Home nieuws Uitheems Geduister #206

Uitheems Geduister #206

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Soms bestaan we in een onzichtbare wereld. Ze noemen hem ‘overleven’. Het Uitheems Geduister biedt ons heel wat nieuwe overlevingssoundtracks, deze week met nieuws van Sea Of Sin, Memories Of A Lost Soul, Nocturnis, Saigon Blue Rain, Airman, Reflection Black, A Place To Bury Strangers, Orbel, Curse Mackey, Throwing Bricks en Malum Mortuus.

SEA OF SIN
Het zomerseizoen is gepasseerd, dus mag het Duitse newwavepopduo Sea Of Sin deze keer wel iets donkerders van zich laten horen. Hun nieuwe single High And Low is inderdaad wat grauwer dan eerder werk, maar nog steeds meeslepend dansbaar, met de herkenbare pop-voice van Frank Zwicker en het elektronische web daarrond, gesponnen door Klaus Schill (synths, gitaar). Wij houden er wel van dat ze dat duistere kantje wat aangescherpt hebben!

High And Low is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

MEMORIES OF A LOST SOUL
Pioniers van de Italiaanse death-/ black- metalscene, Memories Of A Lost Soul, dragen ondertussen 27 jaar geschiedenis mee en 4 albums, waar ze zopas hun vijfde, Redefining Nothingness, aan toevoegden. En daarmee vernieuwen ze hun sound, want het werd een redelijk geweldig stuk gothic black metal met melodieuze deathinvloeden in de stijl van Rotting Christ, Dark Tranquility En Cradle Of Filth! Theatraler dan hun vorige albums, zonder de smerigheid van hun roots te verliezen.

Redefining Nothingness is digitaal en op cd verschenen bij My Kingdom Music.

Facebook / Bandcamp

NOCTURNIS
Hard, rechtdoor bonkend en schreeuwerig. Op de gitaarrifs na, zijn we niet zo’n grote fan van de nieuwe Nocturnis-single…. De Duitse black metalband – beïnvloed door het hen omringende Zwarte Woud, brengen hun levenservaringen in een mix van de meest extrememetalgenres.
Binnenkort verschijnt hun langspeeldebuut Unsegen uit.

Het is een conceptalbum dat het verhaal vertelt van een jonge soldaat in de Eerste Wereldoorlog, die door zijn geweten in een niet minder schrijnende innerlijke strijd wordt gedreven vanwege de gruweldaden die hij heeft meegemaakt, die hij uiteindelijk verliest. Het album biedt een symbiose van duisternis en melancholie, evenals sfeer en brutaliteit in ongeveer 38 minuten. Met het nummer Unsegen II is een eerste voorproefje beschikbaar.

Unsegen verschijnt op 28/10 digitaal en op cd en kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

SAIGON BLUE RAIN
Het Praags / Parijse darkwave-/ darkelectroproject Saigon Blue Rain kijkt samen met ons uit naar de release van hun nieuwe album Oko, begin 2023. In afwachting daarvan lieten ze deze week de eerste videosingle The Mort los, voor de ijskoud donkere zielen. Want ijskoud en donker is deze. Geschreeuw vult de nacht, maar de sobere minimalsound in deze track vult nachtmerries. Verleidelijk versmachtend klinken de vocals van Ophelia Lecomte, terwijl warme electro van Frank Pellicciolli er wervelend mee versmelt met diep gedreven beats.

The Mort is digitaal verschenen als single en laat als b-kantje ook J’t’aime Pas horen, een al even sensueel fluisterende track, die een harde boodschap toch erg fijn laat klinken.

Facebook / Bandcamp

AIRMAN
Airman
is het soloproject van Stefan Vallbracht uit Keulen, waarmee hij ons laat meereizen langs nieuwe routes in de donkere areas van de futurepop.
Geïnspireerd door bands als Rotersand, Diorama, Front 242 en Welle:Erdball creëerde hij een nummer in een donkere electrosound, gepresenteerd in een myterieuze matrix. En dat in een Duitse en een Engelse versie.

Secret Service / Geheimer Service laat een ritmiek in toetsen en beats geluid na, visueel gekaderd in de digitale wereld van data in de videoclip.

FacebookBandcamp Website

REFLECTION BLACK
Vanuit Athene (GR), levert Reflection Black een besmettelijk goth-postpunknummer af met Called My Name, voorzien van een modern randje van de 21e eeuw en de donkerste beelden.
En zalig donker, snel en gepolijst nummer, dat het perfecte evenwicht biedt tussen weelderige synths en haaks atmosferische gitaren.

“When you’re alone at night at the graveyard That’s when you should come forth and call my name.”

Met hun sound eren ze gothklassiekers als de Sisters Of Mercy en The Mission, maar doen even goed denken aan hedendaagse acts als Then Comes Silence, She Past Away en Twin Tribes.

Facebook

A PLACE TO BURY STRANGERS
A Place To Bury Strangers
kondigde aan dat hun album Exploding Head (2009) in een uitgebreide, geremasterde versie opnieuw uitgebracht wordt. De nummers van het originele album worden uitgebreid met enkele zeldzaamheden, onuitgebracht materiaal en drie zinderende covers van nummers van Love & Rockets, 13th Floor Elevators en David Bowie.

De band heeft nu al het nooit eerder uitgebrachte nummer Don’t Save Your World gedeeld. Oliver Ackerman legt uit: “Dit nummer was de nieuwe richting voor de band, opgenomen direct na Exploding Head. De tijden veranderden en alles was mogelijk. Ik wilde dat de band zich zou concentreren op het doorbreken van de vooropgezette ideeën van deze nieuwe golf van punkmuziek die uitkwam. Ik wilde dat de nieuwe richting krachtiger en intenser zou zijn dan ooit tevoren en dit werd zeker versterkt door Allen Blickle’s (Barones) drums op dit nummer.”  In de videoclip zie je Het beelden van de Exploding Head-tour in 2009.

De heruitgave van Exploding Head verschijnt op 21/10 digitaal, in beperkte oplage op transparante dubbel vinyl, transparant rode single vinyl en een luxe dubbele cd-pakket bij Mute / BMG. Voorbestellen kan via deze link.

Facebook / Bandcamp

ORBEL
De Franse metalband Orbel luidt hun nieuwe album Lur Hezea deze week in met – na Orbain Irekiak – een tweede single. Hoewel de nieuwe 8 nummers van deze plaat nog steeds schemerige landschappen schetsen, klinken de melodieën nu helderder dan ooit, gedragen door angstaanjagende en krachtige zang die soms doet denken aan oude bezweringen.
Irentsi, het nieuwste voorproefje, begint met prachtige vocale harmonieën op een minimal electro-soundscape. Bekijk ook zeker de bijhorende videoclip. Iets met foodporn, maar dan niet zo’n nette versie…

Lur Hezea verschijnt op 4/11 digitaal en op vinyl en kan je reeds voorbestellen via de labels Usopop Diskak en Medication Time Records.

Facebook Website

CURSE MACKEY
Darkwave-artiest Curse Mackey bracht enkele weken geleden zijn nieuwe album Immoral Emporium uit en deelt daaruit nu een nieuwe video voor Smoking Tongues, de lead track van de lp.

Hij beschrijft Smoking Tongues als een industrieel liefdeslied voor alle leeftijden dat de aantrekkingskracht van een dansclub, subliem synthwerk en Mackey’s perfect puntige poëtica combineert. Het sublieme synthwerk is een feit, maar wij horen vooral een synthpopnummer zonder industrialkenmerken. Een zachte ballade met hier en daar wat elektrische gitaren. Of liggen onze muziekgrenzen anders dan de zijne.

“De muziekvideo voor Curse Mackey’s Smoking Tongues is een surrealistische korte film vol neo-noir, vuur en zwavel zit, die het verleden, heden en de toekomst van Curse Mackey’s muziek en kunst omvat.’ zegt regisseur Kyle Cooper.

Immoral Emporium is digitaal verschenen bij Negative Gain Productions.

Bandcamp Facebook

THROWING BRICKS
Het Nederlandse postblackmetalcollectief Throwing Bricks deelde deze week hun leading track van hun aankomende, tweede album The Burden.

False Promises laat de passie van de band horen voor grote riffs die knetteren en weerkaatsen als golven op een rotsachtige kust. Het resultaat? Een reinigende vloed, want in dit nummer verdorren alle leugens en halve waarheden tegen de onmiskenbare waarheid van Throwing Bricks.

“Het algemene concept van False Promises is overtollige moord, het gedrag van een roofdier om meer prooien te doden dan ze kunnen eten,” zegt de band. “Zelfs met het risico om te veel energie te verliezen of ernstige verwondingen op te lopen, komt dit gedrag extreem vaak voor, ook onder ons mensen. We gebruiken deze handeling als een metafoor van te hard proberen om iets te bereiken, niet weten wanneer je moet stoppen en jezelf voor de gek houden dat alles wat je in deze gevallen doet, juist is.”

The Burden zal op 28/10 verschijnen via Tartarus Records en kan je reeds voorbestellen. Voor de productie van dit album, kwamen ze talent uit België halen, want het is nl. Tim De Gieter (Amenra, Doodseskader) die dit voor zijn rekening nam.

Facebook / Bandcamp

MALUM MORTUUS
De Amerikaanse blackmetalband Malum Mortuus bracht net hun nieuwe album On the Winding Stairs of Cirith Ungol uit.

Het album werd op 14/6 opgenomen zonder overdubs en live en rauw uitgebracht. Het is een volledige liveset, die ze tijdens een een privé huisshow speelden.

Iets voor fans van Profanatica, Dissection en Gorgoroth.

On the Winding Stairs of Cirith Ungol is in eigen beheer digitaal en op cd uitgebracht.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More