Home Grensverleggers Uitheems Geduister #300

Uitheems Geduister #300

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

In de stilte van de nacht fluisteren de schaduwen 300 geheimen van vergeten verdriet, en de maan huilt 300 zilveren tranen om de dromen die stierven. Deze zondag het Uitheems Geduister, met nieuws van Suburban Spell, Nino Sable, Dos Asmund, Black Rose Moves, Nature Of Wires, Date At Midnight, Rublood, Love In Cage, Esoterik en Fleischkrieg.

SUBURBAN SPELL
De dark electro-artiest Suburban Spell heeft de eerste single van zijn aankomende album Incompatible onthuld.

Being Incompatible is een meeslepend, duister synthpopnummer over een relatie die is gebouwd op wederzijdse toegevingen die op een punt komt waarop je beseft dat je een keuze moet maken over de toekomst ervan.

Peter Endall, bezieler van het project, legt uit: “Ik wilde uitleggen dat voortdurend compromissen sluiten in een relatie ook schadelijke gevolgen kan hebben, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben die je hele persoonlijkheid kunnen vormen, soms niet altijd ten goede. De maatschappij zegt over het algemeen dat relaties over compromissen gaan. Zorg ervoor dat je jezelf onderweg niet verliest…” Dàt lijkt wel een persoonlijk verhaal!

“People come and people go
Best friends & strangers, at least for a time
I don’t blame you for not being true
Cause I was quietly, trying on new shoes
Being Incompatible, Being Incompatible
Like a sinner and a saint, Like a sinner and a saint”

Het nummer doet denken aan iconen uit de jaren 80, zoals Devo en Depeche Mode, met minimale beats, retro synths en bitterdonkere vocalen. Nostalgische melancholie weerklinkt als een echo uit het verleden.

Being Incompatible kan je digitaal beluisteren en vind je vanaf 12/9 terug op het album Incompatible, dat digitaal en op cd verschijnt. Voorbestellen is al mogelijk!

Facebook / Bandcamp

NINO SABLE & DOS ASMUND
Nino Sable
begon zijn muziekcarrière ergens in 2000, met de projecten Melanculia (indiegrunge), Deied (dark electro) en Aeon Sable (gothrock). Tijdens de lockdown was zijn studio niet open en was hij genoodzaakt om solo als Nino Sable te creëren en volgden de releases sedate⊚seduce, Thorns I en II en The Deutsch ep.

Een paar dagen geleden werd Nino Sable’s nieuwste release met Dos Asmund, The Deutsch EP, verbannen van Spotify. “Blijkbaar heeft een bot ons op een afspeellijst gezet, waar andere bots kunstmatige plays genereerden. Waarom onze ep verwijderd werd? Wij weten het niet. Waarschijnlijk om reclame voor zichzelf te maken. We moeten de shit aannemen. Spotify heeft simpelweg onze ep geblokkeerd. Hier is dus een gloednieuw nummer om het gat op te vullen”, licht Nino Sable toe, “Zeg ja en vind het leuk.”

Jaja, want dat is de titel van de bewuste track: Say Yes And Like It!

“There is just a faked DIVERSITY,
we all burn for the same:
Blue dreams for peace and harmony
I am with you in this game”

Sable en Asmund brengen met Say Yes And Like It.een knappe darkelectro track, die aan de drempel van EBM staat. De samples doen denken aan de Duitse nineties EBM die toen wereldwijd scoorde.

Say Yes And Like It is digitaal verschenen. Nino Sable laat alvast weten dat hij aan 2 albums werkt: “Het eerste album The Soul verschijnt naar verwachting in november 2024 en is behoorlijk donker en traag. Ik noem de stijl dark jazz. Volgend jaar staat er weer een gothic rock album op de planning.”

Nino Sable Dos Asmund Bandcamp

BLACK ROSE MOVES
Iets nieuws uit Birmingham (UK), want daar liet Black Rose Moves hun tweede single op de wereld los. Na hun goed ontvangen debuutsingle Summer Of Sorrow, laat de nieuwe Britse darkwave-/ postpunkband Ghost Town horen. ‘A Dance with Darkness’, zeg maar! Want  het is een beklijvende verkenning van de duisternis gehuld in een verleidelijk dansvloerritme.

Het geluid van dit Britse duo is geïnspireerd op de vroege werken van The Cult, Sisters of Mercy en New Order, met een vleugje introspectieve kracht van Interpol en She Wants Revenge. Black Rose Moves weerspiegelt echter niet alleen hun invloeden. Ze creëren een geheel eigen geluid, gevuld met stuwende baslijnen, assertieve gitaren en dramatische synths.

In Ghost Town  versmelten de echoënde gitaren, pulserende synths en stuwende beats van Mark Neat tot een ​​betoverende soundscape. De diep beklijvende stem van Grant Leon trekt je dichterbij.
Het nummer gaat over isolatie en verlangen, en onderzoekt de desolate schoonheid van een wereld die wordt verteerd door schaduwen. Maar te midden van al die duisternis voegt het duo hun kenmerkende mix van darkwave en postpunk toe.

Ghost Town is digitaal verschenen.

Website / Instagram

NATURE OF WIRES
Nature Of Wires
werkte voor een nieuw album samen met Luka, het A.I. personage Lukacs Asoniu, op zang. Een ingebeelde, digitale vriend dus. En nieuw experiment!
Digital Silence is zopas digitaal verschenen via Bandcamp en komt op 30/8 ook op de andere streamingsdiensten.

Op deze nieuwe plaat draait het over wereldwijde wantoestanden: internetstoringen, de toestand van de NHS in Groot-Brittannië, migrantenboten, cyberaanvallen, hebzucht van bedrijven, belastingontduikers, de opkomst van AI, de apocalyps en ook wel de renaissance.

“Er is niets baanbrekends, het is gewoon het soort muziek waar ik graag naar luister.”, geeft Gary Watts van Nature Of Wires aan. “Voor deze release heb ik een ietwat andere aanpak gebruikt, dan gewoonlijk. Ik heb iArtificiële Intelligentie gebruikt om mij uitgangspunten voor liedjes te geven en om te helpen met teksten (ik ben nooit een goede songwriter geweest).  Hoewel de aanpak bij het verzamelen van ideeën anders was dan wat ik in het verleden heb gedaan, was het muzikaal creëren hetzelfde. Ik gebruik al bijna 40 jaar drummachines, sequencers en samplers (het enige ‘echte’ instrument dat ik kan bespelen is een blokfluit!) en ik zie AI als een volgende technologische stap.”

In 9 artificieel intelligente tracks, krijgen we  een kwalitatieve industrial / EBM-sound te horen!

Facebook / Bandcamp / Website

DATE AT MIDNIGHT
Date At Midnight
, momenteel samengesteld uit Daniele De Angelis (zang), Pasquale Vico (bas, synth), Francesco Mignogna (drums) en Nunzio Biviano (gitaar, synth), ontstond in 2007 in Rome. Met bands als Joy Division, Bauhaus, Sisters Of Mercy, The Cure, Christian Death en Fields Of The Nephilim, brengen ze nummers in volle nostalgische melancholie.

Hun nieuwste worp heet Rendez-Vous. Het is een single van hun nieuwste album Fading Into This Grace, uitgebracht in mei via Manic Depression Records.

Date At Midnight vertelt: “De video van ‘Rendez-Vous’ herinnert aan de nostalgie en melancholie die door het nummer worden uitgedrukt. Het verhaal van het hoofdpersonage Alessandra Piscopo, een actrice die al bekend is bij het publiek van het grote en kleine scherm, is verweven met dat van een enigmatische figuur, wachtend op een afspraak die uiteindelijk (misschien?) op een totaal onverwachte manier zal komen. De video speelt zich af in een labyrintisch en suggestief Rome, uitsluitend in zwart-wit, en is opgenomen door Laurivisual, die het onderwerp samen met ons heeft samengesteld.”

Een prachtige track, die als soundtrack mag dienen voor onze volgende rendez-vous, met zijn ronkende baslijn, snijdende gitaar en – jawel – erg mooie zang.

Facebook / Instagram / Bandcamp

RUBLOOD
Rublood
, een (voor ons tot hier toe nog onbekende)  Industrial/gothic metalband uit Italië, heeft zojuist hun nieuwste single Black Of My Heart uitgebracht.

Ruben Olinto de Carvalho (Ruben Roll) (zang, keys), Alessandro Marangon (Alexi Nova) (drums), Claudio Sturiale (Holoclauss) (bas), Christian Servidio (The Negative Cowboy) (gitaar) en Lorenzo Talento (Loth Mortem) (gitaar) zetten een sound neer die doet denken aan bands als Rammstein, Deathstars, Ghost, Type O Negative, Marilyn Manson en Lord Of The Lost, dus al wie het wat rauwer en steviger wil: Rublood is een aanrader!

Energieke pit zit in de electro-elementen in Black Of My Heart, terwijl beats vuil industrieel klinken en de synths knappe opbouwen kennen. De vocalen? Du brullen er rauw doorheen, afgewisseld met melodieus – ook rauw gebrachte – zanglijnen.

Het nummer duikt in de donkere aspecten van menselijke emoties en maatschappelijk verval. Het portretteert een wereld waarin idealen en principes verloren gaan, waardoor individuen zich in hun geest terugtrekken in parallelle realiteiten. Black of my Heart wil degenen die in het leven hebben geleden troosten en aanmoedigen hun energie in iets positiefs te kanaliseren, ondanks het schril contrast tussen goed en kwaad.

Black Of My Heart is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Instagram

LOVE IN CAGE
Als je de liefde vindt, stop ze dan in een kooitje? Leg de sleutel niet te ver, want op een bepaald moment worden de liefdesvleugels zo sterk dat het kooitje opengebroken wordt om de vrijheid te herwinnen. Met een prachtige bandnaam laat de coldwaveband Love In Cage hun nieuwe album Trans-Reality horen.

Een knappe negendelige plaat serveert de band uit Rouen (FR). Het is hun derde album, waarop ze enkele koude synth-electrotracks laten horen, enkele postpunkanthems en op de tweede helft ook diepe lynchiaanse dark rock

Trans-Reality is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Meidosem Records.

Facebook

ESOTERIK
Het Amerikaanse pagan synthduo Esoterik heeft deze week het nummer Mentor onthuld, van hun langverwachte ep Archetypes.

Voor deze volgende aflevering van de ep ging Esoterik het inzicht en de ervaring die de Mentor te bieden heeft onderzoeken. Verdwaal in de hypnotiserende groove, maar luister naar het advies van de mentor, want dit is het einde van het lijden. Het is een baken in de duisternis dat je roept uit de illusoire wereld van het materiële. Het is een stem die achter de onophoudelijke stroom van gedachten zit.

De mentor is één van de stijlfiguren van de ep, want die draait om personages die al eeuwenlang een rode draad door samenlevingen geweven hebben. “Het is zo’n interessant onderwerp en benadrukt echt de kracht van taal, of deze nu wordt geschreven of via mond-tot-mondreclame wordt doorgegeven. De legendes hebben een gemeenschappelijkheid die zich uitstrekt over tijd en cultuur. Voordat de wereld met elkaar werd verbonden door technologie, bevatten deze verhalen de ervaringen en wijsheid voor de komende generaties. Of ze nu doordrenkt zijn van symboliek of ritueel, de lessen zijn nog steeds doordrenkt en als ze sensationeel zijn, verzekert dat alleen maar het voortbestaan ​​na onze beperkte levensduur.”, vertellen ze daarbij.

En toch klinkt deze mentor angstaanjagend bezwerend!

Mentor is digitaal verschenen.

Facebook Instagram / Spotify

FLEISCHKRIEG
Sinds 2019 staat de Amerikaan Richard Cranor met zijn EBM-/Industrialband Fleischkrieg garant voor harde gitaren, atmosferische synths en dystopische zang.
Eve is zijn nieuwste single, die intussen de status van ‘killersingle’ verwierf.

Het is gebaseerd op de gnostische traditie waarin Adams vrouw de held is in de scheppingsmythe van Genesis – in plaats van de slechterik. Deze christelijke sekte uit de tweede eeuw vereerde Eva als een vroege incarnatie van het Goddelijke Vrouwelijke, en zonder haar moed om de ‘erfzonde’ te begaan, zouden we nog steeds gevangen zitten in een genetisch laboratorium dat bekend staat als het Hof van Eden.

Het lied wordt gezongen vanuit het gezichtspunt van Adam – hij prijst Eva omdat ze hen heeft bevrijd van de tirannie van de Elohim. Hoewel ze ‘uit de vergulde kooi worden gegooid’, vraagt ​​Adam aan Eva om ‘van de doornen ons thuis te maken’, een poëtische knipoog naar de menselijke veerkracht bij catastrofes.

De Italiaanse geleerde Mauro Biglino en zijn onderzoek naar de bijbelse apocriefen vormden de inspiratie voor de thema’s en de lyrische inhoud van het lied. Mauro vertaalde kort voor het Vaticaan, maar werd uiteindelijk ontslagen toen uit zijn gepubliceerde werken bleek dat de moderne christelijke theologie onverenigbaar was met de geschreven teksten van oude Hebreeuwse auteurs.

Heel wat inspiratie voor Cranor dus om hiermee aan de slag te gaan. In Eve laat hij een knappe electrosoundscape resoneren met industrialbeats en stevige riffs en zang.

Eve is digitaal verschenen.

Het nummer werd geproduceerd, gemixt en gemasterd door Logan Mader (Machine Head, Once Human).

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More