Home nieuws Uitheems Geduister #273

Uitheems Geduister #273

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het is moeilijk om pijn te vergeten, maar nog moeilijker om schoonheid te herinneren. Laat het Uitheems Geduister van deze week het sonische geheugensteuntje zijn voor donkere schoonheid, met nieuws van Assassun, Your Enemy, NNHMN, Delusive Relics, Pure Obsessions & Red Nights, Scheitan, Melts, Beardsley / Shaw, Toria & The Inconsistents en Christine Plays Viola.

ASSASSUN
De Berlijnse Alexander L. Donat laat opnieuw van zich horen, want onder zijn synthpunk alter ego Assassun, één van zijn vele projecten, liet hij zijn nieuwe track Sling Me Out op ons los.

Blaffend, ongecompliceerd krijgen we een synthpunk-/industrial-/darkwavetrack over het zich niet welkom voelen op een locatie die eigenlijk comfort en veiligheid zou moeten bieden. Kil en hard minimalistisch, hoewel er ergens zelfs een synth-accordeon-soundscape-je leek op te duiken.

“Als je aan de genade van iemand anders bent overgeleverd en niet aan een conflict kunt ontsnappen, voelt je lichaam misschien als een kooi. Terwijl je geest schreeuwt, op zoek naar een uitweg uit een hopeloos verloren omstandigheid, zijn er enkele tentakelachtige krachten die je tegenhouden en je terug in de confrontatie meeslepen. Soms ben ik jaloers op kinderen die simpelweg besluiten een situatie te verlaten die ze niet leuk vinden, zonder naar een excuus of de juiste woorden te zoeken. Veel conventies in de samenleving helpen ons een beschaafd leven te leiden, maar tegelijkertijd kan de druk om aan de verwachtingen van anderen te voldoen – en niet zelden aan twijfelachtige normen – tot een burn-out leiden. Deelnemen aan het sociale leven is van levensbelang, maar gaat gepaard met onvermijdelijke uitdagingen, misverstanden en tegenslagen. Het is een voortdurend proces van het opnieuw evalueren van jezelf en alles om je heen. Sling Me Out was het eerste nummer dat ik schreef tijdens de opnamesessies van Post-Climax. Het is een soort poort tussen de nieuwe lp en het voorgaande album. Als een echo van de klassieke Assassun die al ergens anders is…,” licht Donat toe.

Sling Me Out is digitaal verschenen en  – na CPR een tweede teaser van Assassuns’ aankomende lp Post-Climax, die op 16/2 verschijnt bij Blackjack Illuminist Records.

Facebook Bandcamp / Soundcloud

YOUR ENEMY
Wie zei dat donkere EBM/Industrial niet sexy en fel kon zijn!? Het Zweedse duo Calle Nilsson en Viva Petersdotter bewijzen het tegendeel onder hun muzikale alter ego Your Enemy.

In een mix van  van darkwave, EBM en industrial, brengen ze hun tracks zonder enig compromis. Met hun harde en brute baslijnen veroveren ze de electroscene aanstekelijk. Hun debuutsingle – tevens de titeltrack van hun pas verschenen album – Broken Toys werd meteen goed ontvangen, net als opvolger I Am the Surprise.

In tien nummers krijgen we de donkerste kantjes van de scene te horen. Viva’s spookachtige fluisterstem, die samensmelt met Carls boeiende drumbeats en baslijnen, vormt de basis van hun muziek. Als een sexy klap in je gezicht.

Broken Toys is digitaal verschenen.

Facebook

NNHMN
We zagen het duo eindelijk live vorige zomer op de Batcave Stage op W-festival en blijven betoverd door hun beklijvende sound van beats en ijle vocalen. NNHMN (NoNHuMaN) doet het nog steeds en deze keer met een nieuwe videoclip bij hun nummer Gloomy Heart. De Berlijnse darkwavers schuwen ook nu weer de fijnste technobeats niet in hun donkere dancetrack. Het nummer verscheen op hun album Circle Of Doom (juni 2023) en krijgt er nu mystiek donkere beelden bij in deze clip.

Circle Of Doom is digitaal, op cd en op vinyl verschenen op 1 juni 2023

Facebook / Bandcamp

DELUSIVE RELICS
Een ring van een fee wordt deze week aangeleverd door het electroduo Delusive Relics, dat in 2019 nog genomineerd werd voor de New England Music Award als beste Britse band.

Zo’n sprookjesring is uiteraard geen groot waardevol glanzend exmplaar dat in kluizen bewaard wordt, maar met hun nieuwe single Fairy Ring verwijst het tweetal naar het natuurlijk verschijnsel van paddenstoelen of andere schimmels die in boog- of cirkelvorm in grasvelden groeien. Feeënringen kunnen in grootte variëren, sommige hebben een diameter van slechts een paar meter en andere kunnen wel 15 meter of meer reiken.

“Dance
Watch the spores and breath ‘em in
Open doors and
Let’s begin”

Door de geschiedenis heen duiken sprookjesringen op in folklore en mythen. Zo geloofde men dat sprookjesringen werden gecreëerd door dansende feeën tijdens de nacht. Ze worden vaak bijgelovig in verband gebracht met magische of bovennatuurlijke gebeurtenissen.
De sfeer van legendarische mythes zit dan ook verweven in de synthpop-/ industrial-/ EBM-en electrorocksound van deze nieuwe Delusive Relics – track. Met mystiek verleidelijke vocalen die doorheen wervelende electro zweven…

Fairy Ring is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS
De nieuwe release die Philippe Deschemin met zijn darkwave/ synthpopproject Pure Obsessions & Red Nights loslaat, maakt geen deel uit van de Night Trilogy, maar kan gezien worden als een spin-off van de avonturen van Mr Strangler. De ep  She Knows Me laat vier nummers horen in een fusie van darkwave en synthpop, met disco-grooves en gothic-vibes.

Deschemin legt uit: “Ik ben blij om mijn nieuwe EP met jullie te delen. Ik heb typische jaren 80-apparatuur gebruikt om deze vier nummers te produceren, zoals de iconische LinnDrum die door zoveel geweldige artiesten wordt gebruikt. Van Michael Jackson tot Phil Collins en Depeche Mode, Tears for Fears, Killing Joke… Ik wilde dichter bij de jaren 80-vibes en -grooves komen, waar ik van hou.”
Knap hoe te horen hoe hij disco knap combineert met darkwave. Een erg dansbare ep, met haakse twists, werd deze!

She Knows Me is digitaal verschenen.Facebook Spotify Bandcamp

SCHEITAN
Believe is het derde nummer dat de Zweedse gothic-/rock-/metalband Scheitan laat horen als voorsmaakje van hun aankomende album.
De single is geïnspireerd op het levendige tempo en de groove van Ghost’s My Little Sunshine. Ze laten de luisteraars heel wat keuze om de tekst te interpreteren, want dat kan je op verschillende manieren: Aan de ene kant lijkt het over een persoonlijk geloof te gaan, maar het weerspiegelt ook een breder, collectief geloofssysteem dat in schril contrast staat met de mondiale realiteit van conflict en onenigheid. Deze dualiteit in interpretatie nodigt luisteraars uit om na te denken over de diepere betekenissen en implicaties van geloof en geloof in de context van vandaag.

“And I believe in fires
And I believe in the end of time
For every morning I await no sun
I just leave it to die”

Een prachtig, duister romantisch klaaglied…

Believe is digitaal verschenen. Het album Songs for the Gothic People is gepland voor release in mei 2024 door het Griekse onafhankelijke label The Circle Music en kan je nu reeds voorbestellen.

Facebook / Socials

MELTS
Het Ierse viertal Melts laat nieuw werk vanuit Dublin schreeuwen, want hun nieuwe plaat verschijnt binnenkort! We krijgen al een voorproefje van hun electro-/krautrock-/ psychrocksound met een eerste nummer daaruit.
Figment laat alvast hun turbulent elektronische psychrocksound horen, met bulldozerend motorische synthlijnen, dicht gelaagde gitaren, oerpercussie en de psychozang van frontman Eoin Kenny.

Figment is digitaal verschenen. Het tweede Melts-studio-album Field Theory verschijnt op 12 april op Fuzz Club en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp / Website

BEARDSLEY / SHAW
Als twee topgitaristen hun krachten bundelen, kan je een monstertrack verwachten. En ze voldoen aan onze verwachtingen! Danny Beardsley (The Parallax Method) en Richard Shaw (ex- Cradle of Filth) brachten voor de eerste keer samen een single uit.

De gitaarmeesters ontmoetten elkaar vele jaren geleden voor het eerst. Danny als leadgitarist en songwriter voor Isolysis en Richard als leadgitarist en songwriter voor NG26. Toen Beardsley Isolysis verliet en Emperor Chung oprichtte, vroeg hij Shaw om mee te doen als mede-leadgitarist. Toen Emperor Chung definitief stopte, sloot Richard zich van 2014 tot 2022 aan bij Cradle Of Filth als hun leadgitarist. Beardsley vormde vervolgens met succes het instrumentale progrocktrio The Parallax Method.

In 2023 stelde Danny Rich voor om samen een nummer te schrijven, dat zou afwijken van hun andere projecten. Shaw merkt op: “Nadat ik Cradle of Filth had verlaten, wilde ik mezelf op iets anders storten. Ik miste het schrijven en deze single gaf me de kans om mijn creativiteit te kanaliseren.” Beardsley merkt ook op: “Het kunnen schrijven met Rich is een heel leuk project geweest waarbij ik me meer op de zang heb kunnen concentreren, wat anders is dan mijn solowerk en The Parallax Method. Het toevoegen van zang aan de compositie van Rich was erg leuk; die jongen weet hoe hij een dreunende riff moet schrijven. Het nummer is een prachtige pittige, gruizige, anthemische alt-rocktrack die al wordt omschreven als ‘Alice in Chains en Thin Lizzy in een bargevecht met Alter Bridge.”

Een refrein om mee te zingen, hartverscheurende riffs… Het getalenteerde vriendenduo Beardsley / Shaw laat met No God Of Mine heerlijke metal horen.

Beardsley / Shaw

TORIA & THE INCONSISTENTS
Een nieuw project, maar niet volledig onbekend, want Toria & The Inconsistents blijkt een nieuwe samenwerking te zijn tussen punk poëet/ spoken words artieste Toria Garbutt en de Brit Barry Snaith. Schrijver, componist en producer uit Manchester, die we kennen van o.a. The Inconsistent Jukebox (a.k.a. TIJ) en M1NK.

Binnenkort verschijnt hun eerste ep met demo’s en daaruit krijgen we alvast Hot Plastic Moon te horen. Een demo, in rauw, ongepolijste staat, maar aangezien het hier om een energieke postpunktrack gaat, horen we die zo het liefst… !

Hot Plastic Moon kan je online beluisteren. The Demo Tapes verschijnt op 21/2 digitaal en op vinyl bij Seja Records en kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp

CHRISTINE PLAYS VIOLA

De postpunk-/ gothic-/ darkwaveband Christine Plays Viola bracht deze week hun nieuwe videosingle Jackie’s Curse uit!

“I hope one day in your slumber
Their blind illusions
can take revenge on you
Memories in deconstruction
You exist nowhere
may hell stand by me
I’m affected by Jackie’s curse”

Een vrij brutale track, waarbij de gitaren lekker diep doorrazen, onder grimmige vocalen, verlicht door een hoopgevend intermezzo met hoog zuivere zang, waarbij de drums heerlijk roffelen, waarna een psychotische hel lijkt los te barsten.

Jackie’s Curse is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More