Home nieuws Uitheems Geduister #217

Uitheems Geduister #217

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Bijlange nog niet uitgefeest en deze week met belletjes, een gouden strikje en een elfenknipoog: het Uitheems Geduister! Met nieuws van Hiemis, Sluk Motoren, Dargor, New Zero God, Grey Lips, Nyte Skye en Iwan Lovynsky & KingSMarine.

HIEMIS
Yggdrasil, de boom des levens of het as van het universum. Volgens de Noorse mythologie houden zijn wortels en takken de verschillende negen werelden met hun eigenaardigheden bij elkaar. En die negen werelden werden klank gegeven door de band Hiemis, het project van de Spaanse Juan Carlos Toledo . De teksten zijn gebaseerd op Völuspá (The Seer’s Prophecy), een van de belangrijkste gedichten in de Noorse mythologie waarin de schepping van het universum wordt uitgelegd, samen met zijn goden en zijn eigen vernietiging.

Mystiek enge dark ambient in donkere omgevingen vol nuances en sprankeling in een minimal sound. Zo eentje waar het voor vlederachtigen fijn vertoeven is…

Yggdrasil is digitaal en op cd verschenen bij Noctivagant.

Facebook

SLUK MOTOREN
Drie nieuwe meesterlijke stukken krijgen we van Sluk Motoren, op hun ep l’Espace. Achter het project zitten Kim Holm en Magnus Karmark, die verantwoordelijk zijn voor het geluid van hun muziek. Deze keer namen ze poëte Antonella Eye Porcelluzzi bij de hand voor tekst en vocals.

Rauwe, eerlijke darkhouse/ darktechno, met krachtig Frans gesproken woorden van Porcelluzzi. Iedere keer dat we herbeluisteren, merken we nieuwe details op tussen de vervormde beats.
Duik in een bestaan, waar zowel geluid, als het ontbreken daarvan, opgaan in een groter geheel. L’Espace.

L’Espace is digitaal verschenen.

Facebook  / Bandcamp

DARGOR
Dargor
is een melodieuze black metalband uit Krosno (Polen). Ze brachten hun debuutalbum Ascend To Infinity uit, dat melodieuze black/death metal combineert met doom- en gothicelementen. In de 11 tracks horen we atmosferische en melodieuze gitaren en keys met agressieve zang en intense drumlijnen. De zwaarte en agressie balanceren met melancholie en donkere sfeer. De teksten zijn vooral gericht op de zinloosheid van ons bestaan, ongrijpbare perceptie van het leven en negatieve emoties.

Het album is digitaal beschikbaar en verschijnt op 1/2 ook op cd bij het label Meuse Music Records. Voorbestellen kan reeds. Een aanrader voor fans van Dimmu Borgir, Dark Funeral, Keep of Kalessin en Dissection.

Facebook / Bandcamp

NEW ZERO GOD
De Griekse gothrock-/postpunkband New Zero God werd in 2006 opgericht door zanger Mike Pougounas. Ze onthullen hun nieuwe single The Snow Queen Is Coming.

Footprints on the snow
The Lady in a white fur coat is coming for your soul
The Snow Queen is Coming
Don’t let her kiss you twice
One kiss will make you numb
And one will close your eyes

The Snow Queen Is Coming is de eerste release sinds 2019 toen de band hun vierde album Circus of Tortured Melodies uitbracht en zal digitaal verschijnen beschikbaar zijn op

Website / Bandcamp / Facebook

GREY LIPS
De alternatieve rock-/ cold postpunk-/ industrial duo Grey Lips gooit de maskers af met hun eerste volledige album Masquerade.

De heren Perrine Berger (Adieu Gary Cooper, Perrine 3000…) en Matthieu Hardouin (Zatokrev, Impure Wilhelmina, Fallan, Hateful Monday, Orchestre tout puissant Marcel Duchamps…) brengen van in hun begin een soort intense coldpunkwavesound voor.

Twee Zwitsers uit Genève. De stad van vredesverdragen, van communicatie tussen volkeren, van grote internationale instanties. Genève is ook een stad van bankiers, goederenhandelaren en belastingplichtigen.

Er is een alternatieve scene in Genève die zijn weg vindt tussen vuil geld, corrupte idealen en de gewoonten van het comfort van de westerse wereld. Grey Lips creëert zijn liedjes als puzzelstukjes, om de chaos, pijn en misverstanden te begrijpen die deel uitmaken van het dagelijks leven van steeds meer bevoorrechten van deze wereld.

In hun nummers verklankt dit zich met nagalm, bezwerende beschuldigingen en frigide toonladders.

Masquerade is digitaal en op vinyl verschenen bij de labels Fer de Lance Records en Urgence Disks.

Bandcamp / Facebook

NYTE SKYE
Nyte Skye
is het project van zanger/gitarist Nyles Lannon (die we ook kennen van de shoegazers Film School) en zijn tienerzoon Skye op drums. Het newwave-/dreampopduo uit San Fransisco (U.S.A.) brengt binnenkort hun debuutalbum Vanishing uit en liet daar Take Me Up Again als voorsmaakje uit horen.

“Ik schreef dit toen de dingen nogal somber waren en iedereen zich isoleerde. Het voelde alsof alles wat we hadden onze familie was en we elkaar op de been moesten houden”, zegt Nyles. Het nummer klinkt opgewekt en springerig. “Ik wilde dat het zou werken als een soort tijdcapsule. Wat was het vreemd om op roadtrip te gaan terwijl iedereen die we tegenkwamen afstandelijk, gemaskerd en een beetje bang was. Ik wist dat deze tijd uiteindelijk voorbij zou gaan en hoe vreemd het allemaal zou lijken in de achteruitkijkspiegel. Terwijl het leven weer ons nieuwe normaal aanneemt, merk ik dat ik die momenten samen mis.”

Skye was pas 12 bij het opnemen van het album Vanishing. Het debuut verschijnt op 10/1 bij Sonic Ritual en kan je reeds voorbestellen.

Website / Facebook

IWAN LOVYNSKY & KINGSMARINE
De kersteditie afsluiten met liefdadigheid, is altijd passend. En zeker als het om het mooie initiatief Electronic Resistance gaat van Side-Line. Ze slaan de brug tussen de twee eerder Electronic Resistance – compilaties, met de single Ukrania van Iwan Lovynsky & KingSMarine.

Naast de originele track, krijgen we ook 4 remixen van Aesthetische, Acylum, Kant Kino en Cubic te horen.

Side-Line-compiler Bernard Van Isacker legt uit: “Dit nummer legt perfect uit wat de mensen in Oekraïne doormaken, hun angsten, hun woede. Dit is Oekraïne zoals mensen het vandaag beleven. Je zou het een volkslied kunnen noemen dat de andere 4 remixers hebben gepersonaliseerd.”

Ukrania is digitaal verkrijgbaar.

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More