Home Grensverleggers Uitheems Geduister #21

Uitheems Geduister #21

by Nel Mertens

Er bestaat altijd zoiets als de tussenstap, de Socratische tussenstap van de gedachte die je emoties reguleert. Bij deze mag je dat knopje alvast even uitschakelen, want hier volgen enkele zwarte muziekparels die je donkerste, misschien wel mooiste emoties kunnen beroeren. Voilà, bij deze de wekelijkse intrusie van duistere aard met Uitheems Geduister van Missing, Shâarghot, Dark Side Eons, Kadeadkas, Larry Ratso Sloman & Nick Cave, The Pool Of Tears, Near Earth Orbit en Holygram!

MISSING
De gothrock/postbunkband uit de Verenigde Staten Missing bracht deze week een videoclip bij hun nummer Nonplussed uit (hun tweede single, na Black Houses dat in januari verscheen). De clip is opgebouwd rond het knappe artwork van DJ De’Ath, met als hoofdpersonage, u raadt het nooit: een zwarte kraai. Prachtig, dat wel. Origineel zijn deze mannen niet, noch qua beeld (kraaien, vleermuizen, de maan,… we have seen it all before), noch qua sound, maar wel goed!

Echt lang zijn ze nog niet bezig. Tot stand gekomen in de donkerste hoeken en meest desolate kamers van New Orleans en omstreken maken ze muziek voor de eenzamen en de gepijnigden. Sinds 2016 spelen ze regelmatig live in de States en het pas verschenen album The Miserablist is hun debuut.

Het volledige album The Miserablist is sinds 8 februari digitaal te vinden op Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

SHÂARGHOT
Jaaaa! Je moet het al enkele weken lezen, maar het is eindelijk zo ver: Shâarghots nieuwe album The Advent of Shadows is er sinds 8 februari. Maar dat lieten ze niet los voordat ze ons nog een laatste teaser bezorgden, natuurlijk: Extract #8 – K.M.B. is volgens ons de hardste, meest meedogenloze tot hier toe. En nu… eindelijk op naar de winkel om deze in huis te halen!

Je kan hem alvast ook online beluisteren via Spotify.

Facebook / Soundcloud / Bandcamp / Twitter

DARK SIDE EONS
Van het Poolse darkwave/elektro/industrialduo Dark Side Eons kregen we een eerste preview te horen van hun aankomende, tweede album Resonance.

De wereld is geen veld vol bloemen en iedereen ervaart dat waar het licht bestaat er ook duisternis is. Morph (aka Leszek Trzaska) en Moonskin (aka Kate Trzaska) schreven voor Resonance twaalf energieke songs die het gevoel van een reis door de eindeloze diepte van de menselijke ziel meedragen. Ieder nummer vertelt hiermee een eigen verhaal, elk voorzien van het Dark  Side Eons-geluid.

Het album verschijnt op 29 maart bij het label Dark Tunes, maar je kan het via deze link al bestellen.

Facebook / Bandcamp

KADEADKASIn de lente komt het debuutalbum HalluciNation van de Duitse band Kadeadkas er (onder de vleugels van het label Young & Cold Records)! Wij leerden hen vorig jaar in juni op ‘Festival Im Cage’ in Keulen kennen en hun attitude en sound beviel ons meteen. Voor wie hen nog niet kent: vier mannen, geflankeerd door charismatische en gepassioneerde zangeres Katy, brengen een rauw en klinisch postpunkgeluid van de vroege jaren tachtig, vermengd met warme trippy-elementen van de psychedelische jaren 60 en liften dit met de spirit en energie van de punkbeweging.

Om hen live aan het werk te zien, hoef je niet lang te wachten, want op 22/2 staan ze op de planken van Club B52 in Eernegem.

Facebook

LARRY RATSO SLOMAN

Larry Ratso Sloman in Uitheems Geduister is misschien ietwat vreemd, maar toch wel de moeite, want deze grote – ondertussen 70-jarige – meneer brengt binnenkort zijn nieuwe album Stubborn Heart uitDe eerste single kregen we al te horen en is meteen een treffer, want die andere grote meneer Nick Cave leende zijn stem voor het prachtige nummer Our Lady of Light: een nummer dat orkestraal warm is, rustig, dromerig, backing-vocals met een jaren vijftig-sound, met een streepje van Nick Cave’s stijl. Het nummer vertelt het verhaal van een spirituele vrouw op een huwelijksfeest.

Het album komt uit op 5 april en zal digitaal verkrijgbaar zijn, op cd en in gelimiteerde exemplaren op champagnekleurige vinyl (bij het label Lucky Number Music).

Facebook / Spotify / Bandcamp

THE POOL OF TEARS
De Nederlandse one man- band Pool Of Tears van Gene Teysse brengt instrumentale shoegaze. De man haalt zijn inspiratie bij shoegaze-/ postrock- en coldwavebands uit de jaren ’90 – ’00, zoals  Slowdive, My Bloody Valentine, Mogwai, Chapterhouse, Ellysgarden & The Last Days. Ook Lewis Carolls’ Alice in Wonderland is duidelijk een inspiratiebron, gezien de bandnaam en de titel van de single. Hij is volop zijn debuutalbum Sleepless aan het afwerken en liet ons daarbij al even proeven met de tweede single Lost In Wonderland: zweverig, maar zwaar verstoord door noisy sounds heeft dit vijvertje alvast een lekker experimentele bijklank !

De single is ook digitaal te koop, op cd of 7” vinyl via Bandcamp.

Op 12/4 kan je hem live aan het werk zien in club B52 in Eernegem.

Facebook / Website / Bandcamp

NEAR EARTH ORBIT

Een nieuwe single van de Duitse gothrockband Near Earth Orbit (aka NEO), naar aanleiding van hun aankomende album Artifical Intelligence, toont nog maar eens hoe experimenteel en apocalyptisch het project van Artaud Seth, Ashley Dayour en Jawa klinkt.

De heren willen ons met Artificial Intelligence even meenemen naar 2031, waar A.I. een deel van het dagelijkse leven is. Artificiële intelligentie als kracht of als ondergang? Die verschillende invalshoeken zullen belicht worden in hun album dat er aan komt op 15 maart bij het label Solar Lodge.

Hun nieuwe single Neuromancer klinkt erg stevig. Met een industrieel tintje in de vocals en de rechtdoorzee ritmes krijgt het bijna iets militaristisch. Een andere stijl dan de vorige singles die we van het album reeds te horen kregen, maar volledig in het thema van A.I. passend!

Website / Facebook / Instagram / Bandcamp / Twitter

HOLYGRAM
Deuntjes voor de verloren gewaanden, dat is wat Holygram brengt: gedreven, donker en vol catchy momenten. Dat deden ze vorig jaar alvast met hun geslaagde album Modern Cults, die ze de laatste maanden in het voorprogramma van VNV Nation live voorstelden in Europa en nu met een eigen tour door Duitsland presenterenDe band uit Keulen gaf ons vorige week nog een knappe videoclip bij het nummer She’s Like The Sun .

Facebook  / Website / YouTube / Bandcamp / Instagram

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More