Home nieuws Uitheems Geduister #264

Uitheems Geduister #264

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Tijdelijke wapenstilstanden kondigen even rust aan, maar geen eind… Wat volgen zal, weet niemand. Behalve dat het eigenlijk toch niet veel goeds aankondigt. Laat het Uitheems Geduister van deze week eentje vol troost en hoop zijn, in maatschappelijk dystopische scenario’s. Met nieuws van Sun’s Spectrum, The Noise In Silence, Japan Review, Total Chroma, Spiryt, No Answer, Stridulum en Huir.

SUN’S SPECTRUM
Sun’s Spectrum
is het Italiaanse synthwaveproject van Livio Caenazzo (gitaar, zang) en Daniele Iannacone (keys, programmering). Ze combineren darkwave-elementen met reverb, industrial en Detroit-techno. Vervormde synthesizers, melancholische melodieën en diepe technobeats injecteren een dosis duisternis in hun pakkende tracks.

Na enkele ep’s, singles en een album, heeft het duo zijn nieuwe album The Silence After The Fall klaar – een samensmelting van synthwave, techno, new wave en industrial. Met deze formule wijken ze af van de clichés van het genre. Een moedige keuze om op zoek te gaan naar een nieuw en fris geluid. Hoe dat uitdraaide? Wat ons betreft mogen ze op dit elan verdergaan! Donker dystopisch, met frisse techno-elementen en badend in industrialsfeer. Ideaal voor de dansvloer!

The Silence After The Fall is digitaal en op cd uit op Cold Transmission Music.

Facebook / Bandcamp

THE NOISE IN SILENCE
We zijn allemaal mensen. Maar het Deense The Noise In Silence komt toch steeds weer met iets buitenaards af. Zo is hun nieuwe album We Are All People een reis door klank en meditatie. Een combinatie van gesproken woorden en industriële kunstruis die zowel de ether als je geest vervormt.

Daarvoor werkten Magnus Karmark en Kim Holm samen met verhalenvertellers en muzikanten uit verschillende continenten (Italië, Frankrijk, Japan, de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Zuid-Korea, België, China en Oekraïne). Ondergedompeld in donkere industriële soundscapes met ritmes die in een verontrustend geluidstapijt drijven, spreken de authentieke stemmen zich in hun eigen taal uit over cruciale kwesties in hun leven waarbij ze liefde, pijn, woede, hoop en wanhoop overbrengen. Ze brengen heel verschillende verhalen tot uitdrukking, maar komen ook samen als een weerspiegeling van de wereld. Geen van hen kende echter het volledige plaatje – zoals vaak het geval is in het menselijk leven.

De visie van het werk is om te laten zien dat mensen kunnen samenwerken over fysieke en waargenomen grenzen heen, zonder het volledige plaatje te kennen. Wij verschillen niet zoveel van elkaar. Wij zijn allemaal mensen…

We Are All People is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

JAPAN REVIEW
We maakten al kennis met Japan Review toen hun eerste album verscheen. Het shoegazeduo uit Glasgow heeft intussen ook nummer twee klaar. The Slow Down laat 10 betoverende nummers horen. Een sterke focus op elektronica, in shoegaze- en drampopstijl. Hypnotisch en emotioneel rake tracks met een tikkeltje nostalgie, die fans van The Broadcast, Notwist, Beach House, Hood of The Microphones ook zeker zullen appreciëren.  

The Slow Down is digitaal, op cd en op cassette verschenen bij  Blackjack Illuminist Records.

Facebook / Bandcamp

TOTAL CHROMA
IJzige zoenen krijgen we van Total Chroma die zojuist hun nieuwe plaat Lapland onthulden. Uit de bevroren uitgestrektheid van het Noorden komt het project met een album dat tevens een verkenning is van de Canadese synthpunkbezieler Isku Katerwols Sami-afkomst.

Voor degenen die er niet bekend mee zijn: de Sami zijn de inheemse bewoners van het Noordpoolgebied. Een volk wiens lied al millennia lang over de ijzige vlaktes, fjorden en toendra’s van Scandinavië en Rusland weergalmt, met een geschiedenis als de labyrintische bossen van het Noorden: zowel rijk als schaduwrijk.

Bij elke noot duikt Katerwol dieper en naarmate hij afdaalt, wordt het verhaal steeds somberder. We worden meegevoerd langs de uitroeiing van de cultuur van een volk, maar ook langs een weerspiegeling van Katerwols eigen metamorfose.

Sonisch gezien is het auditieve palet van Lapland rijk, gekleurd met de gruizige tinten van postpunk, de elektrische levendigheid van synthpop, de pulserende ritmes van EBM en de melancholische ondertonen van minimal wave. Als een chemicus liet Katerwol zowel de ijzige uitgestrektheid van het noorden als de warmte van menselijke emoties versmelten in elk nummer.

Lapland is digitaal en op vinyl verschenen via Negative Gain Records.

Facebook / Bandcamp

SPIRYT / NO ANSWER
Toulon (F) kleurt opnieuw wat donkerder, want J Luc Crouchet van het Franse project Spiryt dook het verleden in en liet een nummer op de wereld los, dat al enkele jaren oud is. Am I Getting Crazy is er eentje van zijn eerste band No Answer, waarin hij de gitaar en zang voor zijn rekening nam. De band bestond tien jaar, maar stopte in 1996.

Volledig in de lijn van de titel krijgen we een donker dystopische track te horen, die een bepaalde chaos in een psychedelisch duistere sound neerzet.

Am I Getting Crazy is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

STRIDULUM
In 2019 richtten de Poolse Marita Volodina (stem/woorden) en Arkadiy Berg (alle instrumenten) hun darkwave-/ synthwaveproject Stridulum op.

Hun tweede album Paradigm is een nieuw hoofdstuk in hun geschiedenis. Het is een album dat nog steeds perfect in de darkwaveniche past en toch een enorm radiopotentieel heeft. Waanzinnig pakkende nummers.
Paradigm laat een streng harde instrumentatie horen, met ijle gezangen die alles in mystiek onderdompelen. Melancholisch en minimalistisch maar nooit eentonig  In contrast met de muzikale kilte staat de zeer emotionele en expressieve zang van Volodina, waarin thema’s als wanhoop, verlangen, verlies en transformatie centraal staan.

Voor fans van Linea Aspera, Hante., Minuit Machine, Selofan, Kaelan Mikla, Boy Harsher… maar met een emotionele en melodieuze twist.

Paradigm is digitaal en op cd verschenen bij Manic Depression Records.

Facebook / Bandcamp

HUIR
Iets nieuws uit Spanje, want daar brengt Huir een eerste single uit. Het donkere synthduo uit Barcelona laat Vital horen.

Het nummer gaat over je sterk voelen en niet de behoefte, maar het vermogen hebben om je af te wenden van dingen of mensen die ons aantrekken, maar waarvan we aan de andere kant weten dat ze niet goed voor ons zijn. “Geniet van het leven, kijk met een glimlach naar de zonsopgang of zonsondergang, leef in het donker maar wees vitaal”, geven Ana Of The Head en David Solazo mee.

Met deze digitaal verschenen single kwamen ze bij het Duitse label Cold Transmission Music terecht, waarbij ze begin 2024 ook hun debuutep Triumphal Arch Lovers zullen uitbrengen.

Hun talent werd niet enkel door het label opgemerkt, maar ook door de legendarische Chameleons die hen meenemen als voorprogramma tijdens hun shows in december in Madrid en Barcelona.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More