Home nieuws Uitheems Geduister #276

Uitheems Geduister #276

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het verschil tussen licht en donker is als de dualiteit tussen leven en dood. Wij kiezen graag voor het donkere leven, met het Uitheems Geduister als zondagse soundtrack! Deze week met nieuws van Scenius, Kill Shelter, Madil Hardis, Bestial Mouths, Astari Nite, Assassun, Propter Hoc, Elektroklänge, Avarice In Audio, Sundl, Dual Analog en Crushing State.

SCENIUS
De Britse producer Steve Whitfield (The Cure, The Mission, Yann Tiersen…) en de Franse zanger Fab Nau zijn nog steeds helemaal Scenius, hoewel ze deze keer voor een cover gingen. Hun nieuwe release I Want More is oorspronkelijk namelijk een nummer van de experimentele rockpioniers CAN, dat ze uitbrachten in 1976 op het album Flow Motion. Toen al baanbrekend, omdat ze de track een groovy disco-twist meegaven, toen het nieuwe geluid op de dansvloeren. Het was een nummer waarmee ze de Britse Top of The Pops haalden.

Scenius ging aan de slag met deze klassieker, met hun typerende mix van vintage elektronica, postpunk/darksynthpopsfeer in een moderne productie. De sfeer van de track werd knap behouden. In het originele zat al knap wat electro verwerkt. Scenius dompelde het nog wat dieper in dat badje. Minder groovy, wel meer electro!

Facebook Bandcamp  / Website

KILL SHELTER
Ze is op feestjes. Altijd graag gezien. En het blijft een graag geziene van Bauhaus op de dansvloer! Kill Shelter heeft zojuist een nieuwe video en single uitgebracht van de iconische jaren 80-klassieker She’s in Parties van Bauhaus. Riskant en gedurfd, om met zo’n klassieker aan de haal te gaan!

Maar wat klinkt ie goed! Met Marilyn Manson-achtige vocalen en een rijk gothrock arrangement, kunnen we dit tot een geslaagde ode aan Bauhaus rekenen.

De track verscheen oorspronkelijk op het Honoris III (Tribute to Bauhaus)- album van het Franse undergroundlabel Pleasures Records, naast bijdragen van Blind Delon, Chris Shape ft Su Eko (Velvet Kills), Years of Denial, Radikal Kuss, Selfishadows enz.

“Oorspronkelijk werd ik gevraagd om een ​​track bij te dragen voor de Honoris-serie op Unknown Pleasures Records. Ik heb altijd genoten van de uitgebreide versie van She’s in Parties, en ik wilde een eerbetoon brengen aan die onstuimige mix van alternatieve pop en zalige dub die ze destijds vastlegden. Er zit veel spontaniteit en improvisatie in het gitaarwerk op de cover, wat heel anders is dan mijn gebruikelijke aanpak. Het merendeel werd in slechts één take gedaan, trillend op de baslijn die Alan (Haggarty) had neergezet. Ik heb veel geleerd tijdens het proces, en die nieuw gevonden vrijheid wordt zeker meegenomen in mijn komende materiaal“, legt Kill Shelter-bezieler Pete Burns uit.

Op deze single-versie, speelde Alan ‘Lord Hagos’ Haggarty (Lodestar, Senser) mee op bas, en in de videoclip kan je de extravagante Amerikaanse dj en model MAUS (Communion After Dark) zien.

Facebook Bandcamp

MADIL HARDIS
Madil Hardis
staat bekend als een heuse dance-/electropop dame, maar kent ook wel wat van het donker etherische randje. Dat bewijst ze met vijf experimentele, dromerige nummer op haar nieuwe ep Reverie. Geïnspireerd door haar werk als filmcomponiste, laat ze 5 dromerige, episch intense nummers los. Zowel haar stem als de geluiden werden gemanipuleerd, puur vanuit haar verlangen om te blijven experimenteren.

Reverie is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

BESTIAL MOUTHS
We konden hen vorig weekend, tijdens Grauzone Festival in Den Haag nog aan het werk zien en de voorbije week kregen we daar hun nieuwe remix-lp Backbone bovenop.
Het zijn de naweeën van hun nieuwste lp R.O.T.T.(inmyskin). De verschroeiende darkwave-. Industrialtracks werden namelijk door verschillende artiesten herwerkt, met een zeer uiteenlopend resultaat van synthpopballades tot technoir-‘dansvloervernietigers op piekuren’.
Diep persoonlijke liedjes over trauma en doorzettingsvermogen werden aan flarden gescheurd en opnieuw samengevoegd tot sonisch slingerende wangedrochten of grote zaalknallers die worden achtervolgd door de herinneringen aan wat ze ooit waren.

Backbone bevat herwerkingen door Broken English Club, Actors, Rebeka Warrior, Curses, XTR Human, Modern Men, Lana Del Rabies, IV Horsemen, Crune, Orphx, GenCAB, Trace Amount, Carrellee, Daniel Myer, Maduro, Snowbeasts en Bedless Bones.

Backbone is digitaal en op cd verschenen bij Negative Gain Productions.

Facebook / Bandcamp

ASTARI NITE
Als je van een donkere alt-/darkwavesfeer houdt, is de nieuwe Astari Nite-single, Necessity Meal, een aanrader. De Amerikaanse band staat erom bekend provocatief en emotioneel rauw te zijn en duikt met deze track in het thema van persoonlijke eenzaamheid en angst.

“Met you at a club, scored designer drugs
I was careless and still grieving
Joked a bit outside, charmed on lullabies
In fact, I’m always pleasing”

Geboren uit de rauwe randen van kwetsbaarheid en de koude aanraking van maatschappelijke onverschilligheid, is Necessity Meal een strijdkreet tegen de façade van perfectie die een authentieke onderlinge verbindingen onmogelijk maakt. Het gaat over de donkere, vaak onzichtbare reis van het zoeken naar vergeving en het vinden van troost in de onverwachte vriendelijkheid van vreemden.
“Uiteindelijk kan het leven nogal rommelig zijn, en ik kan zingen als ik dat wil, op mijn eigen medelijdenfeestje!”, laat zanger Mychael weten.

Een sterk aanwezige drumslag neemt ons meteen mee, langs alarmerende synths en ijskoude woorden van Mychael. Hoewel er ook een verleidelijk kantje aan zit.

Necessity Meal is digitaal verschenen bij Negative Gain Productions.

Facebook / Bandcamp

ASSASSUN
Als een muzikale duizendpoot, heeft Alexander Leonard Donat alweer een nieuwe release klaar. Deze keer brengt hij met zijn soloproject Assassun het album Post Climax. Een verrijking voor de (Berlijnse) electroscene alweer, want in de 12 nummers weerklinkt een sublieme synthkwaliteit, met invloeden van Fad Gadget, D.A.F en misschien zelfs een beetje Jean-Michel Jarre. Ook technobeats die contrasteren met darkwavetoetsen en sci-fi-elementen die als insecten doorheen de tracks wriemelen. Een sterk instrumentaal kader, waarin de teksten knap aftekenen in hun robuuste zang.  

Post Climax is digitaal, op cd en op cassette verschenen bij Blackjack Illuminist Records.

Facebook Bandcamp

PROPTER HOC
De Britse synthwave-/darkpopartiest Propter Hoc bracht ons enkele weken terug Velvet Season, de eerste single uit zijn nieuwe album. Door beats gedreven, brengt kunstenaar/schrijver en Propter Hoc-bezieler J.A. Harrington ons nu een tweede voorsmaakje met de nieuwe dansvloerkraker (mét lyricsvideoclip) Immortelle.

Propter Hoc over de single: “Immortelle ontleent zijn titel aan de film L’Immortelle van Alain Robbe-Grillet, en verwijst naar de openingsscène uit Mina Loy’s gedicht Café du Néant, maar is ook geïnspireerd door de autofictie van auteurs als Constance de Jong, Renata Adler en Elizabeth Hardwick.”

Immortelle is digitaal verschenen en zal je ook terugvinden op het album Zodiac Carousel dat op 14 maart digitaal en fysiek uitgebracht wordt bij Cold Transmission Music. Het album kan je reeds voorbestellen.

Facebook Bandcamp

ELEKTROKLÄNGE
De Zweedse, minimalistische electropopact Elektroklänge is terug en start een nieuw, conceptueel hoofdstuk. En daar is de ep Abfahrt het begin van.

Daarvoor lieten ze geen geluid onbenut: authentieke verkeersgeluiden van Duitse snelwegen, vintage spraaksynthese dankzij de Texas Instruments Language Translator en het Chrysler Electronic Voice Alert-systeem, fluiten en vocoded zang,… En dat is nog maar enkel wat er in het optimistische nummer Abfahrt te horen valt.

In Bordcomputer maakten ze dan weer gebruik van gemoduleerde filter sweeps, scherpe baslijnen en een stuwende beat, allemaal onder leiding van de boordcomputer, uiteraard. Elektronische koortjes van vintage synth-strijkers openen het nummer Glitzerstrahl en gaan verder door het nummer, begeleid door vocoded spraaksynthese en zang. Gesynthetiseerde natuurgeluiden en fluiten kenmerken het nummer Herbstmorgen Früh Spaziergang, dat opgesplitst werd in twee delen en eindigt met een elektromüllermix van Bordcomputer.

Het is dus uitkijken naar nog meer van dit vintage Kraftwerkiaans ‘Düsseldorf-geluid’ met synthpop-signatuurstijl van Elektroklänge.

Abfahrt is digitaal verschenen bij Alfa Matrix.

Facebook / Website

AVARICE IN AUDIO
Het Australische duo Avarice In Audio is terug, met een donker martelende electro/industrial single. Met Wicked Die Alone kondigen ze de komst aan van hun volgende album Tear Heaven In Half. De single verscheen op een digitale ep, waarop we naast de originele track ook een eclectische verzameling remixen terugvinden.

Zo is er een intense metalremix van Against I, een downtempo IDM-remix van XSRY, een huiveringwekkende, bijna horrorfilmachtige remix van Angel Of Violence en een pulserende drum-‘n-bass-remix van Solid State.

Wicked Die Alone is digitaal verschenen en kondigt het album Tear Heaven In Half aan, dat dit jaar op Alfa Matrix gereleased wordt.

Facebook

SUNDL
Met gevoel voor ritme, liefde voor herhaling en een flirt met postpunk, goth, techno, house en dark wave neemt Sundl luisteraars mee naar zijn werelden van aloude drummachines, sinistere synths en duister glinsterende beelden, samples en teksten – altijd dansbaar, altijd contemplatief en zeker altijd verfrissend.

Sundl sluit de serie Die Singles af met een soundtrack voor ons hiernamaals. In Wenen maakte bezieler Christian Sundl namelijk een gothic house-remix van Gran Bankrotts postpunk-/newwavenummer Tanzbein. Die Singles van Gran Bankrott werd in december 2023 gepresenteerd als conceptalbum, tentoonstelling en vertoning in Wenen.

Tanzbein Der Remix is digitaal verschenen via Numavi Records.

Soundcloud / Facebook

DUAL ANALOG
Dual Analog de in Seattle gevestigde ’turbowave’-pionier, laat een nieuwe single horen: het beklijvende en reflecterende Long Divide.

Inhoudelijk is het een reflectie op mislukkingen en eenzaamheid. In een levendig sonisch landschap gevuld met melancholische melodieën, nodigt het nummer ons uit voor een eenzame wandeling door de desolate, postapocalyptische woestijn. We horen de traditionele instrumenten gecombineerd met moderne technologie.

“We begrijpen de kracht van muziek om luisteraars naar een nieuw rijk van bewustzijn te vervoeren. Met Long Divide hopen we je door een ritueel van de zintuigen te leiden en je mee te nemen op een reis die je perceptie van geluid zal transformeren”, laat frontman Chip Roberts weten.

Long Divide is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

CRUSHING STATE
Iets nieuws! Want Chris Ruiz (And One, Pakt) heeft een nieuw electro-, industrial-, metalproject opgericht, onder de naam Crushing State. Daarmee onderscheidt Ruiz zich toch wel enigszins van wat hij met zijn andere bands doet.

Nieuw, zeggen we, maar hij is er blijkbaar toch al sinds 1998 mee bezig. Hij maakte toen zijn eerste industrialtracks en geluidscollages en bracht ze uit op tape.
Nu, kregen – in samenwerking met Mathias Thürk (ex-MINERVE, SEADRAKE) – nieuwe ideeën en opnames vorm in de Kinskinoize Studio in Berlijn. Met drummer Vincent Viebig en gitarist Andre Feller (Dreadful Shadows, Solar Fake) is Crushing State uitgegroeid tot een volwaardige band.

De mix van electro, industrial en metal stelde de muzikanten in staat de visies van Chris tot leven te brengen, wat een passende achtergrond vormde voor zijn abstracte teksten.

En als we dit eerste nummer Surveillance beluisteren (en daarna nog een keer en nog een keer en nog eens…) kunnen we alleen maar hopen dat hier nog veel meer van volgt!

Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More