Home nieuws Uitheems Geduister #205

Uitheems Geduister #205

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

De schaduw leert ons het best het licht te vinden. Niets meer dan een hoopvolle illusie, behalve voor wie de schoonheid van magie kent. Duik mee in een nieuwe portie muzikale magie in het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van The Midnight Computers, Pyra, Jo Carley And The Old Dry Skulls, The Vacant Lots, A Projection, Cheval De Frise, Krate, unitcode:machine, Dispel en Pink Turns Blue.

THE MIDNIGHT COMPUTERS
Dit Franse trio brengt een mix van punk wave en cold drama, zoals ze het zelf benoemen. We horen vooral een mix van degelijke coldwave en postpunk.

Na hun debuutalbum Anxious (2020), zijn de heren van The Midnight Computers terug met de opvolger Romantic Disaster.
Duistere elektronische avonturen in het hart van menselijke zwakheden, verscheurd tussen liefde, haat en angsten. Acht nummers om het gewicht van vergeving en zelfovergave, introspectieve meditatie en louterende hallucinatie, écht te voelen.
De ideale coldwave-soundtrack om met volle snelheid tegen een betonnen muur te rijden en er heelhuids uit te komen. John, Theo en Alex produceren een rijk geluid, met dreigende warmte en donkerdiepe vocalen.

Romantic Disaster is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Manic Depression.

Facebook / Website/ Bandcamp

PYRA
De jonge, Italiaanse black-/ death metalband Pyra bracht net zijn zelfgetitelde debuutep uit. I. en L. vormden de band 2 jaar geleden en werden onlangs vergezeld door E.
‘Pyra’ verwijst naar de stapel hout die men opricht voor de crematie van lijken en waarop terdoodveroordeelden en degenen die als slachtoffer moesten worden geofferd, levend werden verbrand. Niet alleen de bandnaam, maar ook de muziek en teksten zijn geïnspireerd op oersferen, natuur en vuur. Als een zuiverend vuur sleept Pyra je mee naar de diepten van de mens, graaft diep in de oer-oorsprong en leidt je naar onbekende landschappen.
Hoor de wereld ontvlammen in razende riffs en hard kloppende drums!

De ep is digitaal verschenen bij Immortal Frost Productions.

Facebook / Bandcamp

JO CARLEY AND THE OLD DRY SKULLS
 “Watch out, it’s coming (to get you) soon!” Die boodschap kan alleen maar van de voodookinderen Jo Carley And The Old Dry Skulls komen. Wat komt er aan? Elf nieuwe tracks op hun album I’ll Put My Voodoo On You.

Na Voodoo Bones & Vaudeville Blues leidt deze track Dose Of Your Medicine ons in op hun vierde hoofdstuk: het vrouwelijke hoofdpersonage is ontsnapt aan de medicijnman en is nu de heerser van al het leven op het eiland. Je zou denken dat als krachtige Voodoo-koningin het leven prima en dandy zou zijn, toch? Nou ja, soms wel, soms niet. Tussen de chaos en het plezier lijkt er altijd iets duisters en kwaads op de loer te liggen in de schaduw…
Als ze je een kleine dosis van haar medicijn aanbiedt, wees dan voorzichtig met wat je wenst, want een opgeroepen duivel kan vele onschuldige vormen aannemen. Ze ziet je toekomst, ze ziet je verleden, ze zal het je vertellen als je iets overkomt. Maar kijk uit! Het is niet allemaal onvermijdelijke tegenslag, soms moet je er gewoon mee rollen en dollen.

Opnieuw heeft hun analoge en primitieve manier van opnemen het unieke geluid van de band volledig vastgegrepen. Stevig geworteld in een vervlogen tijdperk waarin Voodoo en Black Magic wijdverbreid waren, heeft het alle sfeer, geluiden en karakter van de oude blues-, old-timey country-, Skiffle-, Calypso- en rock-’n-roll-platen die hen inspireerden om dit album te maken.

‘I’ll Put My Voodoo On You verschijnt op 14/11 digitaal, op cd en lp en kan je al voorbestellen.

Website Facebook YouTube Twitter

THE VACANT LOTS
Closure is het vierde album dat The Vacant Lots uit Brooklyn (U.S.A.) pas uitbrachten. Ze creëerden het in tijden van isolatie en werd de meest tot in detail afgewerkte release van Jared Artaud en Brian MacFadyen tot nu toe.

De acht tracks van het minimalistische post-punk/synth-pop duo lijken ons in 23 minuten een verbluffende soundtrack te zijn voor de verbrijzelde samenleving van vandaag.  Suggestieve, verscheurende teksten in een aanval van gitaargranaatscherven, etherische synth-melodieën en koude elektronische turbulentie doordrenkt met tinten van New Order en Jesus And Mary Chain.

Closure is digitaal verschenen bij Fuzz Club Records.

Facebook / Bandcamp

A PROJECTION
Darkwave uit Stockholm, want A Projection liet net zijn nieuwe videosingle Anywhere los op de wereld. We horen gedateerde minimalistische darkwave, maar wel van die kwalitatieve orde, dat het nog steeds welkom is! Ook in Anywhere krijgen we een emotionele mix van new wave, donkere postpunk, en goth- en indierock uit de vroege jaren 90.  Er komt een nieuw album aan en dit is alvast een voorsmaakje.

Het nieuwe A Projection-album Section verschijnt binnenkort digitaal, op cd en op vinyl bij Metropolis.

Bandcamp / Facebook

CHEVAL DE FRISE
Het eerste album van het Franse duo Cheval De Frise wordt opnieuw uitgegeven en voor het eerst ook op vinyl en tape. De release bevat de originele tracklist, geremasterd door Carl Saff en is voorzien van onuitgegeven artwork.

Deze unieke opname werd oorspronkelijk uitgebracht in 2000 op cd bij  het gevestigde label Sonore.

De muziek van Cheval De Frise klinkt urgent, emotioneel en is paradoxaal gestructureerd en doordacht tot in het kleinste detail. Het tweetal putte inspiratie uit de vele vormen van Amerikaanse post-hardcore van de jaren 90, terwijl ze vanaf het begin een eigen onmiskenbare eigenheid hadden. Een sound vol schaduwen, explosieve nuances, precieze, caleidoscopische patronen en bizarre spasmen!

Het album Cheval De Frise wordt op 18/11 opnieuw digitaal uitgegeven, geperst op vinyl en op cassette door het New Yorkse label Computer Students™ en kan je reeds voorbestellen.

Spotify / Facebook

KRATE
Eind 2017 zag Krate het levenslicht, als samenwerking tussen Chris Shortt (VERIN) en Roland Zwaga (Acidrodent, Construct). Het oorspronkelijke concept was om samen een ​​dark ambient-project te starten, maar ze waren het er echter snel over eens dat er een ritmisch element nodig zou zijn om de hun gecreëerde geluiden te versterken, wat leidde tot het opgeven van het oorspronkelijke ambient-doel. Donkere electro/industriële beats werden ondergedompeld in diepe spelonkachtige, rommelende structuren die later werden aangevuld met een steeds groeiend aantal medewerkers.

Omdat de nummers voortkomen uit de input van zo’n gevarieerde groep artiesten, verspreidt de muziek zich virtueel over het hele spectrum van elektronische muziek, terwijl ze er tegelijkertijd in slaagt een samenhangend en enkelvoudig gefocust geluid te creëren.

De band is terug en werkte opnieuw samen met een aantal ongelooflijke talenten aan hun vierde ep, It’s The Hope That Kills You. Zo horen we o.a. Anatoly Grinberg (Dead Voices On Air), drummer Dan Milligan (The Joy Thieves) en ​​leden van Bow Ever Down, Slighter, Liquid Black Goo en Numbered Men aan het werk.
Het algemene thema van deze release is hopeloosheid. Vrij pessimistisch klinkt dit alles: Hoe hard je ook probeert, uiteindelijk is niets anders van belang, want alle materie is voorbestemd om te sterven. Je gebeden zullen verloren gaan terwijl je de horizon ziet zinken. Er is niemand de schuldige behalve wijzelf. We grijpen naar de naald en vragen ons nog een laatste keer af: “Waar gaan we heen vanaf hier?” Absoluut nergens.

Vijf tracks die het volledige spectrum bestrijken van electro-industrial omvat: van nachtmerrieachtige beat-gedreven tot zwaar orkestraal/industriële sferen.

The Hope That Kills You is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

UNITCODE:MACHINE
Fijn nieuws, want één van de dark electroprojecten die hier regelmatig de revue passeren, tekende zopas bij het label COP International.
unitcode:machine, de electro-act van Eric Kristoffer (Eric K), zal zijn volgende album dus binnenkort uitbrengen onder de vleugels van zijn nieuwe label.

De ontmoeting die tot dit contract leidde, was nogal bijzonder: Tijdens het Cold Waves Festival 2021 had Eric de gelegenheid om kort met labelbaas Chris Hall (Stabbing Westward) te spreken over het feit dat het succes van Stabbing Westward hem had geïnspireerd om zijn passie voor het genre na te jagen. Tijdens het gesprek kwam de beveiliging langs en verwittigde iedereen dat er een actief schietincident was en dat iedereen moest verhuizen naar het steegje naast de metro. Omdat hun leven op het spel stond, dacht Eric dat het nu het perfecte moment zou zijn om Chris te vragen of hij geïnteresseerd zou zijn in het produceren van het volgende album van unitcode:machine. Tot zijn verbazing stemde Chris toe en de rest is geschiedenis (in wording).

“unitcode:machine is verheugd om lid te worden van de COP International-familie. Mijn eerste ervaring met het label was toen ik als tiener Battery’s album Aftermath kocht bij mijn plaatselijke Best Buy, en de kans kreeg om deel uit te maken van de geschiedenis van een label dat me heeft beïnvloed zo veel is een droom gerealiseerd.”, aldus Eric Kristoffer.

Facebook Bandcamp

DISPEL
Electro-gothrock trio Dispel reist naar Dante’s Inferno in Flames Of Greed, een voorproefje van hun tweede album.
In de video, geregisseerd en gemonteerd door filmmaker Rafeeq Roberts, speelt zangeres Ravensea de rol van de duivelse en kwellende keizerin van hebzucht, Fierna. Haar krachtige stem brengt een serenade aan de gevallen zielen die bezweken voor hebzucht in de materiële wereld met als eeuwig gevolg hun lot in de hel.

Gebaseerd op Dante’s literaire meesterwerk, volgt Dispel Dante en zijn gids Virgil door elke laag van de Negen Hellen, en wijdt een lied aan elk niveau van doodzonde. Besprenkeld met duivelse persoonlijkheden uit de oude mythologie en fantasieliteratuur, nam het creëren van het hele album twee jaar in beslag.

Flames Of Greed is digitaal beschikbaar en zal je kunnen horen op het tweede Dispel-album Inferno, dat op 12/10 verschijnt. Je kan het album reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

PINK TURNS BLUE
De Duitse darkwave-postpunkpioniers van Pink Turns Blue zetten hun langverwachte Tainted 2022-tour voort terwijl ze Noord-Amerika doorkruisen en steden in het VK, Duitsland en Spanje aandoen. Ons land zit er jammer genoeg niet tussen, maar het trio bracht speciaal voor deze tour wel de  Tainted Tour-2022 ep uit, waarvan we kunnen meegenieten.

Gevormd in 1985 in de eerste generatie gothic rock, kwam Pink Turns Blue voort uit de angst en onzekerheid van de Koude Oorlog in Duitsland. Opnieuw is de wereld in rep en roer te midden van nucleaire dreigingen. Zowel de Tainted lp als de nieuwe ep hebben hiermee te maken, want verklankt de gepercipieerde machteloosheid binnen de samenleving om deze wereld ten goede te veranderen. Maar dit album is ook een oproep om nooit op te geven, om nooit het vertrouwen te verliezen of het begrip dat het leven de moeite waard maakt om deze wereld elke dag een beetje beter te maken.

De Tainted Tour-2022 ep is digitaal verschenen.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More