Home nieuws Uitheems Geduister #215 

Uitheems Geduister #215 

by Nel Mertens
Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Elk van ons zou de verandering moeten zijn, die we willen zien in de wereld… wordt sterk. Wordt donker. Met het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Frau Fleischer, Neon Funeral, The Hate Club, Nature Of Wires, Jay Taylor, Derision Cult, Unitcode:Machine, Memoria en NNHMN.

FRAU FLEISCHER
De gezapigheid waar we ons af en toe stoorden, liet de industrialmetalformatie Frau Fleischer ondertussen achterwege. En dat levert een rijpere metalsound op in hun nieuwste nummer Out Of Control.

Out of control, losing your mind
Stick to the dance-floor until you die
As the lights turn you blind
You move your body no time to cry

We horen een vrij klassiek metalrefrein qua zang en riffs, onder een bonkend drumwerk dat het hele nummer door gaat. Daarnaast is er ook de synthlijn op de achtergrond en nog meer naar achter de industrialelementen.

Facebook Website / Bandcamp

NEON FUNERAL
De hardcore darkwaveband Neon Funeral bracht even geleden al hun nieuwe nummer A Void uit, dat we hier nog niet in de schijnwerpers gezet hebben. Onterecht, want in een duistere track over het ontsnappen aan een leven vol drugs en maatschappelijke druk en het vermijden om er over te moeten praten. A Void gaat over iemand die wordt gemarteld door zijn verslavingen en demonen en dat duivelse zien we ook terug in de bijhorende videoclip, waarin er buiten, in de echte wereld verdacht dreigende, zwartgemaskerde figuren hem opwachten.
De video roept vragen op over maatschappelijke druk (alsof de maatschappij een sekte-leven begint te leiden) en over het niet kunnen ontsnappen aan de geest en de donkere paden van het leven.

De hardcore vocals, gecombineerd met de knappe synths, gelaagde gitaarlijnen en aandrijvend basspel maken Neon Funeral tot wie ze zijn: een band die zich op hun manier weet te onderscheiden in de grote darwavescene.

A Void is digitaal verschenen bij Cleopatra Records.

Facebook / Bandcamp

THE HATE CLUB
De darkmetalartiest Alex Poe uit Oekraïne, die uitweek naar de VS, liet met zijn band The Hate Club net een intense videoclip los bij zijn single Burn In Hell. Met een combinatie van felle animaties, levendige verhalen en brute metalriffs te combineren, toont Burn In Hell het talent van de man op visueel en auditief vlak.

De confrontatie met een aanval en bloedbad van een buitenlandse strijdmacht, maakte hem sonisch nog krachtiger, gedreven door angst en woede: “Headbangen is verboden, metal is verboden, mensen zijn tot slaaf gemaakt. Dingen moeten veranderen…”

Met Burn In Hell maakt de band alvast een krachtig statement binnen de nieuwe generatie metal.

Website / Facebook

NATURE OF WIRES & JAY TAYLOR
Producer Gary Watts van Nature Of Wires ging deze keer opnieuw een erg interessante samenwerking aan. We krijgen nl. opkomend talent Jay Taylor (j:dead) te horen in hun nieuwe track Thrive.

De heren ‘ontmoetten’ elkaar voor het eerst toen Gary een SubmitHub-recensent was. Gary werd meteen fan van de ebm-/industrial-stijl van j:dead en was opgetogen toen Jay hem uitnodigde om een ​​remix van Afraid te maken voor de fysieke release van zijn ep Vision of Time (2022).
Enkele maanden later kwamen ze samen om te werken aan een nieuw nummer. Gary creëerde een structuur van een nummer, Jay voegde zijn kenmerkende kenmerkende zang toe en Gary werkte het af tot een voltooide versie.

Door deze nieuwe samenwerking creëerde het paar een donkere, baszware en agressieve track, gevuld met vocale en instrumentale hooks. Thrive gaat over de sleur van alledag. De wanhoop die dat met zich meebrengt komt knap tot uiting in de rauwe emotie van de zang van j:dead, hoewel we deze graag het hele nummer door hadden gehoord.

Thrive is digitaal verschenen.

Nature of Wires / Jay Taylor

DERISION CULT
Na enkele goed onthaalde singles, is Derision Cult (U.S.A.) terug met enkele special guests zoals Cyanotic Mass Communication, Chris Connelly, Reeves Gabrels en Justin K Broadrick op hun nieuwe ep Mercenary Notes Pt. 1. En dat levert een goeie mix aan industrial, rock en metal op!

Dave McAnally laat die mix te allen tijde koud en zwaar klinken. In de acht track zit veel variatie, hoewel de industrialelementen en de ruwheid in elk van hen sterk verankerd zitten. Een ep die zeker een aanrader is!

De ep Mercenary Notes Pt. 1. is digitaal en op cd vershenen via Glitch Mode Recordings.

Facebook Bandcamp

UNITCODE:MACHINE
De Amerikaanse electro-/ industrialband  Unitcode:Machine – geesteskind van Eric Kristoffer – produceert sinds 2000 emotioneel meeslepende muziek in een blend van EBM, industrial en synthpop. In hun 22 jaar brachten ze o.a. hun legendarische album Tyranny uit (2019), dat nu – na een grondige remastering – opnieuw uitgebracht wordt. Een klassieke sound van industrial en EBM, met een modern hoekje!

Tyranny is een flagrant politiek album dat raakt aan wapengeweld, politieke corruptie en het gebrek aan geestelijke gezondheidszorg. Thema die brandend actueel blijven…

Tyranny is digitaal en op cd verschenen via codeviolationmedia.

Facebook Bandcamp

MEMORIA
Memoria
is het solo darkwave-/ postpunkproject van Tess de la Cour. De Zweedse darkwavekoningin schenkt ons een derde single uit haar aankomende tweede album From The Bones. Canary is een nummer over oorlog, dood, vlucht en moeilijke beslissingen. De mens is slecht, maar het is nog niet voorbij. Het is tijd om te ontwaken!

Meer dan 5 tinten zwart en duisternis, krijgen we te horen, in een rijk gevuld klankenpallet van gelaagde synths en gitaarlijnen, een stuwend ritme, overgoten met de betoverende stem van Miss de la Cour.

Canary is digitaal verschenen.

Bandcamp

NNHMN
Er zijn in ons donkere wereldje best wel wat iconen en Siouxsie And The Banshees vallen daar zeker onder. Het Berlijnse duo van NNHMN doopte het Siouxsie-nummer Arabian Knights om tot een eigen herinterpretatie, die ze Arabische Ritter noemen.
In een koud, erg dansbaar electro-jasje, met ijzige vocalen en in Berlijnse mist, klinkt dit helemaal anders, maar knap!

Arabische Ritter is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More