurlijk heel anders uit, maar de opnames van deze ‘hardwarejams’ waren desalniettemin erg nuttig en vormen het hoofdbestanddeel van de collage die Omval is. Ik denk dat het resultaat de organische kwaliteit van een optreden heeft, met een complexiteit die ik nooit zou kunnen bereiken in een live set”, aldus Rutger Zuydervelt in mei 2024.

Omval is digitaal en op cd verschenen bij Flag Day Recordings.

Naast Omval, is er ook Curve, de partituur die Zuydervelt schreef voor de fantastische installatie van Cocky Eek & Schweigman.

Ook hier hoort wat uitleg van de artiest bij: “De Curve-installatie is een tweedelige opblaasbare buis, met een diameter van 2,5 meter, gepositioneerd als twee in elkaar grijpende spiralen. Je betreedt de Curve, loopt er ononderbroken doorheen, terwijl het ritme van de muziek het tempo aangeeft. Aan het einde van de eerste buis, in het midden van de installatie, bevindt zich een open ruimte. Nog steeds langzaam lopend, betreedt de bezoeker de tweede buis, die spiraalvormig naar buiten loopt en naar de uitgang leidt. De hele ervaring duurt ongeveer 20 minuten en is even mooi als desoriënterend.
In de installatie wordt de muziek verspreid over acht kanalen die elk naar vier speakers gaan, waardoor het geluid zeer ruimtelijk klinkt. Voor deze op zichzelf staande versie van de partituur heb ik geprobeerd een stereo-aanpassing te maken die die ruimtelijke kwaliteit zo goed mogelijk nabootst. Het is misschien niet de volledige ‘Curve-ervaring’, maar het kan je toch naar interessante plekken brengen.”

Curve werd voor het eerst gepresenteerd op Het Lage Noorden (Friesland, NL), van 22 juni tot 24 augustus 2024, en vervolgens verplaatst naar het Into the Great Wide Open festival (29 augustus 29 – 1 september, Vlieland, NL) en kan je digitaal en op cd vinden.

Bandcamp Facebook

BELA GOOSY
Zo gedreven doorzetten en aan een hoog tempo het ene na het andere album releasen verdient respect. En dat is wat de de Franse Bela Goosy opnieuw doet. Hij levert weer een nieuw album af, met zijn typerend minimale coldwavenummers met kille ritmes en bittere melodieën. 

En daar komt de grote ‘maar’! Keer op keer, krijgen we meer van hetzelfde, ook op dit nieuwe album  Electromagnetic Radiant Energy. Zijn sound was al niet echt vernieuwend, maar het herkauwen van het originele genre van zovele jaren terug. Dan moet je je toch eens afvragen of er nood en behoefte is aan nog meer van dit? Want iedere keer weer, kunnen we er niet één track uitpikken, die er voor ons uitspringt. Maar: oordeel vooral zelf, want muziekbeleving is subjectief en raakt niet iedereen op dezelfde manier!

Electromagnetic Radiant Energy is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

THE CRÜXSHADOWS
The Crüxshadows stellen hun nieuwe nummer Aurora (Eros & Psykhe) voor voorafgaand aan de ‘officiële’ release, in een poging geld in te zamelen ter ondersteuning van de band en om hun productiekosten te helpen dekken. “Sommige mensen zijn erg gul, anderen kunnen simpelweg niets betalen maar helpen graag mee met het verspreiden van de boodschap over onze nieuwe muziek. Hoe dan ook, we hopen dat je dit nieuwe nummer zult downloaden, beluisteren en ervan zult genieten!”, geeft frontman Rogue mee.

“So, don’t close your eyes
This kiss means everything
Don’t close your eyes
As I fall in love with you
Don’t close your eyes
You might miss everything
Don’t close your eyes
See my Aurora
Where the arrow pierced my heart”

Aurora (Eros & Psykhe) is een Cruxshadows-nummer in throwback-stijl, dat terugkeert naar hun op mythen geïnspireerde, dansbare sound in newwave-/ postpunkstijl, waar we een hedendaags elektronisch undergroundgevoel in voelen. Het klinkt dus enerzijds vertrouwd, maar ook nieuw, met veel energie.

Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More